Blog berichten

Schaapscheerderskou? Wanneer schapen scheren?

Geschreven op 15 juni 2020 / Categorie: Algemeen

Hebben we een warm of een koud voorjaar? Juni kan een maand van uitersten zijn wat temperaturen betreft. Afhankelijk van de wind, komt deze uit het zuiden of zuidoosten dan ervaren we een lekkere voorjaar, maar deze temperaturen houden zelden stand. De zee is nog koud en draait de wind vanaf zee dan komen de temperaturen nauwelijks boven de 14 graden en hebben we zelfs nog kans op nachtvorst.

Scheer je schapen na de langste dag

Van oudsher noemen we deze koudere periode ook wel schaapscheerderskou vergelijkbaar in de trend van de ijsheiligen. Dit was namelijk de ideale periode om de schapen te scheren. Vaak wordt ook gezegd dat de beste periode om schapen te scheren na de langste dag op 21 juni is. Dit is tevens de laatste voorjaarsdag en de start van de zomer.

Laat de schaapscheerders kou nu samen vallen met de mid zomernacht, anders gezegd de overgang van voorjaar naar zomer. De oude wol begint al een beetje los te komen en plaats te maken voor de nieuwe vacht. De wolvetten zijn al wat dunner geworden door de vaak korte maar warme periode voorafgaand aan de schaapscheerderskou.

De korte koele periode na een korte warme periode is de meest ideale tijd om de schapen te scheren. Voor de scheerder is de verkoeling lekker, schapen scheren is intensief werk. Ook voor de schapen is de verkoeling aangenaam. Doordat de oude vacht al wat los komt en de structuur van de nieuwe verse vacht zal het in deze periode het makkelijkste scheren.

Schapenscheermachines

Bij Macrovet kun je goed terecht voor een nieuwe schapenscheermachine, nieuwe messen en smeermiddelen. Maar ook voor onderdelen en onderhoud van de merken Liscop, Aesculap, Oster, Lister, Hauptner en meer.

 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet