Blog berichten

De scheerkoppen van je hondentondeuse tijdens het scheren oliën

Geschreven op 5 april 2019 / Categorie: Algemeen, Tips, Scheren van honden

Tijdens het scheren wordt vaak vergeten de scheerkop regelmatig te smeren. De meeste mensen die trimmen oliën de scheerkop wel voor - en na het scheren van hun hond, wat heel goed is. Maar tussendoor wordt het nog wel eens vergeten. Maar het is enorm belangrijk ze goed gesmeerd te houden. De scheerkop is namelijk het onderdeel van de scheerkop die het werk moet doen.

Scheerkop smeren met olie

Dat het vaak wordt vergeten is best raar. Het is namelijk heel gemakkelijk om je scheerkoppen te smeren met tondeuse olie. Je hoeft er de scheerkop niet eens voor af te halen. Maar je kunt tussendoor om de 5 á 10 minuten een paar druppeltjes op de tandjes doen en aan de zijkanten een paar kleine druppeltjes.
Hierna moet de hondentondeuse even aan worden gezet. Het overtollige olie loopt er dan uit en kan worden afgenomen met een stukje keukenpapier.


 Vergeet niet wanneer je Andis Blade Care gebruikt eerst je scheerkop even goed droog te maken met een keukenpapiertje.

Regelmatig smeren zorgt dat je scheerkop minder snel warm wordt.

Elke 5 á 10 minuten je scheerkop even smeren heeft een aantal voordelen. Het zorgt ervoor dat de messen makkelijker heen en weer gaan. De scheerkop blijft koeler waardoor de messen minder uit zetten. Hierdoor zullen ze dus ook minder snel gaan slijten.Je scheerkoppen laten slijpen

Een ander groot voordeel is dat de olie er ook voor zorgt dat de haren worden afgevoerd. Ze blijven er minder snel tussenin plakken en hopen ook niet op.
Wanneer je een hele dikke vacht aan het trimmen bent en de haren hopen onverwacht toch op kun je even de kop er af halen en de haren er met een borsteltje tussenuit poetsen.

Andis Blade Care

Een andere manier om je hondentondeuse tijdens het scheren te oliën is de Andis 7in1 bladecare + dip. Dit is de allerbeste smeerolie op de markt. Wij zelf gebruiken deze Andis Bladecare. Het is een bacterie-dodend middel. De Blade Care smeert, reinigt en zorgt dat de haren goed afgevoerd worden.

Hoe kun je de hondentondeuse smeren met de Andis Blade Care?

De Andis Blade care is een dipmiddel. Dat wil zeggen dat je de scheerkop er voorzichtig in kunt dompelen. Dit vergt wat oefening. Zorg dat je de scheerkop niet te diep dipt. Alleen de scheerkop. De hondentondeuse zelf mag de dip niet raken.
Zet, na je de scheerkop hebt gedipt, de tondeuse heel even boven de pot aan. Dan  druppelt de overtollige olie er af. Het andere overtollige vet kun je er met een keukenpapiertje afvegen.

Conclusie: Voorzie de scheerkop van je hondentondeuse regelmatig van olie

De meeste problemen die wij horen over tondeuse komen voornamelijk door onvoldoende smering. Door te weinig smering wordt de scheerkop warm en zet het ijzer uit. Wanneer je te lang met een warme scheerkop door scheert kunnen je messen bot raken. Dit kan ook al bij de eerste scheerbeurt. In het ergste geval kan je motor zelfs stuk gaan doordat hij te veel werk moet leveren.

Ons advies: Voorzie je scheerkop elke 5 á 10 minuten even van een paar druppeltjes olie. Zo heb je meer en langer plezier van je scheerkop en tondeuse.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet