Blog berichten

Scheerkoppen van de Aesculap Favorita 2 verwisselen en afstellen

Geschreven op 8 augustus 2019 / Categorie: Scheren van honden, Hondentips

De Aesculap Favorita  (GT104, GT114 en GT200) wordt door velen gezien al de beste hondentondeuse op de markt. Deze machine heeft de kracht om door elke vacht te komen en kan veel achter elkaar scheren. Daarom is de Aesculap Favorita tondeuse vaak eerste keus voor veel trimsalons.
Naast dat deze tondeuse wordt geroemd om zijn kracht is een andere unieke eigenschap het Aesculap scheerkoppensysteem. Deze heeft de fabrikant zelf ontwikkeld. De scheerkoppen passen zodoende alleen op de de tondeuses van Aesculap. Wanneer je ze wilt verwisselen of er op wilt zetten werkt dit zodoende ook een klein beetje anders dan bij de tondeuses met het snap-on systeem.

Een Scheerkop op de Aesculap Favorita zetten

De Aesculap Favorita wordt altijd zonder messen geleverd . Deze moeten er los bij gekocht worden. Dit is omdat geen vacht hetzelfde is en de wensen van de baasjes/trimster ook vaak anders zijn. Zo kun je dus zelf de juiste scheerkop kiezen bij jouw wensen en bij de vacht van je hond. 

Wat moet je weten over de Favorita hondentondeuse voor je de kop er op zet?

Er  zit dus geen standaard kop op de tondeuse. Daarom leggen we je straks eerst uit hoe de scheerkop op de tondeuse bevestigd moet worden. Maar voor je dit doet is het belangrijk te weten hoe de anatomie van de tondeuse in elkaar zit. uitleg kop van Aesculap Favorita hondentondeuse
Op de machine zit een plaatje (1) waar je de scheerkop overheen kunt schuiven. Aan de zijkant van de hondentondeuse vind je er een kleine schakelaar (2) die functioneert als ontgrendeling. Als je er op drukt beweegt de ontgrendeling op het plaatje waar je straks de scheerkop overheen plaats. Ietsje boven het plaatje zit de aandrijf arm (3). Deze zorgt er voor dat het bovenmes van je scheerkop heen en weer gaat.

De scheerkop op de Aesculap Favorita zetten

Tijd om de scheerkop op de machine te zetten. Schuif de scheerkop een klein beetje over het bevestigingsplaatje heen. Druk vervolgens het veerslot in. Zodat je hem verder kan schuiven. Voordat de scheerkop er volledig opgezet kan worden moet de tondeuse aangezet worden. Dit is nodig zodat het armpje in het midden sleuf van het mesje valt. Wanneer de tondeuse aanstaat kun je de scheerkop er gemakkelijk op schuiven.

De scheerkop van de Aesculap tondeuse afhalen

Wil je de scheerkop weer van de Aesculap Favorita afhalen. Dan kun je het knopje van de ontgrendeling in klikken. Schuif vervolgens de scheerkop er langzaam af. Soms gaat het wat lastig en lijkt het of het kopje vast zit. Vergeet dan niet het knopje goed in te drukken. De scheerkop zit er strak op zodat er tijdens het scheren niks fout kan gaan. Hierdoor kan de scheerkop er soms lastig af gaan. Hoe strakker de scheerkop er op zit, hoe beter. Dit zorgt dat hij beter scheert en geruislozer is.

Aesculap scheerkop afstellen

Op de Aesculap tondeusekopjes zit een stelknop. Met deze knop kan je het mes strakker aesculap hondentondeusesen losser zetten. Het veertje zorgt dat de spanning er op komt te staan. Staat de stelknop te los afgesteld zal de scheerkop de haren niet kunnen knippen. Je kunt hem dan gemakkelijk een beetje afstellen.
De kop staat het best afgesteld wanneer het bovenste mes wel heen en weer kan gaan maar wel met een beetje weerstand. Stel je mes altijd af wanneer de scheerkop gesmeerd is. Een droge scheerkop geeft namelijk een vertekent beeld.
Het is het makkelijkst de scheerkop af te stellen wanneer je hij van de machine af is. Wanneer hij op de machine zit kun je er vaak wat moeilijker bij. 

Let op! Zorg dat je hem niet te strak afstelt. Dan wordt hij veel te warm. Dit komt omdat de motor van de machine dan veel te veel kracht moet zetten. De motor wordt dan ook warm en kan dan ook beschadigd worden.

Vind je het afstellen lastig? Een torqui afstelsleutel kan dan uitkomst bieden. Je vervangt het schroefje van de scheerkop met een speciaal schroefje. Je kunt vervolgens met de speciale sleutel het kopje heel gemakkelijk afstellen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet