Blog berichten

Schoonmaken met Dettol

Geschreven op 31 oktober 2012 / Categorie: Tips

Schoonmaken met Dettol

Hand desinfectie

Helaas hebben we geen Dettol meer in ons assortiment. Voor het ontsmetten van oppervlakten hebben kunnen we als alternatief Alcohol gemethyleerd 96% 1 liter aanbieden.

We krijgen iedere dag met bacteriën te maken die overal kunnen gaan zitten. Op oppervlakten van tafels, stoelen, het aanrecht maar ook op telefoons, wc-brillen, deurkrukken en noem maar op. Het huis  houden we vaak schoon met specifieke schoonmaakmiddelen voor iedere ruimte, maar gewoon schoonmaken is niet altijd genoeg. Geregeld desinfecteren helpt om bacteriën te doden in huis waardoor jij en je gezin weer net even iets veiliger zijn en een goed middel om te gebruiken is Dettol.
Dettol bevat namelijk de werkzame stof Chloorxylenol. Chloorxylenol is een ontsmettingsmiddel dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om infecties aan huid en wonden te voorkomen. Dettol heeft een snelle en aanhoudende bacteriëndodende werking ten opzichte van een groot aantal pathogene micro-organismen, gisten en schimmels. De werkzame stof Chloorxylenol zorgt ervoor dat de celwanden van bacteriën kapot gaan zodat deze afsterven.

Dettol is daarom ook een goed middel om te gebruiken om je omgeving veiliger te maken voor je dieren. Veel ontsmettingsmiddelen kunnen een laagje op je vloeren achterlaten wat kan blijven plakken aan de poten van je huisdieren. Deze likken hun poten weer en krijgen dan het ontsmettingsmiddel binnen, wat schadelijk zou kunnen zijn, maar Dettol is veilig voor mens en dier. Daarnaast is het ook erg geschikt om wonden op de huid mee te ontsmetten of preventief schoon te houden. Het is wel af te raden om Dettol puur te gebruiken, verdund met water is het nog steeds erg effectief.

Dettol voor landbouwhuisdieren

Niet alleen toepassingen voor kleine huisdieren zijn mogelijk, ook landbouwhuisdieren kunnen voordelen ervaren van het gebruik van Dettol. Het is te verdunnen met water (fijne emulsie) of met alcohol (heldere oplossing). Als je Dettol verdunt met water is het ook ideaal om te gebruiken als schoonmaakmiddel voor de vloeren van je stallen of het ontsmetten van je scheergereedschap als je schapen hebt. Daarnaast ervaren veel paardeneigenaren de voordelen van Dettol in vliegensprays. In de zomer kunnen paarden veel last krijgen van horzels, dazen en ook paardenluisvliegen. Door een mengsel te maken met 50% water, 25% Dettol en 25% azijn krijg je een effectieve vliegenspray die je paarden verlichting kan bieden. Voor de geur zou je er eventueel ook twee eetlepels citronella bij kunnen doen. Verder kan Dettol ook goed gebruikt worden bij de behandeling van huidschimmels op zowel paarden als runderen. Het dood namelijk niet alleen bacteriën, het zorgt er ook voor dat ze zich niet meer succesvol kunnen vermenigvuldigen zodat de schimmels en gisten zich niet verder kunnen uitbreiden.
Overgevoeligheid komt bijna niet voor, maar om zeker te zijn, kun je toch het beste eerst testen of je (landbouw) huisdier er niet heftig op reageert. Breng Dettol op een kleine plek op het lichaam aan en wacht één of twee dagen om te kijken hoe de huid reageert.  Als je dier niet overgevoelig is voor de werking van Dettol biedt het ontsmettingsmiddel veel mogelijkheden in en om jouw huis en je dieren!

 

 
 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet