Blog berichten

Soorten hooiruiven voor uw vee

Geschreven op 2 augustus 2017 / Categorie: Alles over dieren

Door een hooiruif verspilt uw vee minder hooi. Dit komt  omdat het hooi minder snel vermengt met de bodembedekking. Eten blijft voor de dieren hierdoor smakelijker. Er zijn diverse soorten hooiruiven voor verschillende dieren en omstandigheden.

Hooiruiven voor in de stal

De dieren blijven wanneer een hooiruif in de stal op de juiste plaats hangt rustig staan tijdens het eten. Die dieren doen hierdoor langer over hun maaltijd. Dit komt de spijsvertering ten goede. Hang de hooiruif een stukje van de grond af. Doordat hij iets van de grond hangt zal het grootste gedeelte van zand en/of stof (wat altijd aanwezig is in hooi) op de grond vallen. Dit ongewenste zand en stof wordt zodoende niet opgegeten. Ook zal het eten, doordat het in de hooiruif zit, niet worden vermengd met de ontlasting van de dieren.

Hooiruif voor buiten

Bijvoeren van uw dieren wanneer ze in de wei staan is geen enkel probleem. Een hooiruif (of weideruif) biedt namelijk de oplossing. Dit doordat het dak op de hooiruif wordt het hooi beschermd tegen weersomstandigheden zoals hagel, regen en sneeuw. Maar dit is niet het enige waar de ruif het hooi tegen beschermd. Doordat de bodem van de hooiruif iets boven de vloer 'zweeft' wordt het hooi namelijk beschermd tegen vertrapping door de dieren. Ook worden risico's van bevuiling door bijvoorbeeld zand, urine en mest verkleind. Een ander voordeel bij het gebruik van een ruif is dat de kans op inname van parasieten verkleind wordt.

De professionele hooiruiven van Patura bieden een hoge stabiliteit en zijn geschikt voor grote belasting doordat ze van massief gegalvaniseerd staal zijn gemaakt.  

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet