Blog berichten

Teek hond, voorkomen is beter dan genezen

Geschreven op 15 april 2013 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Alles over dieren

Teek week, teek hond

Vandaag is de landelijke teek week begonnen welke loopt van 15 tot 21 april 2013. En afgelopen weekend hebben wij de eerste ervaring met een teek al weer gehad. Tijdens een gezellige wandeling in de Texelse dennen zat er in het haar van ons zoontje een vieze teek, gelukkig had hij zich nog niet vast gezogen.

Onderzoek naar de ziekte van Lyme

Van de ruim 3400 teken die in 2012 zijn opgestuurd naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was 22 procent besmet met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer 3 procent van de mensen met een tekenbeet, liep de ziekte op. Dat meldden het RIVM en Wageningen University zondag.

Ziekte van Lyme bij teek hond

Dieren zijn nog vaker dan mensen het doelwit van teken. Honden en katten welke lekker los lopen in de tuin of in het bos zijn binnen no-time besmet met teken. Ook honden kunnen besmet raken met de ziekte van Lyme door de Borellia-bacterie, ofschoon minder vaak dan de mens.

De klachten van Lyme zijn meestal:

- koorts en sloomheid.
- Een rode uitbreidende plek rond de tekenbeet. Hierna kan de hond maanden tot jaren (of zelfs levenslang) Symptoomloos zijn.
-Jaren na de infectie kunnen soms nog symptomen optreden, zoals gewrichtsklachten (stijf en pijnlijk), ontstekingen van de lymfevaten en koorts. Soms worden ook hartspierontstekingen en nierinfecties waargenomen.
- Ook kunnen symptomen aan het centrale zenuwstelsel optreden. Deze uiten zich in gedragsveranderingen zoals agressiviteit, epileptische aanvallen en andere neurologische verschijnselen.
- Bloedarmoede als gevolg van het bloedzuigen (alleen als er op kleinere dieren honderden teken zitten)

Babesiose

Dit noemt men ook wel 'tekenkoorts'. Het is een door teken overdraagbare parasiet welke de rode bloedcellen kan infecteren met als gevolg bloedarmoede, koorts, geelzucht en bloed in de urine. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is 1 a 2 weken. Heel opvallend is de koffiebruine of portrode kleur van de urine. De teek komt voornamelijk in Zuid-Europa voor, maar rukt door verandering van het klimaat ook op naar ons land.

In Nederland komt de Ixodes ricinus, bepaalde soort teek veel voor. Dit is de soort die de Ziekte van Lyme overbrengt.

Het voorkomen van Teken bij honden en Katten

Een veel gezegd spreekwoord is: “Voorkomen is beter dan genezen”, Dit geld ook voor het voorkomen van teken bij honden en katten. Er zijn verschillende teken bestrijdingsmiddelen welke preventief voorkomen dat een teek hond of kat bijt en besmet. Bij Macrovet verkopen bij de Frontline combo welke zowel tegen teken als vlooien werkt. Daarnaast hebben we ook een speciale scalibor band, een speciale tekenband welke een teek op afstand houd. Beaphar heeft ook een aantal anti teek middelen in hun programma.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet