Blog berichten

Tips muizen bestrijden in huis

Geschreven op 6 oktober 2014 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Heeft u liever wel een gewenste Tom maar liever geen ongewenste Jerry in huis?

U kunt natuurlijk op zoek gaan naar een professionele muizen- en rattenbestrijder bij u in de buurt maar het is heel goed mogelijk om zelf muizen te gaan bestrijden. Een muizenbestrijder gebruikt eigenlijk dezelfde producten die u zelf kunt kopen, alleen zij weten net de trucs om zo snel mogelijk muizen te vangen. Let wel op bij een echte muizenplaag is het wel aan te raden om een professionele bestrijder in te schakelen. Gaat het echter om een aantal (1 tot zo`n 4) muizen dan kunt u dit heel goed zelf aanpakken.

Hoe voorkom je muizen in huis

Het liefst voorkomt u natuurlijk ongewenste muizen in uw woonhuis, op kantoor of op een andere locatie. Hier volgen een aantal maatregelen die u kunt nemen:

  • Laat geen resten voedsel los liggen in de keuken, doe afval altijd in gesloten prullenbakken. Let ook op het overgebleven eten van uw huisdier in zijn voerbakje.
  • Maak uw keukenkastjes, voorraadkast en onder bijv. een fornuis altijd goed schoon, zorg dat er geen kruimels te vinden zijn.
  • Bewaar voedsel maar ook andere spulletjes zo veel mogelijk in afgesloten bakken. Muizen knagen graag aan kartonnen dozen.

Wat veel mensen doen is een kat in huis halen, natuurlijk als lief gezelschapsdier maar ook kan de kat muizen verjagen. Let wel dat niet altijd elke kat een geboren muizenverjager is.

Erg handig is het om altijd muizenvallen in huis te hebben staan op verschillende plekken in huis. U hoeft dan alleen een paar keer per jaar de muizenval te checken. Zit er een muis in de val, haal deze er dan uit om nare geurtjes in huis tegen te gaan. Is her nog voldoende lokmiddel in de val aanwezig?

Hoe een muizenprobleem aanpakken?

U ziet in een van uw kamers in huis een muis tippelen, hoort het bekende gekras in het plafond of ontdekt muizenkeutels. Dan weet u het is tijd om actie te ondernemen voordat het erger wordt.
U kunt proberen eerst de muis uit huis te jagen naar buiten toe, eventueel door deze op te pakken en de muis buiten te zetten in de natuur. Lukt dit niet en vlucht de muis in huis, dan is het mogelijk om de muis/muizen in huis te gaan bestrijden met behulp van een muizenval, muizengif of een muizenverjager.

Bij een muizenval kunt u de val plaatsen waar u de muis gezien heeft, mocht u de muis niet kunnen vangen zorg dan dat de val op de juiste looproute van de muis wordt geplaatst vaak langs een muur. Als lokmiddel in een muizenval kan pindakaas, kaas of muizengif gebruikt worden. Er bestaan ook elektronische muizenvallen, waarbij de muis met een elektrische schok zeer snel gedood wordt. En tegenwoordig kan de val hygiënisch geleegd worden doordat de muis in een losse bak komt en deze makkelijk geleegd kan worden.

Zorg bij muizengif dat het niet in het zicht van kinderen en huisdieren ligt, het liefst in een gesloten voerdoos.

Tot slot heeft u nog de keuze om muizen te bestrijden met een muizenverjager. Dit is een elektronisch apparaatje dat werkt met ultrasone geluid die voor muizen een zeer vervelend geluid geven waardoor ze er vandoor gaan.

Ja ik wil zelf muizen in huis bestrijden!

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar