Blog berichten

Hoe verzorg ik de vacht van mijn hond? Alle tips en trucs

Geschreven op 18 april 2017 / Categorie: Algemeen, Scheren van honden, Hondentips

De vacht van uw hond is een goede graadmeter of uw hond gezond is. Wist u bijvoorbeeld dat het u vertelt hoe de hond zich voelt, of de hormoonhuishouding in orde is en of de hond niet teveel stress heeft? Vanzelfsprekend wilt u dat uw hond in topconditie is. Door de juiste vachtverzorging kunt u een hoop bijdragen aan het welzijn van uw hond. Maar de ene hond heeft veel verzorging nodig en andere hond kunt u beter met rust laten. We leggen u hier graag alles over uit met onze ervaring, tips en adviezen.

Waar is een vacht eigenlijk goed voor?

De meeste honden hebben een vacht. Maar waarvoor eigenlijk? Wij mensen hebben een netwerk van bloedvaten die zorgen voor de warmteregulatie. Honden hebben dit niet, bij hen heeft de vacht deze regulatie overgenomen. Zodra uw hond buiten in de kou komt, zorgen de spiertjes in de huid ervoor dat de haren ‘rechtop’ gaan staan. Hierdoor wordt de vacht dikker en meer bestand tegen de kou. Het vetweefsel onder de huid vormt een soort isolatielaag. Handig, want zo hoeft uw hond geen dikke winterjas aan te trekken. Maar de vacht heeft ook een keerzijde, namelijk wanneer het buiten warm wordt. De vacht kan de huid namelijk niet verkoelen. Om warmte kwijt te raken zal de hond hijgen en transpireert de hond tussen de voetzooltjes. Hier zitten de zweetklieren van de hond.

Waarom is vachtverzorging zo belangrijk?

Dat hebben we hierboven eigenlijk al deels aangegeven, de vacht is de winterjas voor uw hond. In de zomer zit deze dikke jas eigenlijk in de weg. Door de juiste verzorging kunt u uw hond zowel in de winter als in de zomer helpen.

Er zijn veel verschillende soorten rassen en veel verschillende soorten vachten. Iedere vacht heeft een andere verzorging nodig, maar wat ze allemaal gemeen hebben: aan de vacht van uw hond kunt u zien of hij/zij gezond is. Een gezonde hond heeft namelijk een glanzende, gezonde vacht.

7 redenen waarom vachtverzorging zo belangrijk is:

  • Het helpt om klitvorming voorkomen (of nog erger vervilten)
  • U geeft een huidmassage wat de doorbloeding van de huid stimuleert
  • Verwijderen van viezigheid en schilfers op de huid (dit kan jeuk, irritatie of infecties veroorzaken)
  • Verwijderen van losse en dode haren
  • Het verdelen van talgvet (een soort conditioner voor het hondenhaar)
  • Het een goed moment is om uw hond te controleren op bijvoorbeeld teken
  • Het de band tussen u en uw hond bevordert.

Soorten vachten van een hond

De verzorging van uw hond hangt heel erg af van de vacht van uw hond. Nu zult u misschien denken: “ik borstel gewoon zoveel mogelijk, altijd goed!”. Maar soms kunt u uw hond maar beter niet teveel borstelen. Waarom niet? Als uw hond in de rui is, stimuleert u hiermee alleen maar de aanmaak van meer haar. Maar wat moet u dan wel doen? Wij hebben hieronder een opsomming gemaakt van (bijna) alle hondenvachten met de juiste verzorging.

Honden met korthaar

Honden met kort haar hebben meestal geen ondervacht, maar een dubbele vacht. Dit zijn eigenlijk twee korte vachten over elkaar. Omdat honden met deze vacht eigenlijk het hele jaar verharen (ze kennen namelijk geen echte rui-periode), dient u wel regelmatig uw hond te borstelen. 1 à 2 keer in de week is genoeg. Komt uw hond niet door de rui heen? Ga niet teveel borstelen, maar beperk het tot 1 keer per week. Geef de vacht van uw hond de tijd om het zelf te reguleren. U kunt het ook eventueel ondersteunen met voedingssupplementen

Soort hond

Duitse Herder, Beagle, Boxer, Rottweiler, Labrador retriever, Bulterriër

Gereedschap

Honden met ruwhaar / draadhaar

Ook deze hond heeft net als een hond met korthaar, twee verschillende lagen: een zachte ondervacht (onderwol) en een stevige bovenvacht (de stugge, harde haren). Op zich is deze vacht onderhoudsarm, maar moet wel eens in de zoveel tijd geplukt worden. Dit komt omdat deze honden ongeveer twee keer per jaar in de rui komen, de ondervacht (onderwol) wordt hierbij vernieuwd waardoor de stugge haren los komen te zitten. De vacht valt moeilijk zelf uit. Laat dit wel doen door iemand die daar verstand van heeft, anders kan het een vervelend klusje zijn voor uw hond.

Soort hond

Ruwharige Teckel, Welsh Terriër, Duitse Staander, Border Terriër

Gereedschap

Honden met langhaar

Een vacht met langhaar vergt veel onderhoud om het vrij te houden van klitten. Noem het gerust een dagtaak. Maar als het goed verzorgd wordt, dan zijn deze honden werkelijk prachtig. Doordat een langharige hond het hele jaar door verhaart, dient u vaak te borstelen. Zo voorkomt u klitten die erg pijnlijk kunnen zijn en de huid zelfs kunnen verstikken.

Soort hond

Golden retriever, Berner Sennen, Afghaanse windhond, Schotse collie, Maltezer

Gereedschap

Honden met krulhaar

Het is belangrijk om honden met een krulvacht (ook wel pluizige vacht genoemd) regelmatig te borstelen. Het lijkt net alsof deze honden niet verharen, maar dat is wel zo. Ze verharen niet enorm, maar de loszittende haren blijven hangen in de vacht. Honden met een krulvacht dienen ook geknipt of geschoren te worden. Dit kunt u bij een trimsalon doen, maar er zitten ook veel voordelen aan het zelf trimmen van uw hond! Zelf trimmen versterkt bijvoorbeeld de band tussen uw en uw hond. Daarnaast scheelt het aanzienlijk in uw portemonnee!

Voor ervaringstips leest u onze blogs over ‘Hoe trim ik mijn hond zelf?’  en de ‘Do’s en Don’ts voor het trimmen van je hond’. 

Soort hond

Poedel (dwerg of toy), Ierse Waterspaniel

Gereedschap

   • Borstel met pinnen
   • Een hondentondeuse. Bijvoorbeeld de Andis AGC Super 2 Speed. Een wereldwijde top hondentondeuse. 

Haarloze honden

Heeft u bijvoorbeeld een naakthond, omdat u dan geen vachtverzorging heeft? Helaas! Honden zonder haar hebben huidverzorging nodig. U dient ze (ongeveer) een keer per week te wassen met milde shampoo. Ook moet u de huid van de hond regelmatig invetten. Dit is belangrijk omdat deze honden geen bescherming hebben tegen kou of zon.

Soort hond

Chinese naakthond

Gereedschap

Wat is nog meer belangrijk voor mijn hond?

Wekelijkse check

Welke hond u ook heeft, het is voor alle honden belangrijk dat u ze eens per week controleert (vooral in de zomer) op teken en vlooien. Ook kunt u dan meteen controleren of er geen vreemde bultjes, irritaties of wondjes op de huid zitten. Heeft u een teek gevonden? Met een tekentang kunt u de teek eenvoudig verwijderen. Ook voor vlooien zijn veel oplossingen, bekijk hier welke.

Tips voor borstelen en kammen

 • Borstel niet te hard
 • Gebruik de juiste borstel of kam voor de vachtsoort van uw hond, anders kunt u de vacht van uw hond beschadigen
 • Borstel niet te vaak (dit stimuleert verharing)
 • Borstel met de haargroei mee.

Wassen

Was uw hond zo min mogelijk (behalve de naakthonden en eventueel honden met langhaar). Anders loopt u het risico om het natuurlijke huidproces te verstoren. Wilt u uw hond toch wassen, omdat hij bijvoorbeeld flink in de modder heeft liggen rollen? Gebruik dan altijd een speciale hondenshampoo. Deze shampoo is mild en effectief voor hondenhaar en heeft de juiste pH balans. Een hondenshampoo ruikt misschien niet zoals de shampoo van mensen, dit komt omdat een hond een veel sterker reukorgaan heeft dan wij. Bekijk hier speciale hondenshampoos.

Andere vragen over vachtverzorging?

macrovet.nl is al jarenlang ervaren in vachtverzorging. Heeft u een speciale vraag over uw hond of over de vacht van uw hond? Neem gerust contact met ons op!

 

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar