Blog berichten

Vliegen in de tuin, hoe kom je er vanaf?

Geschreven op 9 juli 2018 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Na een week hard werken is het eindelijk tijd om eens lekker in de tuin te gaan zitten. Lekker in de zon. Colaatje erbij. Barbecue aan. Maar helaas de eerste vlieg land al in je drankje en ook je vlees is niet onopgemerkt gebleven bij de vliegen. Het lijkt wel een plaag. Daar gaat je dagje chillen in de zon. 

Waar komen al die vliegen in mijn tuin vandaan

Vliegen leggen hun eitjes waar er voedsel voor ze is. Dit zodat de maden zich direct kunnen voeden. Hierbij kun je denken aan uitwerpselen, kadavers, vleesafval of rottend materiaal. De vliegen vinden dit door de geur die hier vanaf komt. Ze ruiken dit al van grote afstand. Wanneer ze een goed plekje hebben gevonden leggen ze er de eitjes.  Na 6 dagen verlaten de maden de plek. Ze verpoppen zich vervolgens op de grond. 10 dagen later verschijnen dan de eerste vliegen. Een vlieg kan wel 2 maanden oud worden. Ze verspreiden hun geur- en lokstoffen die nieuwe vliegen aantrekken. Daarbij leggen deze vliegen ook weer eitjes. Stil zitten en wachten tot ze doodgaan heeft dus geen zin.

Hoe moet ik deze vliegen uit mijn tuin bestrijden?

Natuurlijk laat jij je dag niet verpesten door dit ongedierte. Je surft direct het internet op. Maar wat moet je halen. Een vliegenlamp heeft buiten (vooral overdag) door het zonlicht weinig effect. Bestrijdingsmiddelen kunnen in aanraking met bijvoorbeeld regen wegspoelen (in stallen, schuren en andere plekken waar geen regen kan komen is dit wel een goede oplossing).

Onderzoek waar de vliegen op af komen

Allereerst is het slim om op zoek te gaan naar plaatsen waar maden en vliegen op af komen. Denk hierbij vooral aan bloemperken, de composthoop, GFT of vuilnis. Het slimst is om deze plekken wanneer mogelijk zo ver mogelijk van je terras te plaatsen. 
Bij de bloemperken wordt het lastig. Maar bij de composthoop, GFT of vuilnis is dit wel een optie. 

De vliegen vinden ook het volgende heel aantrekkelijk: 

 • Eten goed afdekken (bijvoorbeeld BBQ-resten of vlees).
 • Denk om je drankjes (laat je frisdrank niet open staan)
 • Zweetgeur (vuile was of gebruikte sportkledij niet buiten laten hangen)
 • Rottende bladeren en takken (probeer deze te verwijderen).

Bestrijden van vliegen in de tuin

Voor het bestrijden van vliegen in de tuin wordt ook uitgegaan van geur. Wij raden namelijk vliegenvallen in de vorm van een zak aan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de RedTop Vliegenval of de Flyzone vliegenvangzak.  Deze vliegenvallen trekken de vliegen aan door hun geur. Eenmaal in de zak kunnen ze er niet meer uit en zullen ze verdrinken in de vloeistof die ze aantrok. 
De vloeistof in de vliegenvangzak bevat geen chemicaliën. De vliegenzak is vrij groot. Hierdoor passen er veel vliegen in. Omdat de zak geen chemicaliën bevat kun je hem wanneer hij vol is gewoon weggooien. Afhankelijk van de hoeveelheid vliegen volstaan 2 á 3 zakken per seizoen.

Tips voor het ophangen van de vliegenvallen:

 • Probeer de vliegenval in de zon te hangen.
  Zo wordt de lokvloeistof opgewarmd en zal er meer geur vrijkomen waardoor je meer vliegen vangt.
 • Hang de vliegenvangzak uit de wind
  Vliegen houden over het algemeen niet van wind of tocht.
 • Hang de val niet te dicht bij bebouwen of rottingsplaatsen
  De afstand tot gebouwen dient ongeveer 10 meter te zijn en tot rottingsplaatsen zoals mesthopen of composthopen minimaal 5 meter. 

Geen vliegen meer in huis? Begin met de vliegen bestrijden in de tuin

Naast dat deze vallen zorg dragen voor de vliegen in je tuin, zorgt het er ook voor dat er minder tot geen vliegen meer in huis zijn. Ook vliegen in huis bestrijden begint dus in de tuin!

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet