Blog berichten

Vogels uit de tuin verjagen

Geschreven op 4 februari 2019 / Categorie: Algemeen

Duiven, kraaien, kauwen en meeuwen kunnen voor best wat overlast zorgen in je tuin. Ze maken een hoop lawaai, schijten alles onder en maken er een zootje. Wat kun je doen om deze vogels uit je mooie tuin te verjagen?

Voorkomen van overlast in de tuin

Voordat je begint met het verjagen van vogels is het belangrijk om vooral dingen te laten. Wanneer de vogels niks te zoeken hebben in je tuin zullen ze er namelijk ook niet naartoe komen.

Zorg dat er geen voedsel beschikbaar is

Het beste is om te zorgen dat er helemaal geen voer voor de vogels beschikbaar is. Maar als je het toch leuk vindt de kleine vogeltjes in tuin te voeren is het slim niet te veel te vogeloverlast-tegen-gaanvoeren. Probeer dan het voer in een silo te doen. Grotere vogels zoals duiven, eksters en kraaien kunnen daar lastig bij.
Vogels doen alles om maar te kunnen eten. Probeer daarom afval niet te laten slingeren. Sowieso is het slim deze tips toe te passen want ook muizen en ratten zijn gek op vogelvoer en jouw afval.

De vogels uit de tuin verjagen

Timing is alles. Als je hebt gezorgd dat de vogels niets meer te eten hebben kan er worden begonnen met verjagen. Dan hebben ze namelijk geen reden meer om zich in de tuin op te houden. Zo kun je beginnen met de vogels uit de tuin verjagen.

Verjaag de vogels met een bewegende vogelverschrikker

Je kunt om de vogels uit je tuin weg te jagen gebruik maken van een bewegende vogelverschrikker. Dit is de goedkoopste en meest effectieve manier als je een kleine / middelgrote tuin hebt. Het is belangrijk een bewegende vogelverschrikker te kiezen zodat er minder gewenning bij de vogels zal optreden.
Denk bijvoorbeeld aan de Hawk Eye. Deze werkt heel goed tegen kraaien, kauwen, meeuwen en spreeuwen. Maar minder goed bij duiven. Plaats deze op een plek waar hij goed zichtbaar is en het een beetje waait. Door de wind zal de verschrikker gaan draaien, waardoor de verschrikker dynamisch is. 

De Winged Eagle is ook een goede vogelverschrikker voor in tuinen. Dit is een namaak arend die op een lager staat. Hierdoor draait hij rond door de wind. Deze vogelverschrikker is ook verkrijgbaar in een versie die vogelgeluiden maakt om de vogels nog extra af te schrikken. Het is echter verstandig deze versie niet te dicht bij huizen te plaatsen omdat deze best wel wat lawaai maakt.

Ook de Prower Owl is een goede optie om vogels uit je tuin te verjagen. Deze werkt ook heel goed tegen duiven. Deze levens echte imitatie uil heeft vleugels, die net als die van een echte uil die op jacht is, wapperen. 

Belangrijk! Afwisselen en combineren

Voor het beste effect en om gewenning te voorkomen is het belangrijk de vogelverschrikkers af te wisselen. Verplaats of vervang daarom de vogelverschrikker om de 2 weken. Het beste is te wisselen tussen twee vogelverschrikkers.

n.b. Probeer geen onnatuurlijke situaties te creëren. Vogels zullen hier doorheen prikken. Dus geen 2 roofvogels tegelijk in je tuin plaatsen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet