Blog berichten

Vogels uit je moestuin verjagen

Geschreven op 27 maart 2018 / Categorie: Tips, Buitenleven

De lente is weer begonnen en dus ook het tuindersseizoen. Deze wordt onder andere ingeleid door de moestuintjes van de Albert Heijn.
Het is natuurlijk prachtig om je eigen gekweekte groente, fruit en kruiden te zien groeien en het uiteindelijk te kunnen eten. Maar voordat je het kunt eten zijn er vaak al andere kapers op de kust. Ook vogels vinden het namelijk fijn om uit jouw tuin te eten. Daarom is het slim om je tuin van te voren te beschermen tegen deze onuitgenodigde eters.

Maar hoe weer je de vogels uit jouw moestuin, volkstuin, samentuin of gemeentetuin? Wij leggen de meest doeltreffende opties voor je uit.

Schrik de vogels af

Eigenlijk het eerste waar je aan denkt aan het weren van vogels uit jouw moestuin: de Vogelverschrikker. Deze zijn er in verschillende vormen. Maar sommige vogelverschrikkers zijn soms wat beter geschikt dan andere. Dit omdat jouw moestuin vaak geen hectare qua oppervlakte bestrijkt.

  • Vogelverschrikkende Bollen

Vogelverjagende bollen zijn erg geschikt voor iets kleinere ruimten. Ideaal dus voor jouw tuintje. Deze verschrikkers kan je heel makkelijk plaatsen. De Vogels worden vervolgens afgeschrikt door de kleuren of reflectie van de bollen.

  • Namaak Roofvogels

Bij de namaak roofvogels zijn de vogels extra op hun hoede omdat het hun natuurlijke vijanden zijn. Daar wil je natuurlijk niet bij in de buurt komen. Daarom blijven ze liever op een afstandje.
Deze namaak roofvogels zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen bijvoorbeeld een uil of een havik. Naast dat ze de vogels verjagen kunnen ze ook dienen als decoratie van je tuin.

  • Vogels verjagen met geluid

Een andere methode om vogels te verjagen is met geluid. Er zijn vogelverjagers met ultrasoon geluid maar ook die een noodkreet van de vogels imiteren. Beide opties zijn erg effectief. Maar wellicht niet overal even geschikt. Jij en je buren horen deze geluiden immers ook.

  • Vogels afschrikken op een budget

Een goedkopere manier is door cd’s op te hangen in bomen en struiken. Wanneer de zon er op schijnt weerkaatsen de stralen op de geluidsdragers. Dit zal zorgen voor flitsen. Wat de vogels op hun beurt dan weer niet leuk vinden.

  • Gewassen afdekken

Door de plantjes in je moestuin af te dekken met een net kan je zorgen dat de vogels er niet bij kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld met een net. Zorg wanneer je ervoor kiest je groentes of fruit te beschermen door middel van een net dat het net genoeg contrast heeft. Kies bij voorkeur zelfs voor een net met een felle kleur. Zo verklein je de kans dat vogels het net niet zien en er in verstrikt raken.
Ook al blijft die mogelijkheid natuurlijk bestaan. Daarom is het niet aan te raden om je gewassen op deze manier te beschermen.

Welke manier gebruik jij om de vogels te verjagen uit je moestuin?

Er zijn zoals je hebt kunnen lezen verschillende opties om te voorkomen dat vogels je moestuin leeg eten voordat jij dit zelf kut doen. Probeer altijd op een diervriendelijke manier te verjagen. Alvast veel tuinier plezier gewenst!

(TIP) Omdat de vogelverschrikkers statisch zijn en omdat je gewenning wilt voorkomen is het slim de vogelverschrikkers regelmatig te verplaatsen.

 
 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet