Blog berichten

Vogelverschrikkers

Geschreven op 7 december 2012 / Categorie: Buitenleven

Vogels zijn mooie dieren die zeker onmisbaar zijn in de natuur. Echter soms kunnen ze erg vervelend zijn, menig boer of landbouwer zal dat beamen. Bijvoorbeeld het weg pikken van de zaadjes in het land of het opeten van de rijpe vruchten zijn ergernissen die vaak voorkomen. Om over de zooi die ze achter kunnen laten (bijvoorbeeld een duif die alles onder poept) nog maar te zwijgen.  Rotganzen, kraaien, reigers en andere roofvogels kunnen overlast veroorzaken.

Wat kun je hier tegen doen?

In dit blogitem beschrijven we een diervriendelijke oplossing om het probleem van de overlast die vogels kunnen veroorzaken op te lossen. Niemand wordt er namelijk blij van als de net rijpe aardbeien direct weg gepikt worden door de vogels.

In moestuinen kun je het beste gebruik maken van netten of bijvoorbeeld een kas. Hierdoor kunnen de vogels niet meer bij de rijpe vruchten komen.

Vogelverschrikker

Voor de grote akkers of velden kun je beter gebruik maken van een  vogelverschrikker. Oorspronkelijk werden hier vooral poppen voor gebruikt. Men wilde de vogels laten denken dat het een mens is met bijvoorbeeld gespreide armen. Om het zo echt mogelijk te laten lijken werd er stro gebruikt om de armen van de pop op te vullen.

Deze vogelverschrikkers werkten echter niet zo goed zoals ze gehoopt hadden. Vogels zijn slimme dieren en kwamen er vaak snel achter dat het maar om een pop ging. Uiteindelijk werden er zelfs nesten gebouwd op de vogelverschrikkers.

Tegenwoordig zijn er diverse soorten vogelverschrikkers beschikbaar. Zo zijn er ook ronde bollen in diverse kleuren en vliegers in de vorm van een vogel beschikbaar. De ronde bollen zijn voorzien van reflecterende vlakken die schitteren in de zon. Dit schrikt de vogels af. De vliegers in de vorm van een vogel worden heen en weer bewogen door de wind. Hierdoor zijn deze vliegers onvoorspelbaar en schrikken ze daardoor de vogels af.

Ook heb je de 'Scarey Man'. Dit is een manshoge opblaasbare oranje vogelverschrikker. Als de vogelverschrikker wordt geactiveerd worden de vogels afgeschrikt door de plotselinge bewegingen en door een sirene-achtig geluid.

Andere methodes welke de vogelverschrikker vaak vervangen zijn reflecterende slierten van aluminium welke door de wind worden bewogen.

Dierenwinkels kunnen je voorlichten welk product geschikt is voor specifieke 'overlast'.

Macrovet is één van deze specialisten die je verder kan helpen.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet