Blog berichten

Voor elke aandoening bij koeien en kalveren de juiste bolus

Geschreven op 19 januari 2018 / Categorie: Algemeen, Diergezondheid

Soms gebeurt het dat koeien niet genoeg mineralen uit hun voedsel kunnen halen. Dit hangt erg af van het land of gewas waar ze van eten. Waar mensen die niet genoeg vitaminen of mineralen binnen krijgen deze kunnen bijvullen met pillen of tabletten, wordt er bij koeien gebruik gemaakt van bolussen. 

De laatste jaren worden steeds meer mineralen in de vorm van een bolus gemaakt. Waar vroeger alle mineralen werden geïnjecteerd zijn er tegenwoordig voor de veel voorkomende aandoeningen bij koeien en kalveren bolussen beschikbaar.

Het voordeel van een bolus is dat de afgifte van de mineralen geleidelijk gebeurt in plaats van direct een heleboel. Bolussen hoeven maar 1 keer toegediend te worden en hebben wel 180 dagen effect. Ze geven voor wel 6 maanden lang de juiste hoeveelheid mineralen af. Dit zorgt voor continuïteit en gemak. Want er hoeft dan dus ook 6 maanden niet meer naar om gekeken te worden. 

Voor elke aandoening of diersoort is er wel een bolus op de markt. Voor bijvoorbeeld melkvee, droogstand, kalveren en schapen is er een bolus op de markt

Voorbeelden van soorten bolussen en waarvoor ze dienen

Calcium bolus van Agrapharm of Bovicalc ter voorkoming van melkziekte

Een calcium bolus is speciaal ontwikkeld voor melkvee waar rond het afkalven een tekort Koeien hebben afhankelijk van wat ze binnen krijgen bolussen nodigaan calcium ontstaat. Een calcium bolus zorgt voor een verbeterde energiehuishouding en verminderd de kans op melkziekte enorm.

Een andere variant is de CA-Pill. Een biologische calcium bolus ter preventie van melkziekte of als nabehandeling van melkziekte bij rundvee.

Een betere elektrolyten huishouding en voorkoming van diarree met de Dystan Bolus.

De Dystan bolus dient ter ondersteuning van een betere elektrolyten-huishouding tijdens en na verteringsstoornissen en help enorm bij diarree problemen. De Dystan Bolus is zowel voor koeien als voor kalveren te verkrijgen.

Een betere penswerking met de Pens optimaal bolus van Agrapharm

Pens Optimaal Bolus optimaliseert de activiteit van micro-organismen in de pens. Hierdoor worden de aangeboden voedingsstoffen beter benut door de koe. Doordat alle water oplosbare vitaminen geleidelijk vrijkomen is een continue optimale toevoer bovenop de eigen aanmaak van vitamine mogelijk. Zonder dat de stofwisseling en de pens werking belast worden.

Bevorder de eetlust met een Fosforbolus

Fosfor staat bekend als mineraal dat de eetlust opwekt. Een fosforbolus wordt vaak aan melkvee gegeven in de periode gelijk met- of na het afkalven. Een koe die direct na het kalven goed gaat eten en drinken bouwt zo direct weer energie op en is sterker.

De P-Pill is ook een fosforbolus, te gebruiken als supplement ter ondersteuning van de therapie van melkziekte in geval van een fosfortekort.

Meer energy met de Energiebolus

De Agrapharm Energie Bolus bevat een combinatie van pens afgeschermd choline, niacine en methioninezuur die de gezondheid verbeteren en de productiviteit van hoog productieve koeien verhoogd. Deze combinatie optimaliseert de vetstofwisseling en voorkomt leververvetting (het voorkomt het dichtslibben van de lever). Bovendien ondersteunen de smakelijke plantenextracten uit melkdistel en artisjokken de fysiologische leverfunctie en bevordert de galproductie.

Een andere energie bolus is de E-Pill

De E-Pill is een energiebolus welke als vervanger van vloeibare propyleen gebruikt kan worden. De E-Pill dient ter preventie van slepende melkziekte of als nabehandeling van slepende melkziekte. Geeft in 12 uur 1.3 mJ energie. In vergelijking met propyleenglycol veel makkelijker en veiliger in te geven. Geleidelijke afgifte van energie, zorgt voor een stabielere pens.

Een betere uiergezondheid met de Alli bolus

De alli bolus voor melkvee is rijk aan Yucca, knoflook, calcium en magnesium. Alli bollus voor effectieve ondersteuning bij o.a. uiergezondheid!

PH-Pill voor een betere pens-zuurtegraad

Voor de behandeling van pens verzuring (dunne mest met proppen) bij rundvee. Magnesium werkt zeer bufferend op de pens-zuurtegraad, bevordert de darm activiteit.

S-Pill voor de behandeling van spijsverteringsproblemen

Bolus voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, het niet willen vreten of onvoldoende herkauwen bij rundvee. Bevat energie voor de koe, vooral voor de darmflora. Vooral gericht op het bevorderen van de vreetlust en herkauwen.

Niet alleen voor hoog productief melkvee zijn er verschillende bolussen. Ook voor diverse problemen bij kalveren is er een bolus beschikbaar.

Enterocin C in te zetten bij ernstige diarreeproblemen.

Natuurlijk product ter ondersteuning van de immuniteit van kalveren gedurende de eerste vijf weken na de geboorte. Enterocin-C zorgt voor een optimaal functioneren van het verteringsstelsel van het jonge kalf en kan worden ingezet bij ernstige diarreeproblemen.

BI-Pill voor een betere drinklust bij kalveren

De BI-Pill is een bicarbonaat bolus te gebruiken als supplement ter ondersteuning van de therapie bij metabole acidose en dehydratie bij het kalf.

Dystan bolus voor een beter elektrolyten-huishouding

De Dystan bolus is ter ondersteuning van de elektrolyten- huishouding tijdens en na verteringstoornissen. (diarree)

Vitaal bolus kalf voor een betere eet- en drinklust bij pasgeboren kalveren

De Agrapharm Vitaal Bolus is speciaal ontwikkeld voor pas geboren kalveren in de eerste week. Het kan vanaf dag nul gebruikt worden bij verminderde drinklust en futloosheid. De Vitaal Bolus biedt extra weerstand en geeft een echte oppepper. Het verhoogt de vitaliteit en het afweermechanisme. Ideaal in te zetten bij wat zwakkere kalveren. Biedt de jonge dieren extra weerstand tegen diarree in de eerste 10 dagen.

NaBi bolus voor een betere drinklust bij kalveren

Verbetert de drinklust van het kalf. Gebruik/ werking: NaBi bolus kalf heeft een bufferende werking bij verzuring als gevolg van stofwisselingsproblemen en voorkomt uitdroging bij het kalf. De NaBI Bolus kalf verbetert de drinklust van het kalf.

Mineralen bolussen voor rundvee

Naast de verschillende bolussen voor de verschillende aandoeningen zijn er ook speciale mineralen bolussen die de meest belangrijke mineralen gedurende een lange periode vrijgeven. Mineralen bolussen worden vaak gegeven aan jongvee die voor een langere periode de wij in gaan.

Tracesure Cu/I Bolus is een slow-release mineralenbolus voor rundvee.

Gedurende een periode van 6 maanden worden alle benodigde mineralen zoals jodium, selenium, kobalt en koper gedoseerd vrijgegeven. Zo bent u er als veehouder zeker van dat ze niets tekort komen.

De verschillende bolussen worden ingegeven met een speciale bolusschieter. Veel van de verschillende bolussen hebben een eigen formaat. Daarom zijn er ook verschillende bolusingevers.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet