Blog berichten

Het voorkomen van muizen en ratten in huis

Geschreven op 25 oktober 2017 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

In de koude wintermaanden blijven de meesten van ons liever binnen. Maar mensen zijn niet de enigen die dan liever lekker binnen willen blijven zitten. Muizen en ratten houden ook niet van de kou. Veel knaagdiertjes zoeken in de herfst en winter onderdak tegen de kou en nattigheid. Hoe voorkom je dat ze jouw huis hiervoor uitkiezen?

Voorkom muizen en ratten in huis

Ratten en muizen zijn vaak in uw woning op zoek naar water, eten en een schuilplaats. 

Tip! Om een muis in huis te voorkomen

Het is daarom belangrijk om uw huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Eigenlijk is het simpel. Zorg dat ze niet bij voedsel of nestplekken kunnen komen.
Ratten hebben veel voedsel nodig zo’n 15 tot 30 gram en moeten ook een drinkplek hebben. Muizen daarentegen hebben al aan 3-5 gram voedsel genoeg. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld al aan een paar chips-kruimels genoeg hebben. Daarbij hebben muizen geen waterplek nodig. Ze halen de vocht uit hun voedsel. Ze zijn gek ook granen, noten en peulvruchten. Maar ze eten wanneer nodig ook kaas, spek, vet en boter.

Muizen en ratten zijn behendige dieren. En kunnen gemakkelijk door een klein gaatje of kiertje uw woning binnendringen. Muizen kunnen al door een gaatje van een halve centimeter en ratten zijn extreem goede klimmers.  

9 tips om muizen en ratten uit uw huis te weren

  1. Bewaar voedsel in afgesloten dozen, potten en bakken.

Muizen en ratten zijn knaagdieren. Deze knagen dus met gemak door kartonnen en plastic verpakkingen heen. Bewaar daarom voedsel in een gesloten opbergsysteem van glas, metaal of hard plastic.

  1. Ruim afval direct op

Dit kan het best gedaan worden in gesloten afvalemmers zodat de muis er niet bij kan. Bij voorkeur niet in vuilniszakken. Ook deze kunnen open geknaagd worden.

  1. Zorg dat het huis goed schoon is

Een paar kruimels onder de koelkast of in het tapijt kunnen al genoeg zijn voor een muis om een dag van te eten.

  1. Zorg dat de muizen en ratten niet bij dierenvoeding kunnen

Het beste kunt u dierenvoeding in een afgesloten bak bewaren. Ook vetbollen en vogelzaad vinden de knaagdieren fijn om te eten.

  1. Plaats tochtstrips onder uw buitendeuren

Niet houdt u dan alleen de kou buiten, maar ook muizen en ratten. Muizen hebben bijvoorbeeld aan een gat van een halve centimeter al genoeg om binnen te komen.

  1. Dicht kleine gaten in muren

Vul gaten rondom buizen en afvoerpijpen op met RVS, staalwol en kit. Sluit stootvoegen met stootvoeg dichters. Ook is het slim om kapotte dakpannen direct te repareren.

  1. Ga eens tuinieren

Zwarte ratten en muizen zijn goede klimmers. Ze kunnen via struiken of takken op het dak klimmen. Zorg er voor dat deze uw huis niet raken. Ook kunnen de beestjes makkelijker schuilen in een slecht onderhouden tuin.

  1. Neem een plant is huis

Het staat niet alleen leuk, maar muizen houden niet van de geur van munt, kamille, lavendel, chilipeper of kruidnagel. Ratten houden ook niet van de geur van kamille en munt. Maar ook niet van cayennepeper.

  1. Schaf een kat aan

Ja, veel katten zijn geboren jagers. Maar lang niet allemaal. Maar wat een handige bijkomstigheid is, is dat ratten niet van de geur van kattenbakvulling houden.

Toch muizen in huis? 

Heeft u toch muizen in huis? Dan zijn er diverse manieren om dit op te lossen.
Welke oplossing past het best bij u? U leest het in onze blog

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet