Blog berichten

Waar en hoe moet ik mijn ratten- en/of muizen bestrijdingsmiddel plaatsen?

Geschreven op 9 augustus 2017 / Categorie: Algemeen

U heeft een bestrijdingsmiddel om muizen en/of ratten te bestrijden gekocht. Nu is het natuurlijk de bedoeling dat u ze zo snel mogelijk vangt.

Plaatsing van het gif

De  effectiefste manier om met het gif voor muizen om te gaan is door het bij voorkeur in een lokdoos plaatsen. Dit is ten eerste zodat het gif buiten het zicht van huisdieren en kinderen blijft! Het blijft immers gif. Een lokdoos beschermt hierbij. Veiligheid voor alles.

Daarbij is een lokdoos voor muizen een veilige en rustige omgeving waardoor ze langer van het gif zullen eten. Daarnaast wordt het gif niet door de hele ruimte verspreid doordat het vergif in de voerdoos blijft.

Langs de muur

'Maar waar ga ik die lokdoos dan plaatsen?' hoor ik u denken. Ga eerst na waar er muizen- of rattenkeuteltjes te vinden zijn. Ook aangevreten voedselverpakkingen zijn tekens dat de beestjes er zijn geweest. Dit zijn de plekken waar uw het bestrijdingsmiddel moet plaatsen. Plaats het gif en de bijbehorende lokdoos het liefst langs de waar de lokdoos te plaatsenmuur of obstakels. Dit is namelijk waar de muizen en ratten lopen. Wij raden tevens aan om meerdere lokdozen te plaatsen om uw vangkans te vergroten.

Hoeveel gif heb ik nodig?

U heeft een goede plek gevonden voor uw lokdoos. Maar hoeveel gif moet er precies in?
Dan is het handig om eerst te weten waar u mee van doen heeft. Zijn het huismuizen, spitsmuizen of ratten?

Dit is verschillend voor muizen en ratten:

  • Bij muizen:  20 tot 40 gram per lokdoos
  • Bij ratten: 100 tot 150 gram per lokdoos

Het gif voor muizen is zo ontwikkeld dat ze er meerdere keren van moeten eten voordat ze doodgaan (dit wordt ook wel multidosis genoemd) . Zouden de beestjes direct doodgaan dan heeft dat een negatief effect op de rest van de muizenfamilie. Deze zullen het lokaas als gevaarlijk gaan zien en er niet meer van eten.  
Muizen moeten dus een keer of 3 eten van het vergif voordat ze dood gaan. Het is daarom belangrijk dat er altijd voldoende gif beschikbaar is. 

Controleer na 2 dagen of er van het gif gegeten is. Wanneer dit niet het geval is dan is waarschijnlijk de plaats van de lokdoos niet goed. U kunt dan het best opnieuw onderzoeken wat de beste plek is.

 

Stappenplan: Waar moet u uw bestrijdingsmiddel plaatsen?

  • Onderzoek waar de muizen of ratten zich bevinden aan de hand van muizenkeutels, aangevreten voedselverpakkingen etc.
  • Plaats op meerdere plaatsen lokdozen met 30 tot 50 gram muizengif. Bij een grote besmetting het aantal lokdozen verdubbelen.
  • Controleer na 2 dagen of er van het gif gegeten is. Is dit niet het geval dan is waarschijnlijk de plaats van de lokdoos niet goed en zult u opnieuw moeten onderzoeken wat de beste plek is.
  • Zorg ervoor dat er altijd vers gif aanwezig is in de voerdoosjes, controleer dit met regelmaat en houd bij hoeveel er van gegeten word.
  • Na 18 dagen zou indien de bestrijding geslaagd is niet meer gegeten worden van het lokaas en dient u dit te verwijderen.
  • Pas de bestrijding ook tegelijkertijd toe op alle aangrenzende ruimtes zoals zolders, kelders, garages etc.

U heeft geen last van muizen en/of ratten meer

Wat fijn! U kunt nu de resten van  het gif verzamelen en veilig verwijderen als gevaarlijk afval. Doe dit hygiënisch en vermijd direct huidcontact met de blokjes. Mochten ze volgend jaar terugkeren, dan weet u ons te vinden.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet