Blog berichten

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een vliegenlamp?

Geschreven op 17 april 2018 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

De temperaturen stijgen en het is weer langer licht. Ideale omstandigheden voor vele soorten ongedierte om goed op de te gedijen. Zo ook voor vliegen.

Vliegen zijn vies. De beestjes kunnen allemaal ziektes bij zich dragen. De meest effectieve manier om deze beestjes binnenshuis te bestrijden is een vliegenlamp. Om het beste resultaat met een vliegenlamp te garanderen hebben we hieronder een aantal tips omschreven. Zo heeft de lamp het beste resultaat.

Bij het kopen van de juiste vliegenlamp is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden.

Meer profijt van je vliegenlamp

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken bij de aanschaf van een vliegenlamp en wanneer je deze plaatst. Deze hebben we hieronder opgesomd.

Koop een vliegenlamp met genoeg capaciteit

Niets is zo naar als wanneer je een vliegenlamp hebt gekocht en je er achter komt dat deze niet genoeg capaciteit heeft. Bereken van te voren hoeveel bereik de lamp moet hebben. Dit is het aantal vierkante meters van de ruimte waar je de vliegenlamp wilt ophangen. Vergelijk de uitkomst met het bereik van de lamp. Dit bereik vind je bij de specificaties van het product. De capaciteit wordt onder meer bepaald door de lichtopbrengst van de UV-lamp.
Let op! Hang geen te grote vliegenlamp in een kleine ruimte, in verband met weerkaatsing van het licht op de muren. 

Het gebruik van een vliegenlamp in ruimtes waarin voedsel bereid wordt     Vliegenlampen in diverse soorten en maten        

Voor gebruik in horeca, keukens of andere ruimtes waar er met voedsel gewerkt wordt worden lampen die gebruik maken van elektrocutie afgeraden. Sterker nog. Het is door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) verboden vliegenlampen die gebruik maken van elektrocutie te gebruiken in ruimtes waar met levensmiddelen wordt gewerkt. Dit omdat er wanneer de vliegen geëlektrocuteerd worden stukjes vlieg kunnen wegspringen. 
Kies in ruimtes waar met  levensmiddelen wordt gewerkt liever voor een vliegenlamp met een kleefplaat of bijvoorbeeld een vliegenlamp met een aanzuigsysteem

Extra tips voor het gebruik van een vliegenlamp in de levensmiddelenindustrie:

  • Plaats geen vliegenlampen direct boven een plek waar eten wordt bereid.
  • Voor een nog beter resultaat kun je eventueel een tweede lamp bij de ingang naar de ruimte plaatsen.
  • Extra lokstof zorgt voor extra aantrekking. 

Houdt bij het plaatsen rekening met de Lucht en licht toevoer

Om zo veel mogelijk effect te hebben van het UV-licht is het slim de lamp op de meest donkere plek in de ruimte te plaatsen. Plaats de de lamp zo ver mogelijk bij andere lampen en ramen vandaan. Vermijd daarom bij het plaatsen zo veel mogelijk andere lampen en ramen. Indien mogelijk moet een insectenlamp worden geplaatst onder een hoek van 90° tot bronnen van natuurlijk licht, zoals ramen, deuren en dakramen.
Vliegen houden over het algemeen niet van tocht of wind. Als je de vliegenlamp op een tochtige plek plaatst zal hij minder effect hebben. 

Op welke Hoogte moet de lamp worden geplaatst

Vliegenlampen kunnen het beste op een hoogte van 2 meter worden geplaatst bij een plafondhoogte van circa 3 meter. Als het plafond hoger is probeer de lamp dan op 2/3de van de muur te hangen.

Hang de lamp op een toegankelijke plek

Houd bij de plaatsing van de vliegenlamp er rekening mee dat de UV-lampen of kleefplaten soms vervangen moeten worden. Als je een lamp op basis van elektrocutie hebt moet de bak soms geleegd worden. Daarom raden wij aan de vliegenlamp op een plek te hangen waar je er goed bij kunt.

   

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet