Blog berichten

Waarom biest voor lammeren zo belangrijk is

Geschreven op 14 januari 2021 / Categorie: Schapen

Om lammeren direct na de geboorte zo goed mogelijk te beschermen is een goede biestvoorziening enorm belangrijk. Biest, of ook wel 'Eerste melk' of Colostrum genoemd, zorgt dat de lammetjes beschermende afweerstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben om te overleven.

Goede Biest heel belangrijk voor pasgeboren lammetjes

Biest is heel belangrijk voor lammetjes. Biest heeft namelijk een aantal belangrijke eigenschappen. Zorg dus voor genoeg biest tijdens de lammerij.

De eerste melk, ofwel biest, bevat meer vet en bovenal meer eiwit dan gewone melk. Tevens heeft de biest een hoog gehalte antilichamen en immunoglobinen welke het lam zo snel mogelijk binnen moet krijgen.

Eigenlijk geldt bij biest zelfs dat het lam het biest zo snel, veel mogelijk en vaak mogelijk op de eerste dag binnen moet krijgen. De darmen van de pasgeboren lammetjes laten namelijk alleen ongeveer de eerste 24 uur de antistoffen door.

Normaal gesproken gaat het lam zelf drinken. Wanneer dit niet lukt kun je haar nog voor de tepel houden zodat ze er wellicht toch nog van gaat drinken.

Veel lammeren krijgen naast de moeder biest ook vaak biest bijgevoerd. Je kunt dan voor verse biest kiezen of een biest vervanger.

Er wordt vaak gekozen om (extra) biest toe te dienen bij pasgeboren lammeren, moederloze lammeren, zwakke lammeren, bij meerlingen, enz.

De extra biest kan bij de lammeren worden bijgegeven met een fles of door een sonde.

eerste melk is erg belangrijk voor pasgeboren lammetjes

Verse biest voor lammeren

Uiteraard is verse biest het best voor de lammeren. Dit is in principe beter dan biest in vervangende biest.
Je kunt voor bij nood een voorraadje aanleggen in de vriezer. Lastig hierbij is dat je het beter niet kunt verwarmen om te ontdooien. Dan kan het namelijk zijn werking verminderen.
Langzaam warm laten worden in bijvoorbeeld de koelkast werkt het beste.

Vervangende biest voor lammeren

Ook vervangende biest of colostrum bevat alle anti-stoffen die een lam nodig heeft om een goede start te maken. 

Naast dat je verse biest kunt toedienen kun je ook voor vervangende biest kiezen. Deze biest is wat makkelijker op te slaan en bevat alles wat pasgeboren lammeren nodig hebben.

Een voorbeeld van een goede vervangende biest is bijvoorbeeld Col-o-geit welke speciaal ontwikkeld is voor (geiten)lammeren. Daarbij heb je met één emmer direct genoeg biest voor 30 tot 40 lammeren.

 

"Al jaren zijn we zeer tevreden met Col-O-Geit. Voor ons is het voordeliger en makkelijker in gebruik. We merken dat de lammeren er aanzienlijk beter op doen als andere producten welke we in het verleden hebben gebruikt".

 

Biestmanagement voor lammeren

Wanneer je hebt gekozen wat voor biest je de lammeren wilt geven en op welke manier is het ook erg belangrijk alles goed te noteren.

Het voordeel hiervan is dat je kunt terugvinden wat en hoeveel de betreffende lammeren aan biest hebben gehad. Zo kun je ook jouw aanpak evalueren en er van leren.

Onderdelen die genoteerd kunnen worden zijn

  • Wat is het geboortegewicht van het lam?
  • Nemen de lammeren de biest uit de tepel van de moeder of uit een flesje/sonde?
  • Hoeveel biest wordt er gedronken?

Met deze informatie kun je de biestvoorziening optimaliseren voor jouw lammetjes.

 
 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet