Blog berichten

Waarom eten de muizen geen gif?

Geschreven op 27 november 2018 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Wanneer je last van muizen hebt wil je er zo snel mogelijk van af. Je kiest dan voor een val of gif. Je bestelt het snel. Zet het neer waar je de muizen hebt gezien en vervolgens gebeurt er niets… De muizen vertikken het om van het gif te eten. Heb nou uitgerekend jij last van hyperintelligente muizen? Nee, hoor. Met een paar simpele tips ben je zo van de ongewenste knaagdieren af.

Hoe kan het dat de muizen niet van het muizengif eten?

Dat muizen niet van je gekochte gif eten kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder sommen we ze even op.

Er is ander voedsel voor handen

Muizen zijn selectieve eters. Dit komt omdat ze per dag niet zo heel veel hoeven te eten. Ze hebben aan een klein kruimeltje al genoeg. Zorg dus dat al het mogelijke (muizen)voedsel goed opgeborgen is. Probeer tevens alle mogelijke etensresten uit te bannen door bijvoorbeeld het tapijt goed te stofzuigen.
De makers van het muizengif proberen het gif zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de muis. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een kopje koffie. Wanneer je altijd koffie drinkt en iemand zet er een kopje thee naast zal je evengoed gewoon het bakje koffie opdrinken. Maar wanneer je de koffie weghaalt en alleen het kopje thee voor handen is, is de kans al groter dat je voor de thee gaat.

Je kunt muizengif wel ietsje aantrekkelijker maken door er een heel klein mespuntje pindakaas op te smeren.

Het muizengif staat niet op de juiste plek

Muizen lopen nooit door het midden van een kamer, maar het liefst langs muren. Grote kans dat je dat al wist. Je kunt de muizenvallen het best langs een muur kunt plaatsen waar je de muis of keuteltjes hebt gezien. Maar dat wil niet zeggen dat ze er ook echt van eten.

Muizen zijn schuchtere diertjes. Wanneer ze ook maar een klein beetje dreiging ervaren zijn ze er vaak alweer vandoor. Wanneer ze op zoek gaan om te eten kiezen ze dan ook de meest veilige plek uit. Daarom raden wij aan het gif altijd in doosjes te doen. Niet alleen voor de veiligheid van mens en dier maar ook omdat de muizen in de doosjes niks zien aankomen en zich veilig wanen.
Ook is het zo dat wanneer het gif op meer plekken wordt geplaatst je de kans vergroot dat de muizen in aanraking komen met het gif.

Wanneer er na een paar dagen niet van het gif is gegeten kun je het best even de doosjes verplaatsen.

Tips om te zorgen dat de muizen wel van het muizengif eten

 • Zorg dat alle andere mogelijke voedselbronnen weg zijn
 • Een klein mespuntje pindakaas maakt het gif aantrekkelijker
 • Plaats het gif in de speciale voerdoosjes
 • Probeer het op een andere plek wanneer je na een paar dagen geen succes hebt
 • Wanneer je gif op meerdere plekken zet vergroot je de kans
   

  Stephan Wegman

  Stephan Wegman