Blog berichten

Waarom iets doen tegen vogeloverlast?

Geschreven op 9 januari 2019 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Elk jaar wordt veel geld uitgegeven om de rotzooi van stedelijke vogeloverlast op te ruimen. Vogels zoals duiven, kraaien en meeuwen houden ervan om op gebouwen te landen. Ook bouwen ze er hun nesten. Vogelpoep is zuur en tast onder andere gebouwen en auto’s aan. Om de verspreiding van ziekten en materiële schade te voorkomen kan goede vogelwering een oplossing zijn.

Voor je iets doet tegen vogeloverlast

Voor er begonnen kan worden met het verjagen van de vogels is het belangrijk te weten welke vogels er voor overlast zorgen, hoeveel het er zijn en wat ze doen. Er zijn veel verschillende vogelwering op de markt.

Waarom vogels verjagen?

Hieronder vind je enkele redenen waarom het noodzakelijk kan zijn om vogels te verjagen:

  • Vogels, vogelpoep en nestmaterialen kunnen ziektes en parasieten overdragen.
  • Vogelpoep is zeer zuur en kan bijvoorbeeld bouwmaterialen en/of auto’s aantasten en corroderen.
  • Vogels kunnen voedselproductie en -voorraad besmetten wanneer ze in magazijnen of stallen broeden.
  • Het opruimen van vogelpoep kost tijd en geld.
  • Vogelnesten kunnen afvoeren verstoppen.
  • Vogelpoep kan glad zijn.

Hoe langer vogels op een plek zijn, hoe lastiger het is ze weer te laten vertrekken. Daarom is het belangrijk proactief te werk te gaan. Het is slim al voor het broedseizoen te beginnen met verjagen. Dit zodat ze de vogels kans krijgen zich te settelen. Want als ze aan het broeden zijn mogen de vogels officieel niet meer verjaagt worden. Wanneer je dus op tijd begint met verjagen kan het je op termijn lange termijn tijd, geld en frustratie besparen.

Gezondheid

Vogels, vogelpoep en nestmaterialen kunnen ziektes en parasieten bevatten die kunnen overdragen aan mensen en dieren.

Voorraadschade

Uitwerpselen kunnen producten beschadigen of besmetten. Vogels zijn vaak te vinden en zorgen voor overlast op plekken waar ze eten kunnen vinden. Dit zijn vaak de plekken waar wij ze liever niet zien.  

Onaantrekkelijkvogeloverlast op straat

Vogelpoep en nesten van vogels als meeuwen, kraaien en duiven kunnen huizen of bedrijven onaantrekkelijk maken. Vogels op een richel of bord, of uitwerpselen op de stoep zijn geen mooi visitekaartje.

Schade aan eigendommen en apparatuur

Vogelpoep kunnen machines of apparatuur onbruikbaar maken of moeten regelmatig worden schoongemaakt. Uitwerpselen zijn zeer zuur en kunnen bouwmaterialen aantasten en zorgen voor vlekken.

Valrisico door vogeloverlast

Vogelpoep kan glad zijn. Hierdoor zouden mensen kunnen uitglijden.

Verstopte afvoer

Uitwerpselen en nestmaterialen kunnen afvoeren en goten verstoppen. Dit kan problemen veroorzaken op daken en kan zorgen voor overstroming of lekkage.
 
 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet