Blog berichten

Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

Geschreven op 10 juni 2021 / Categorie: Scheren van honden

Met een hond haal je gezelligheid in huis. Een hond kan voor jou als voor het nieuwe dier een vreugdevolle aangelegenheid zijn.
Elke hondenras heeft zijn eigen eigenschappen. Dit geldt voor zowel het uiterlijk als het karakter. De keuze is eigenlijk onbeperkt. 

Sommige nieuwe hondenbaasjes geven de voorkeur aan de wat traditionelere honden met een oude afstammingslijn. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Siberische Huskies of Lhasa Apso honden. Andere baasjes hebben hun hart verloren aan kruisingen zoals bijvoorbeeld de Cocka-poo.

Elk hondenras heeft eigenschappen waar je dol kunt zijn. Maar ook zal ieder ras zijn nadelen hebben. Zorg, karakter, uiterlijke eigenschappen, het voeren kunnen overwegingen zijn om niet voor een bepaald ras te kiezen. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld de ruimte voor een Leonberger van 80 kilogram.

Maar als je echter op zoek bent naar een gezinsvriendelijke, middelgrote hond die waarschijnlijk hypoallergeen zal zijn, overweeg dan een Australian Labradoodle als jouw volgende hondengenoot.

Labradoodle

De Labradoodle wordt ook vaak een Doodle genoemd. Zij worden beschouwd als kruising en soms zelfs designerhond genoemd.
Doordat de Labradoodle een kruising is tussen een Labrador en een Retriever kunnen de kenmerken afwijken van de standaardverwachting. Maar over het algemeen zijn Labradoodles de beste hond om in huis te hebben.

Een Doodle is natuurlijk ontzettend schattig. Je zou op slag verliefd kunnen worden op deze hond. Wie wil er nu niet zo'n knuffelbeer door zijn huis zien dartelen.

Hieronder vind je vijf redenen waarom je met een Doodle de perfecte metgezel in huis haalt.

1. Een Labradoodle heeft een geweldige persoonlijkheid en zelfs een beetje temperament

De Doodle is oorspronkelijk gefokt als geleidehond. Het 'ras' is pas twee decennia geleden geleden ontstaan. Destijds was het nog geen officieel ras.

De Australische trainer Wally Conran was de eerste die een Labrador Retriever kruiste met een Franse poedel. Hij deed dit omdat hij de opdracht had een geleidehond op te leiden voor een vrouw. Deze opdracht omvatte nog een ander verzoek: de vrouw wilde een hond die de allergieën van haar man niet zou verergeren. Haar hond moest dus hypoallergeen zijn.

Conran wist dat de hond de persoonlijkheid, het temperament en de aanleg voor training zou hebben, daarom werkte hij met Franse poedels.

In eerste instantie trainde hij bijna drie dozijn Franse Poedels. Tot hij besloot dat dit specifieke ras niet al geleidehond zou voldoen.
Vervolgens besloot de trainer een van zijn Labrador Retrievers met een Franse Poedel te kruizen. Het werd een nest van drie puppy's en werd bekend als Labradoodles. Een van de drie pups had alle eigenschappen waar de trainer naar op zoek was in een blindengeleidehond.

De Labradoodle was geboren

Net als de eerste Labradoodle zal ook jouw Doodle een sociale en lieve hond zijn. Labradoodles combineren de intelligentie, het sociaal vermogen en de leergierigheid van de Labrador Retriever met de Franse poedel. Welke ook een slimme, loyale en extraverte hond is.  Deze combinatie zorgt ervoor dat je een slimme hond krijgt met een geweldige persoonlijkheid en zelfs een stukje temperament.

Jouw Doodle wil je altijd plezieren. Al het andere is voor deze hond bijzaak. Sommige baasjes zeggen dat hun hond hun behoeften kan aanvoelen. De karakter van de Doodle is zo toegankelijk dat hij de beste metgezel is.

2. Doodles zijn er in alle maten

Er is eigenlijk geen standaard Doodle. Ze zijn er in verschillende maten. Van klein 10 tot 15 kg. Tot groot meer dan 25 kg.

Een Labradoodle is groot genoeg om een ​​actieve metgezel voor het gezin te zijn. Maar hij loopt je ook niet onder de voet loopt of gooit je niet om als hij tegen je aan springt. Dit is een pluspunt voor gezinnen.

De hond biedt toewijding en gezelschap.

3. Geen huidschilfers of geen allergieën

Heb je een hondenallergie? Ook dan kun je met een gerust hart kiezen voor een Labradoodle. Jouw Doodle laat je niet niezen en je krijgt ook geen rode ogen van hem. 

Dit komt doordat de Labradoodle geen huidschilfers of losse huidcellen door de ruimte los laat zoals dat bij veel andere honden wel gebeurt. Veel Doodles verharen niet.

Zie je er tegenop om je huis twee keer per dag te moeten stofzuigen om al het hondenhaar op te rapen? Honden met driedubbele vachten zoals de Pyreneeën of zelfs dubbele vachten zoals Duitse herdershonden zullen dan niet de juiste hond voor je zijn. Een Doodle echter wel!

Labradoodles verharen nauwelijks. Althans minder dan de meeste andere honden. Zelfs minder dan Corgi's en Beagles.

4. Weinig vachtverzorging nodig

Het andere leuke aan de vacht van de Labradoodle is dat hij maar een of twee keer per week goed moet worden geborsteld. Sommige van de langerharige of gekrulde Doodles moeten ook af en toe worden getrimd en geschoren, net zoals bij hun Poedel-voorouders.

Ook gaan Labradoodles over het algemeen niet stinken als ze nat zijn. Dit doordat het talg op de huid niet langdurig in aanraking komt met water.

~Wil je weten welke borstel je het best voor je Labradoodle kunt gebruiken?
~Wat heb je nodig om zelf je Labradoodle te scheren?

5. Doodles leren makkelijk

Labradoodles zijn heel goed te trainen. Ze vinden het fijn om uitgedaagd te worden en je zult genieten van de resultaten.
Begin snel met het trainen van uw puppy met veel socialisatie. Dit houdt in dat je de hond kan laten wennen aan verschillende mensen. Maar probeer hem ook op verschillende plaatsen, situaties en met andere honden in contact te brengen.
Honden blaffen en vallen uit als ze bang zijn. Door je Labradoodle te socialiseren wordt er vertrouwen gecreëerd.
Naast het wennen aan nieuwe plekken wil je jouw Labradoodle ook leren slapen, zindelijk worden en bijvoorbeeld laten wennen aan de trimtafel of hondentondeuse. Probeer dit allemaal al van pup af aan bij te brengen.

Labradoodles hebben profijt van consistentie. Herhaling en geduld net als eigenlijk bij elke hond. Gebruik dit en je Labradoodle zal snel leren. Hoe meer tijd je hier in steekt hoe meer ze zullen leren.
Je Labradoodle kan ongeveer 12 tot 14 jaar worden. In die tijd ontwikkel je een duurzame relatie. Door er direct al een flink wat energie in te steken heb je er jaren profijt van.

Conclusie

Niemand is perfect. Maar de Labradoodle komt als hond aardig in de buurt. Doodles zijn natuurlijk heel schattig, maar hebben ook een goede gezondheid, een hypoallergene en onderhoudsarme vacht, zijn intelligent en leren snel. De Labradoodle is een gewild familiehuisdier.  Je hebt met de Labradoodle het perfecte maatje gevonden.

 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet