Blog berichten

Waarom jouw hond beter geen eikels kan eten

Geschreven op 19 oktober 2021 / Categorie: Tips, Diergezondheid

De herfst is in volle gang. Niet alleen de bladeren vallen van de bomen. Kastanjes, esdoorn zaden, maar ook eikels vallen op de grond.

Prachtig! Niet alleen voor jou, want dat vindt jouw hond ook. Lekker rennen door de gevallen bladeren. Maar ook voelen honden zich vaak aangetrokken tot de eikels. Je hond vindt het fijn om in zijn bek te nemen, op te kauwen of zelfs door te slikken. Net als voor andere dieren, zoals paarden, koeien en schapen,  is het eten van eikels niet zo heel goed voor je hond. Wij leggen je graag uit waarom je hond beter geen eikels kan eten.

Eikels zijn giftig voor honden

De titel van dit hoofdstuk zegt eigenlijk al genoeg. Eikels zijn giftig voor honden. Dit komt door de stof ‘tannine’.
Door eikels te eten kan de tannine je hond vergiftigen. Het tast zijn darmen, nieren en longen aan. Maar wees gerust. Dit gebeurt niet direct bij het eten van één eikel. Maar dikwijls blijft het er niet bij het eten van één. Daarom kun je maar beter goed opletten.
Daarbij zijn groene eikels nog gevaarlijker. Hoe groener de eikel hoe meer tannine deze bevat. Dit komt omdat deze nog niet helemaal ‘rijp’ zijn en dus eigenlijk te vroeg vallen. Extra opletten dus!

Hoe kan je eikelvergiftiging herkennen?

Wanneer je twijfelt of je hond eikels heeft gegeten is het verstandig op te letten of je hond de volgende symptomen vertoond:

  • Buikpijn, dit valt te herkennen aan een kromme rug of aangespannen buik
  • Diarree/misselijkheid
  • Braken
  • Rusteloos gedrag.

Herken je een van de bovenstaande symptomen wanneer je hond eikels heeft gegeten? Neem dan contact op met je dierenarts.

De dierenarts zal jouw hond in eerste instantie proberen te laten braken. Meestal is dit voldoende om alle eikels uit zijn maag te halen.

Wanneer dit niet voldoende is en je hond blijft last houden zal de arts bloedonderzoek bij je hond uitvoeren. Hierbij kijkt de dierenarts of de nieren niet zijn aangetast.

Proberen te voorkomen dat je hond eikels eet

Het belangrijkste is om te proberen het niet zo ver te laten komen. Let daarom tijdens jouw prachtige herfstwandeling door het bos goed op wat je hond in zijn bek neemt.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet