Blog berichten

Waarom worden paarden juist in de winter geschoren

Geschreven op 29 oktober 2012 / Categorie: Scheren van paarden

Paarden scheren
Zodra de herfst/winter weer aanbreekt worden de meeste spring / wedstrijd paarden geschoren. Dit wordt gedaan omdat de wintervacht soms onhandig kan zijn bij de trainingen en wedstrijden. In dit blogitem willen we wat tips geven voor het scheren van paarden.

Waarom scheren in de winter?
Paarden worden geschoren omdat de dikke wintervacht soms in de weg kan zitten bij de trainingen en wedstrijden met de paarden, de dikke vacht blijft lang nat en daarnaast is het ook erg warm. Het is daarom belangrijk om actieve paarden te scheren zodat zij hun warmte goed kwijt kunnen en het zweet niet vasthouden in de dikke wintervacht.  Paarden worden meestal in de winter geschoren.

Als paarden in de winter toch veel buiten staan worden paardendekens gebruikt om de paarden warm te houden.

Over het algemeen worden paarden in zijn geheel geschoren. Er zijn uitzonderingen (bijvoorbeeld bij endurence) waarbij het paard voor deel geschoren wordt. Paarden worden dan alleen geschoren daar waar het paard bijvoorbeeld veel zweet kwijt kan. Deze paarden hoeven niet perse een deken op te hebben.

Tips voor het scheren in de winter
Je kunt de paarden (als je beschikt over de goede apparatuur) zelf scheren of het laten doen door een professional. Hier geven we een aantal tips voor het zelf scheren van paarden.

Neem allereerst de tijd voor het scheren. Laat je paard rustig wennen aan het scheerapparaat voordat je begint met scheren.

Met het scheren is het van belang dat je tegen de haren in scheert en probeert de huid van het paard zo strak te houden. Probeer lange stukken te scheren, soort stroken. Zorg ervoor dat de stroken elkaar overlappen hierdoor kun je mooier één geheel scheren. Werk precies en zorg ervoor dat er geen huidplooien tussen de messen kunnen komen.

Wees voorzichtig bij de moeilijkere plekken om te scheren, bijvoorbeeld het hoofd of de benen van het paard. Hierbij is het extra belangrijk om het vel goed strak te houden om happen of strepen te voorkomen. Bij de benen en het hoofd is het handig als er iemand anders bij is om je te helpen. Hij of zij kan bijvoorbeeld de onderbenen optillen zodat je deze gemakkelijker kunt scheren.

Ook is het aan te raden om een paard van te voren te wassen. Hoe minder vuil of zand er in de vacht zit hoe beter het scheren gaat. Daarnaast is de apparatuur natuurlijk erg belangrijk. Zorg dat je beschikt over een goede scheermachine voor paarden en zorg ervoor dat messen scherp genoeg is. Ook is het aan te raden om van te voren te kijken of de apparatuur goed schoon is en zorg er voor dat je reserve messen bij je hebt!

Soms kan het ook nodig zijn dat je paarden moet scheren omdat ze last hebben van eczeem of een andere huidaandoening. Extra voorzichtigheid is dan geëist, want je wilt je paard natuurlijk geen pijn doen.

Ook is het belangrijk dat je wacht met scheren tot de wintervacht zich volledig ontwikkeld heeft. Meestal is dit ongeveer half oktober.

Een laatste tip: wrijf je paard na het scheren in met een doek, dat vind het paard fijn en daarnaast gaat de huid dan weer meer glanzen!

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet