Blog berichten

Wat heb ik nodig om zelf mijn kat te scheren

Geschreven op 26 juni 2018 / Categorie: Algemeen

Heeft je kat veel klitten of vilt? Kom je er niet meer doorheen met een kam? Het kan een oplossing zijn om je kat te (laten) scheren. Ernstige klitten kunnen namelijk verkleuring en littekenvorming op de huid van je kat veroorzaken.

Bij een professionele trimsalon of de dierenarts zijn dan goede keuzes om je kat te laten scheren. Maar je kunt je kat ook thuis scheren. Overleg wel eerst even met de dierenarts. Katten vinden het over het algemeen minder leuk dan honden om geschoren te worden. Wanneer je zorgvuldig en voorbereid bent, dan kun je je kat veilig scheren.

Welke tondeuse heb je nodig om je kat te scheren?

Als je er voor kiest je kat zelf te scheren is het belangrijk dat je de juiste instrumenten te hebben. Allereerst een goede tondeuse. Maar misschien nog wel belangrijker een goede scheerkop.

De Andis AGC Super 2 speed is onze beste tondeuse voor thuisgebruik. Deze tondeuse heeft de kracht om door de lastigste klitten van uw kat heen te komen. Daarbij ligt hij goed in de hand en is hij stil. Iets wat heel belangrijk voor het scheren van katten. Katten schrikken namelijk sneller.

Welke scheerkop moet ik kiezen voor het scheren van mijn kat

Zoals gezegd is de scheerkop misschien wel het meest essentiële onderdeel wanneer je je kat wilt scheren. De standaardscheerkop nummer 10 is in de meeste gevallen voor katten afdoende. Deze scheert namelijk op 1,5 mm van de huid (gemeten wanneer je wat heb je nodig om zelf je hond te scherentegen de haarrichting in scheert). Dit is in de meeste gevallen genoeg om onder de klitten door te scheren.

Zitten de klitten van de kat echt heel dicht en strak op de huid is het misschien verstandiger nog dichter op de huid te scheren. Dan kan het scheerkopje nummer 30 bijgekocht worden. Deze scheert de haren van je kat op 0,5 mm van de huid. Zo kun je de meest extreme klitten wegscheren.

Als je de kat geen klitten heeft, je de kat niet wilt millimeteren maar wel “lekker kort” wilt scheren kun je kiezen voor de Andis UltraEdge™ 7fc 3.2 mm.

Wanneer je alleen maar een beetje van de bovenvacht van de kat af wilt scheren kun je er voor kiezen gebruik te maken van opzetkammen. Deze passen alleen op scheerkop nummer 10, de scheerkop die standaard bij de machine wordt geleverd. De opzetkammen zijn er in diverse lengtes. De lengtes die bij de kammen wordt aangegeven zijn gemeten wanneer er tegen de haarrichting van de kat wordt ingeschoren. Scheer je met de haarrichting mee, dan blijven de haren ongeveer een keer zo lang.

Tips voor het scheren van je kat

Raadpleeg voordat je de kat gaat scheren eerst even je dierenarts. Hij kan je specifieke tips geven of je kat eventueel kalmeringsmiddel voorschrijven.
Probeer altijd op lage snelheid te scheren. Zo maakt de machine minder lawaai en zal de kat minder snel bang worden. Kijk ook goed uit bij de billen en de oksels van de kat. Dit zijn hele gevoelige plekjes met een dunne huid.

.

Stephan Wegman

Stephan Wegman