Blog berichten

Wat je moet weten over accu's in tondeuses en scheermachines

Geschreven op 3 juni 2021 / Categorie: Scheren van paarden, Scheren van honden

Bij de overweging tussen een accu of snoer tondeuse/scheermachine krijgen wij regelmatig een aantal vragen. De meest voorkomende vragen zijn:

- Zijn deze machines op accu wel net zo krachtig als de versies met snoer?
- Hoe lang gaat een accu mee bij regelmatig gebruik?
In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

Is een tondeuse of scheermachine op accu net zo krachtig als de versies met snoer?

Dit is de meest voorkomende vraag die wordt gesteld wanneer de overweging wordt gemaakt om te scheren op accu.
In principe zijn accu scheermachines net zo krachtig als dezelfde versie met snoer. Je zou dus zonder twijfel kunnen kiezen voor een accu-scheermachine voor het scheren van je paard of koe. Ware het niet dat de machines die gebruik maken van zo’n accu vaak minimaal de helft duurder zijn.
Dit geldt eigenlijk ook voor tondeuses. Wil je een tondeuse met dezelfde kracht als een variant met snoer? Dan betaal je vaak de helft meer.

Waarom kiezen voor een tondeuse of scheerapparaat met accuDe meest verkochte accutondeuse

De prijs is dus een belangrijke eigenschap die je in overweging moet nemen. Maar wat zijn dan de voordelen van een accu tondeuses/scheermachine?

Scheren waar je maar wil

Een van de voordelen is dat je kan scheren waar je maar wilt.
Wil je bijvoorbeeld je hond scheren in de tuin zodat je geen plukken haar door je huis hebt? Maar heb je in de tuin geen stroompunt? Dan is een accutondeuse een goede keuze.
Of heb je bij de stal van je paard of schapen geen stopcontact bij de hand? Kies dan voor een scheermachine op accu.

Bewegingsvrijheid

Ook bewegingsvrijheid kan een goed pluspunt zijn.
Je kan gemakkelijker door de vacht van je hond manoeuvreren doordat je geen snoer aan de hondentondeuse hebt.
Ook als je meerdere koeien(staarten) achter elkaar wilt scheren kun je sneller van de ene naar de andere koe.

Bedenk je wel goed of je dat echt nodig hebt. De snoeren van de meeste tondeuses zijn 3 meter lang en bij scheermachines zelfs 5 meter. Met deze lengte kan je vanuit een stroomput meestal wel alle kanten van je hond of paard bereiken. Zo bespaar je toch weer wat geld.

Hoelang gaat een accu in een tondeuse/scheermachine mee?

De tweede vraag die vaak gesteld wordt als het gaat om accu tondeuses of scheermachines is hoe lang de accu meegaat. Daarbij wordt vaak de extra vraag gesteld “Wordt de accu met verloop van tijd niet minder?”.

Om die vraag goed te beantwoorden kan ik het best even wat uitleg geven over de accu’s die in de machines gebruikt worden.

Lithium Ion accu

Alle tondeuses en scheermachines zijn tegenwoordig voorzien van een Lithium-Ion-Accu (Li-ion). Deze biedt verschillende voordelen ten opzichte van accu’s van oudere generaties.De meest verkochte accu scheermachine

Geheugen

Waar oude Accu’s (Nickel Cadmium en Nickel-metaalhydride) vaak last hadden van een ‘geheugen’ en het best eerst helemaal leeg moesten voordat ze opnieuw geladen konden worden. Hoeft dit bij een Lithium Ion accu niet. Deze kan ook tussentijds opgeladen worden. Je hoeft hem niet eerst helemaal leeg te laten lopen.
Daarbij heeft een Li-ion accu een relatief lage zelfontlading, hierdoor loopt hij ten opzichte van de eerder genoemde accu’s minder snel leeg.

Langer doorscheren

Ook is de inhoud van de Li-ion verbetert ten opzichte van oude accu’s. Er is een hogere energiedichtheid waardoor er meer energie in een kleine vorm past. Je kunt dus langer doorscheren met een Lithium-Ion-accu dan met accu’s van oudere generaties.

Levensduur maximaal 5 jaar

Een groot nadeel van deze Li-Ion-accu’s is dat de cellen slijten. Dit gebeurt als de accu niet gebruikt wordt.
Wanneer je de accu bij kamertemperatuur bewaart verliest deze ongeveer twintig procent capaciteit per jaar. Dit betekent dat de levensduur van een accu maximaal drie tot vijf jaar is.
De accu zal namelijk steeds minder energie kunnen bevatten. Waardoor je steeds minder lang kunt scheren met je scheermachine of tondeuse.

Tips om de Lithium-Ion-accu van je tondeuse of scheermachine langer mee te laten gaan

Door voor ideale omstandigheden te zorgen kun je zo lang mogelijk van je de accu van je tondeuse of scheerapparaat genieten.
Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

tips voor langer profijt van je Lithium Ion Accu

1. Laat de accu niet helemaal leeg lopen

Laat de accu niet helemaal leeg lopen. Dit was een noodzaak bij oudere accu’s, maar gaat voor Li-ion accu’s niet op. Sterker nog: als de accu helemaal leeg raakt, kan hij defect van raken. Probeer de accu dus nog even op te laden voor je hem weg legt. Maar niet helemaal vol.

2. Probeer de accu niet helemaal vol of leeg op te bergen

Het is slim om de accu van je scheermachine op te bergen als hij ongeveer 40 procent vol is. Dit blijkt uit diverse studies.
Bij een vollere accu slijten de cellen. Terwijl bij minder lading het risico bestaat dat de accu helemaal leeg raakt. Zie ook het vorige punt.

Nu begrijp je waarschijnlijk ook waarom de accu’s van nieuwe apparaten altijd voor iets minder dan de helft vol zijn.
De 40% regel geldt vooral voor accu’s die lange tijd niet gebruikt worden. Bijvoorbeeld als het scheerseizoen voor paarden over is. Bij dagelijks gebruik (in bijvoorbeeld een trimsalon) maakt dit niet zo heel veel uit.

3. Zorg dat de accu niet te warm wordt

Hitte is uiterst slecht voor Lithium-Ion-accu’s. Cellen slijten hierdoor sneller.
Wanneer je de batterij voor een langere periode wilt opbergen kun je dit het best doen op een koele droge plek. Zorg er absoluut voor dat de batterij niet vochtig kan worden.

4. Af en toe ontladen, maar niet te vaak

Het is aan te raden de accu af-en-toe opnieuw te kalibreren. Dat wil zeggen hem (bijna) helemaal leeg te laten lopen en daarna weer op te laden. Maar doe dit niet te vaak.

Nieuwe accu aanschaffen

Wordt de accu na een jaar of drie tot vijf de accu slecht, dan hoef je geen hele nieuwe tondeuse of scheerapparaat aan te schaffen. Je kunt de accu dan gewoon vervangen voor een nieuwe.
Onze tondeuses en scheermachines zijn vaak al jaren onderdeel van ons assortiment en zullen dit ook nog lang blijven. Het is zodoende dus vrijwel altijd mogelijk een nieuwe accu aan te schaffen.
Wij raden echt aan om een originele accu aan te schaffen die bij jouw tondeuse of scheerapparaat hoort.

Conclusie

Een accutondeuse of scheermachine is vaak een stuk duurder dan een snoervariant met dezelfde kracht. Probeer daarom voor jezelf goed te overwegen waarom je graag een accu tondeuse zou willen gebruiken.
Is dit omdat je wilt scheren op een plek waar geen stroompunt is? Of heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het scheren nodig? Dan is een accu tondeuse een prima keuze.
Een andere overweging die je moet meenemen in je keuze is dat een accu ongeveer 3 tot 5 jaar meegaat. Daarna hoef je niet de hele tondeuse of scheermachine weg te gooien. Je hoeft enkel de accu te vervangen.
Volg de vier tips in deze blog en je kunt zo lang mogelijk van je accu genieten.

.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet