Blog berichten

Wat komt er allemaal bij de aanschaf van een hondje kijken

Geschreven op 5 december 2012 / Categorie: Algemeen

Nieuw huisdier: een hondje!

Zit je er over te denken om een hond als huisdier te nemen? In dit blogitem helpen we je een handje en laten we zien wat er bij komt kijken bij het uitzoeken en in huis nemen van het nieuwe gezinslid.

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je afvraagt welke hond je graag zou willen en of het past bij de ruimte in en rond je huis. Heb je ruimte genoeg in huis voor een grote hond en heb je tijd om bijvoorbeeld een hond uit te laten? Wil je een pup of een oudere hond? Als je een pup neemt, heb je genoeg tijd om het hondje op te voeden? Koop je een hondje via marktplaats, via een fokker of neem je een  hondje uit het asiel over? Wil je een rashond? En is een stamboom belangrijk?

Bovenstaande vragen zijn erg belangrijk voordat je voor een hondje kiest.

Hond uitkiezen en aanschaffen

Zodra je er uit bent welke hond je wilt, zijn er een aantal punten belangrijk bij het uitzoeken van een hondje:

Als je een diertje koopt bij een particulier of fokker kun je altijd vragen naar de conditie van het hondje en de geschiedenis. Vraag ook of je de moeder van het hondje mag zien.

Daarnaast kun je zelf kijken naar de conditie van de vacht. Zijn er kale plekken te zien (Dit kan komen door schimmel of schurft)? Ziet de vacht er mooi uit? Ziet het hondje er gezond uit?

Wat is staat van de ogen, zijn deze helder of zie je uitvloeiing (kan komen door een ziekte)?  Zijn de oren schoon? En hoe ziet de neus eruit?

Kijk daarnaast goed of het hondje geen verwondingen heeft. En kijk hoe het hondje op je reageert, is hij bang of juist nieuwsgierig? Actief of zit hij stil in een hoekje?

Als je tevreden bent over het hondje en je zeker bent van de conditie van het hondje kun je hem mee naar huis nemen! En dan begint het 'echte' werk!

Benodigdheden

Voordat je het hondje mee naar huis neemt is het belangrijk dat je thuis de voorbereidingen voor het hondje treft.

Hondenmand
Zorg dat je een hondenmand aanschaft, er zijn veel verschillende soorten en maten hondenmanden te verkrijgen. Kies de mand die het beste past bij het hondje. Daarbij kun je kiezen voor een hondenkussen of een hondenbed.

Is de hond overdag alleen, dan is het aan te raden om ook een bench aan te schaffen.

Hondenriem
Een hondenriem en halsband zijn ook onmisbaar voor een nieuwe hond. Deze zijn verkrijgbaar in verschillen soorten maten en kleuren!

Borstels
Zorg ook dat je borstels en kammetjes hebt om het hondje te kunnen borstelen en kammen. Bij lang harige hondjes is het ook belangrijk dat het hondje getrimd wordt. Als je dit zelf wilt doen kun je eveneens een trimschaar aanschaffen.

Eten
Eet en drinkbakje kunnen ook niet ontbreken. Zorg daarnaast dat je brokjes voor het hondje in huis haalt.

Shampoo
Vergeet de shampoo speciaal voor honden niet!

Bekijk alle hondenspullen op Macrovet!

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet