Blog berichten

Waterleidingen beschermen tegen de vorst

Geschreven op 3 januari 2020 / Categorie: Tips

De winter kent altijd wel een periode van vorst. In het boerenbedrijf maar ook bij particulieren zijn er leidingen die een risico vormen bij vorst. Dit zijn vooral leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen. Verwarmde ruimtes worden vaak intensiever gebruikt, Alle vorstbeveiligershier is het dus vaak niet nodig. Zijn jouw leidingen wel voldoende beschermd tegen flinke vorst?  Voorkom schade en bescherm je leidingen tegen vorst.

Leidingen beschermen tegen vorst

Isolatie is een belangrijk wapen om je leidingen te beschermen tegen de vorst. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Glaswol
    De goedkoopste manier om een leiding te beschermen tegen (extreem) koude temperaturen.
  • Polyethyleenschuim (PE schuim)
    PE schuim is een zacht flexibel schuimplastic. Gemakkelijke te buigen en dus zeer geschikt om waterleidingen te isoleren.
  • Verwarmingskabel (ook wel vorstbeveiliger) (TIP)
    Verwarmingskabel zijn voorzien van een thermostaat. Deze thermostaat schakelt automatisch in bij temperaturen onder de 3 graden Celsius.

De eerste twee opties (glaswol en PE schuim) isoleren de leidingen. Waar de 3e (vorstbeveiliger) de leidingen warm houdt/maakt.

Waterleidingen isoleren met glaswol

Leidingen zijn makkelijk te isoleren met glaswol. Pak ze gewoon in met het wol en draai er wat ijzerdraad om heen om het allemaal op zijn plek te houden. Leidingen die dicht naast elkaar liggen kun je samenpakken in met een strook glaswol. Last te bereiken hoekjes kun je opvullen met purschuim.
Let op! Het werken met glaswol kan voor huidirritaties zorgen. Zorg daarom dat je zo min mogelijk zelf in aanraking komt met het materiaal. Draag een stofmasker, veiligheidsbril werkhandschoenen en draag goede beschermende kleding.

Isoleer waterleidingen met PU-Schuim

Kies je er liever voor je leidingen te isoleren met polyethyleenschuim? Ga dan voor de isolerende vorm op rol. Hiermee kun je eenvoudig de vorm van de leidingen volgen.

Vorstbeveiliger

Je kunt een vorstbeveiliger zien als een verwarmingskabel. Deze kabel zorgt ervoor dat leidingen niet kunnen bevriezen.Een vorstbeveiliger zijn de beste keuze wanneer je niet wilt dat leidingen door de vorst bevriezen.
Een vorstbeveiliger is voorzien van een thermostaat. De thermostaat schakelt automatisch in bij een temperatuur van onder de 3 gaden Celcius. Deze schakelt weer uit als de temperatuur vervolgens boven de 10 graden komt. 
De vorstbeveiliger is ideaal voor alle typen leidingen.
Breng de verwarmingskabel over de hele lengte van de leidingen aan met behulp van zelfklevende PVC of klembanden. Zorg ervoor dat er geen dieren bij de kabels van de vorstbeveiliger kunnen komen. Tevens is het belangrijk de thermostaat te bevestigen op het koudste punt van de leiding. Breng de kabels van de beveiliger aan over de gehele lengte van leiding.

Combineren vorstbeveiliger en isolatie

Wanneer je geen warmte van de vorstbeveiliger wilt verliezen kun je de materialen combineren. Plaats dan het glaswol of het polyethyleenschuim over de verwarmingskabel heen.

Buitenkranen beschermen tegen de vorst

Om vorstschade te voorkomen is het slim om buitenkranen af te sluiten. Laat de kranen goed leeglopen zodat ook het water in de kranen niet kan bevriezen. Zorg ook dat je apparaten in je tuin zoals de tuinslang en bijvoorbeeld de scarecrow watersproeier met bewegingsmelder goed opruimt.

   

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet