Blog berichten

Voorbereiden op een wedstrijd

Geschreven op 23 april 2014 / Categorie: Ruitersport

Na lang trainen is het zover, je gaat een wedstrijd rijden! Goed voorbereiden op een wedstrijd is het halve werk. Je weet welke dressuur proefjes je moet rijden (elke maand andere proeven) Zorg ervoor dat de persoon die je gaat voorlezen samen met jou al een keer geoefend heeft en je dus op elkaar ingespeeld bent. Kijk ook hoe laat je moet starten en wie er voor jou is zodat je voorlezer in de gaten kan houden of alles op tijd loopt. Geef ook de voorlezer het paardenpaspoort en inentingsbewijs zodat, als er om gevraagd wordt, dit direct getoond kan worden.

De avond van tevoren kun je het zadel en hoofdstel al oppoetsen met ledervet. Zorg dat alles wat je nodig hebt al klaar ligt dus ook het zadeldekje welke je gaat gebruiken. Zijn je witte rijbroek, plastron, laarzen, wedstrijd jasje, handschoenen en cap helemaal schoon en netjes?

Is je paard ook helemaal schoon? Mestvlekken kun je wassen of behandelen met een vlekkenspray. Is de staart mooi uitgeborsteld met een paardenborstel? De avond van tevoren kun je alvast de manen invlechten en toiletteren zodat je dat niet op het laatste moment meer hoeft te doen. Je kan een glansspray gebruiken om het paard mooi te laten glanzen maar houdt er rekening mee dat het paard hier ook glad van wordt en het zadel zou kunnen gaan schuiven, spray daarom nooit glansspray over de paardenrug. Net voordat je gaat opstijgen, kun je de hoeven nog invetten met een hoefvet, dit geeft een mooie glans en geeft een verzorgde indruk.
Nu ben je er helemaal klaar voor! Probeer hetzelfde te rijden als tijdens de training en je niet te laten afleiden door andere paarden. Wedstrijd rijden is net even anders en vaak moet het paard en de ruiter even wennen aan alle nieuwe indrukken en dit zorgt voor wedstrijd zenuwen. Als het voorbereiden op een wedstrijd goed gegaan is en de voorlezer weet in welke ring je moet zijn kun je je concentreren op je paard en hoef je alleen nog maar lekker te rijden. Rijdt het paard goed los, rij figuren en oefen de overgangen om te controleren of het paard goed naar de beenhulpen luistert.
Zorg dat je in de buurt bent van je voorlezer zodat die je een seintje geeft als je aan de buurt bent. Nooit boos worden op je paard, het helpt meestal niet en de jury zal ook geen goede indruk krijgen. Je doet je best tijdens de wedstrijd en probeer er ook van te genieten, succes!

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet