Blog berichten

Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle?

Geschreven op 16 februari 2021 / Categorie: Scheren van honden, Hondentips

Labradoodles zijn extreem populair. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het is een ideale gezinshond.

De hond heeft het kalme en loyale temperament van een Labrador en de prachtige vacht en hypoallergene eigenschappen van een poedel. Het beste van twee werelden.

Ondanks dat de Labradoodle nadat hij zijn volwassen vacht heeft gekregen nauwelijks meer verhaart heeft de vacht wel degelijk verzorging nodig. Zo houdt je de vacht gezond.

Maar welke borstel is het best voor jouw Labradoodle?

Wanneer mijn Labradoodle borstelen?

Naast dat je de nagels van je Doodle moet bijhouden en hem soms moet wassen moet de hond regelmatig geborsteld worden.

Hoe vaak je jouw Labradoodle moet borstelen hangt uiteraard van de vacht af en van de levensstijl.  Als je Doodle voornamelijk binnen blijft, hoef je hem misschien maar eens in de paar weken te borstelen. Als de hond echter vaak buiten speelt, kun je hem maar beter minimaal twee keer per week borstelen.

Omdat de Labradoodle golvend of krullend haar heeft, kan de vacht gemakkelijk klitten. Vooral als de hond veel buiten is.

Het borstelen zelf is makkelijk. Daarentegen kan het vinden van de juiste borstel nog wel eens lastig zijn. Daarmee helpen we je graag.

Anti klitspray

Het wordt nog al eens vergeten. Maar borstelen en kammen gaat veel makkelijker wanneer je ook gebruik maakt van een anti-klit spray. Helemaal wanneer je hond last heeft van klitten.

Anti klit-spray maakt het haar minder elektrostatisch. Waardoor het makkelijker doorkambaar is. Veel sprays geven daarbij extra glans en bescherming aan de vacht. Hierdoor neemt de vacht minder stof, vuil en water op.

klitten labradoodle

Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle?

Er zijn veel verschillende borstels op de markt. Hierdoor kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. We helpen je graag met je keuze.

Beste borstels voor Labradoodles

Activet borstels worden door experts het meest gebruikt voor de vachtverzorging van Labradoodles. De borstels van Activet zijn flexibel en zijn voorzien van lange pinnetjes.

Met deze lange pinnetjes kunnen deze borstels tot de wortels van de vacht van je Labradoodle komen. Ook zijn borstels van de Activet flexibel. Dit zodat je de huid van je hond niet kan beschadigen.
Doordat de borstels flexibel zijn gaan ze veel soepeler door de vacht dan met een gewone borstel. De huid word niet aangetast en de vacht blijft in een uitstekende conditie.

Ook ben je, wanneer je regelmatig borstelt met een Activet borstel, veel sneller klaar met borstelen. Wat niet alleen fijn is voor jou, maar ook voor je Labradoodle.

Er zijn verschillende Activet borstels met elk zijn eigenschappen. Er zijn zelf combinatie borstels die het beste van twee kleuren samenbrengen. Hierdoor is er voor elke vacht een geschikte borstel te vinden.

activet borstel alle labradoodle vachten

De beste borstel voor Labradoodles

Welke Activet borstel het beste is voor jouw Labradoodle hangt af van de vacht.
Voor de meeste Doodle vachten is de groene Activetborstel de beste keuze.

Deze borstel kun je heel goed gebruiken voor preventief gebruik. De pinnen verwijderen kleine klitjes en dode haren.

De borstel is flexibeler en zachter dan de rode en paarse borstel. Er is dus minder kans op schade aan de huid van je hond.

activet borstel voor pups en dunnere labradoodle vachten

Borstel voor voor Labradoodle pups

De gouden borstel is het zachtste van de reeks Activet borstels voor Labradoodles. Deze borstel is het best geschikt voor pups en doodles met een wat dunnere vacht.

Activet borstel voor dikkere curly labradoodle vachten

Borstel voor dikkere (curly) vachten

Voor de wat dikkere en curly Labradoodle vachten kun je het best een paarse borstel gebruiken. Deze is stugger dan de groene waardoor hij makkelijker door een wat dikkere vacht gaat.

Heb je de vacht echter goed onder controle. Kies er dan liever voor om met de groene Activet borstel te kammen. De kans dat je de huid beschadigd is dan immers kleiner.

activetborstel voor het ontklitten van je labradoodle

Ontklitten van je Labradoodle

Heeft je Labradoodle erg last van klitten? Of zelfs vilt? Kies dan voor de rode Activet borstel.
Dit is de borstel voor de echt zware gedeeltes van de vacht. Doordat hij flink stug is en harde pinnen heeft is hij uitstekend voor het ontklitten van de vacht.

Hij zal niet zo snel over de klitten heen kammen. Maar neemt alle haren van de klit goed mee.

Deze borstel is stug en hard. Hierdoor is hij eigenlijk alleen geschikt voor de echt vervilte plekken in de vacht van je Doodle.

Gebruik op andere plekken in de vacht liever een wat flexibelere borstel. Zo voorkom je dat je de huid van je hond beschadigd en hem pijn doet.

Een dubbele- of enkele Activet borstel?

De Activet borstels zijn er in verschillende groottes. Een enkele of dubbele borstel. Er zijn voor beiden borstels voor- en nadelen te bedenken.

De dubbele borstels zijn breder en pakken in 1 keer veel meer haar.
Maar met de enkele borstels ben je flexibeler en kun je op andere plekken komen.

Hoe de Activet borstel te gebruiken

Als je de borstel verkeerd gebruikt kun je jouw hond pijn doen. Zorg daarom dat je de borstel op de juiste manier gebruikt.

Borstel altijd met een lichte hand - zonder druk uit te oefenen. Laat de borstel het werk doen.
Beweeg de borstel altijd in de richting van de handgreep. Dus van boven naar beneden. Borstel nooit opzij.
Probeer bij de beweging niet te hakken. Voer met een rechte pols gelijkmatig zachte streken met de borstel uit.

Tips voor het borstelen van je labradoodle

Begin van jongs af aan met het borstelen van je Labradoodle. Dit kan al vanaf 8 weken.

Dit houdt niet alleen de vacht gezond, maar hierdoor kan je Doodle ook wennen aan de vachtverzorging.
Na ongeveer 6 tot 8 maanden krijgt je Labradoodle een volwassen vacht. Je kunt de vacht dan het best 2 keer per week borstelen om klitten en vilt te voorkomen.

Wassen

Voordat je Labradoodle in bad gaat moet ze geborsteld worden. Dit helpt bij het verwijderen van los of dood haar, wat anders kan gaan klitten.

Na het wassen kun je je Labradoodle het best droog borstelen en droogblazen. Zo voorkom je dat het vochtige of natte haar niet in de war raakt.

Welke borstels kun je beter niet kiezen voor de vacht van je doodle

Deze borstels zijn minder goed voor de vacht van je Labradoodle:

korte  Pinborstel

Het grote voordeel van de pinborstel is ook direct het nadeel. Doordat deze borstel een flexibel bed heeft beweegt hij mee met de contouren en vacht van je hond. Hierdoor kun je hem vrijwel niet bezeren.
Het nadeel van dit flexibele bed is dat de kans groot is dat de pinnen ook over de klitten heen bewegen. Hierdoor zullen deze in de vacht blijven zitten.

Grote Pinborstel

De grote pinborstel is al beter geschikt voor het ontklitten van de vacht. De pinnen van deze borstel zijn vaak wat langer dan de vacht zelf waardoor je goed bij de klitten kunt komen.
Nadeel van deze borstel is dat hij niet flexibel is. Je moet hierdoor goed de kracht die je op de borstel uitvoert doseren. Want anders kun je de huid van je Labradoodle beschadigen.

Slickerborstel

Een slickerborstel met korte pinnen lijkt een goede keuze voor de vacht van je Labradoodle. Maar is het niet helemaal.
Doordat de pinnen vaak korter zijn dan de lengte als de vacht kan je vaak niet tot de wortels van de vacht komen. Dit is nu juist de plek waar veel klitjes kunnen ontstaan.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman