Blog berichten

Welke geleiders voor mijn schrikdraadafrastering?

Geschreven op 18 maart 2020 / Categorie: Algemeen, Tips, Buitenleven

Er zijn verschillende afrasteringsdraden. Ook wel geleiders genoemd. Want deze geleiden het stroom. Je hebt draad, koord en lint. Al deze geleiders worden voor verschillende doelen ingezet.

Het verschil tussen diverse geleiders

Schrikdraad, -lint en -koord zijn bevatten allemaal draden die het stroom geleiden. Dit zijn vaak ijzerdraden of RVS- draden. De ijzerdraden worden vaak gebruikt bij geleiders die niet zo lang hoeven te zijn. Bijvoorbeeld voor het afrasteren van een korte weide of om een vijver.
Geleiders met RVS-draden geleiden beter. Maar zijn ook iets duurder. Deze worden vaak gebruikt voor het afrasteren van langere weides.

De ijzer of RVS-draden zijn dus erg belangrijk om de stroom die door het schrikdraadapparaat wordt gegeven te geleiden. Maar waarvoor is het nylon om de draadjes heen dan? De nylondraadjes die om veel geleiders zitten beschermen voor invloeden van buitenaf. Denk dan aan regen of wind. Maar ook dragen ze bij aan de zichtbaarheid van de draden. Zodat de dieren ze goed kunnen zien. Daarom heeft het nylon vaak duidelijke kleuren zoals rood of geel.

Hoeveel RVS- of ijzerdraden er in een geleider zitten is ook van belang

Hoe meer geleiders er in het schrikdraad zitten hoe beter de stroom wordt geleid en dus ook hoe langer de afrastering kan zijn. Korte afrasteringen hebben genoeg aan draadjes met een of twee ijzerdraadjes.
Langere afrasteringen hebben geleiders nodig met meerdere RVS-draden of een combinatie van RVS en ijzerdraden.

Schrikdraad bij paarden

Als je een weiland of bak wilt voorzien van schrikdraad kun je kiezen voor schriklint of touw. In gebieden en op locaties waar veel wind is kun je het best kiezen voor touw. Lint is gevoeliger voor wind. In gebieden waar het weinig waait is dit de beste keuze. Het valt namelijk beter op voor de paarden.

Schrikdraad voor koeien, schapen en varkens

Voor andere dieren kun je beter voor een schrikdraad kiezen. Hou bij de keuze van de geleider wel rekening met de lengte van de te plaatsen afrastering.

.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet