Blog berichten

Welke kattenbak is echt geurvrij?

Geschreven op 7 september 2020 / Categorie: Tips, Diergezondheid

Een stinkende kattenbak kan afhankelijk van de plek waar hij staat een enorme ergernis zijn. Maar toch is het fijn dat een kat zijn behoefte op een centrale plek doet en niet zomaar overal in huis.

Wat te doen tegen een stinkende kattenbak?

In beginsel stinkt de kattenbak zelf niet. Dat de kattenbak op den duur gaat stinken komt door de ontlasting. Allereerst is het van belang dagelijks de plas en ontlasting weg te halen. Dit haalt de geur weg, maar ook dat er geen bacterieopbouw ontstaat.

Goed reinigen

Het is belangrijk de kattenbak goed te reinigen. Dit betekent niet alleen het grind vervangen. Maar ook even grondig reinigen. Doe dit eens in de 1 á 2 weken het liefst met een biologisch schoonmaak middel. Probeer hierbij geen schuursponsjes te gebruiken. Deze kunnen krassen maken in het plastic, waardoor de geur er meer intrekt.

3 oplossingen om je kattenbak geurvrij te maken

Er zijn ook nog andere manieren om je kattenbak geurvrij te maken.

  1. Andere kattenbakvulling
    Het ene kattengrit absorbeert beter dan het andere. Door hiermee te testen kun je kijken welke voor jou het beste werkt.
  2. Andere kattenvoeding
    Voeding heeft bij katten net als bij mensen effect op de ontlasting.
  3. Backing Soda
    Strooi een eetlepel baking soda in de kattenbak voordat je er kattengrind in strooit. De baking soda neutraliseert geurtjes.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kattenbak

Naast het schoonmaken en de voeding kan een goede bak ook bijdragen aan minder stank. Kies het liefst een bak met een kap er op. Deze houdt nare luchtjes in de bak. De geur zal zich dus minder door je huis verspreiden.

Je zou denken dat een kattenbak met een deurtje dan helemaal het summum zou moeten zijn. Dit is helaas niet helemaal zo. Het houdt nare geurtjes dan wel in de bak. Maar doordat de geurtjes er echt in blijven moet de bak vaker volledig gereinigd worden. Ook zijn er katten die het deurtjes systeem niet snappen. Waardoor ze er niet in durven.

Geurloze kattenbak

Er zijn ook kattenbakken met geurfilters op de markt. Een voorbeeld van zo’n geurloze kattenbak is de Oster Bionaire reukvrije kattenbak. Voordeel van zo’n kattenbak is dat hij automatisch nare geurtjes uit de bak verwijderd door middel van een ingebouwde luchtreinigingsinstallatie.Oster Geurloze kattenbak

Het speciale geurfilter van deze bak met actieve koolstof deeltjes filtert de geur uit de kattenbak. De filter is fluisterstil. De kat zal hierdoor niet gestoord worden tijdens zijn bezigheden.

Het enige wat je hoeft te doen is de filter te vervangen. De indicator boven op de kattenbak geeft aan wanneer deze vervangen moet worden.

Uiteraard moet je de geurloze kattenbak regelmatig schoon maken. Dit is met gemak te doen want de kap is er gemakkelijk op en af te zetten.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet