Blog berichten

Welke machine is het best voor het scheren van uw paard

Geschreven op 20 september 2017 / Categorie: Scheren van paarden, Ruitersport

Vrijwel ieder paard krijgt in de winter een dikkere vacht, de zogenoemde wintervacht. Veel paardenhouders beslissen om hun paard een of meerdere malen te scheren tijdens deze periode. Dit kan een tijdrovende klus zijn. Er zijn diverse hulpmiddelen om uw paard te scheren. Zo kunt u gebruik maken van een scheerapparaat, tondeuse of een trimmer. Maar welke van de drie past/passen het beste bij u en uw paard?

Scheermachine, scheerapparaat, tondeuse, trimmer……. Wat is eigenlijk het verschil.

Ze hebben in ieder geval alle drie 1 overeenkomst. Ze worden gebruikt voor het scheren van paarden. Maar welke past het beste bij u en uw paard. Hieronder worden de voor- en nadelen uitgelicht. Zo kunt u de juiste keuze maken voor het scheren van uw paard.  

Scheermachine

Paardenscheermachine Paarden scheermachine

Scheermachine is eigenlijk een synoniem voor scheerapparaat. Echter gebruiken we in de

professionele wereld van scheren altijd de benaming scheermachine i.p.v. van een scheerapparaat. Dit omdat we scheerapparaat meer associëren met een Philips of Braun scheerapparaat voor een mannenbaard.

Een scheermachine is een grote machine om grote oppervlakten en zwaardere vachten te scheren. Een scheermachine heeft brede scheermessen en een sterke motor en is daardoor geschikt voor het scheren van het hele paard.

Voordelen paardenscheermachine

Enorm sterk

Bredere messen dus snel klaar

Geschikt voor het hele paard

Nadelen paardenscheermachine

Zwaarder

Groter 

Meer lawaai

Beperktere mogelijkheden met scheerlengte

 

 

Tondeuse 

Paarden tondeuse Paarden tondeuse

Een tondeuse en trimmer lijken erg op elkaar. Echter zijn ze niet hetzelfde en niet voor hetzelfde doel geschikt. Een tondeuse is een kleine variant van de scheermachine maar is wel een stuk compacter en lichter en is veel stiller dan een scheermachine.

De professionele tondeuses zijn soms geschikt om een heel paard mee te scheren, maar het is niet altijd ideaal. Dit omdat de messen van een tondeuse een stuk smaller zijn. Hierdoor kan het scheren van uw paard een enorme klus kan zijn.
Een tondeuse is wel zeer geschikt om het hoofd en de benen van het paard te scheren en goed te gebruiken om de puntjes op de i te zetten. Een professionele tondeuse heeft de mogelijkheid om er verschillende scheerkoppen (scheermesjes) op te zetten waardoor deze multifunctioneel is.

Voordelen van een tondeuse

Licht van gewicht

Sterke motor

Veel mogelijkheden met verschillende scheerkoppen (gover, fijner, lengte)

Dunne behuizing welke makkelijk is vast te houden

Lekker stil

Nadelen van een tondeuse

Niet altijd sterk genoeg voor het hele paard

Door de smalle scheerkop duurt het scheren vrij lang

 

Trimmer

Paarden trimmer Paardentrimmer

Een trimmer is een lichtere en kleinere vorm van de tondeuse voorzien van een lichte motor en een vaste scheerkop welke niet vervangen kan worden door ander type messen.
Een trimmer is absoluut niet geschikt om een heel paard te scheren. Tevens is hij niet geschikt voor de dikkere vacht op de benen van het paard. Een trimmer kan wel goed gebuikt worden om dat piekharen op het hoofd weg te scheren. Een trimmer wordt voornamelijk gebruikt voor het scheren van mensen. Mensenharen zijn namelijk veel makkelijker te scheren.

 

Voordelen van een trimmer

Lekker licht en compact

Stiller dan een tondeuse

Gijn mesje voor precisie trimwerk

Goedkoop in de aanschaf

Nadelen van een trimmer

Aandrijving is niet sterk en loopt snel vast

Hele smalle mesjes dus niet geschikt voor grote oppervlakten

Kwaliteit is vaak niet duurzaam

Geen mogelijkheid voor andere bijvoorbeeld grovere messen

 

 

Een stukje techniek van een tondeuse en scheermachine

Om de messen heen en weer te laten bewegen is er een aandrijfmechanisme nodig. Hierin verschillende de verschillende machines nogal van elkaar.

Rotatie, pivot en magnetic motor

Eem magnetic motor is een magnetische aandrijving en maakt enorme hoge snelheden maar is minder sterk. De messen worden heen en weer bewogen door een magneet. In feite zit er aan een kant een magneet die telkens het snijmes naar zich toe trekt en weer los laat. Door een veer springt het mes weer naar de andere kant. Een magneetmotor vind je het meeste terug in de lichte trimmers geschikt voor mensenhaar of het trimmen van enkele piekhaartjes. Een tondeuse met magneetmotor is niet geschikt voor de paardenvacht.

De Pivot aandrijving is vergelijkbaar met de magneetaandrijving maar dan voorzien van twee magneten. Om de beurt trekken ze het mes naar zich toe. De veer zoals in de magneetmotor is nu vervangen door een tweede magneet. Een pivot motor vind je terug in de goedkopere tondeuses, de pivot motor is twee keer zo sterk dan een magneetmotor en loopt wat rustiger. Een tondeuse met Pivot motor kan gebruikt worden voor het scheren van het paardenhoofd, maar is niet geschikt voor de paardenbenen of een hele paardenvacht. Wat dat betreft heb je niet heel veel voordeel aan een tondeuse met een Pivot motor ten opzichte van een trimmer met een magneetmotor.

De beste oplossing is een machine voorzien van een rotatie motor. De professionele tondeuses welke ook voorzien zijn van een verwisselbaar scheerkoppensysteem hebben in bijna alle gevallen een rotatie motor. Een rotatiemotor is een anker en een veldmagneet die er samen voor zorgen dat de motor op een continu hoge snelheid en met enorme kracht de messen heen en weer bewegen. Een rotatiemotor is ook voorzien van koolborstels welke kunnen slijten maar vaak ook gemakkelijk vervangen kunnen worden.

Een andere variant op de rotatie motor is een gesloten rotatiemotor zonder koolborstels. Beide hebben de zelfde eigenschappen. Tondeuses en scheermachines met een rotatiemotor zijn zeer geschikt om de complete vacht van je paard te scheren.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet