Blog berichten

Welke veescheermachine is het best voor het scheren van mijn runderen?

Geschreven op 4 oktober 2019 / Categorie: Algemeen, Tips, Buitenleven

Koeien krijgen in de herfst net als veel andere dieren een wintervacht. Deze beschermt hen tegen de kou. Echter gaan de meeste koeien rond november op stal. Op deze plek is het warmer dan op het land en hebben de runderen hun wintervacht eigenlijk niet nodig. Het is voor de koeien zelfs hygiënischer om in de stal geen lange vacht te hebben.
Daarom kiezen veel boeren ervoor om hun vee te scheren. Maar welke veescheermachine is het best voor het scheren van jouw runderen?

Ik wil mijn koeien scheren, welke veescheermachine is het best?

Een geschoren koe is meestal schoner en gezonder dan een ongeschoren koe. Wanneer een koe geschoren is kan het beestje namelijk zijn warmte beter kwijt. Hierdoor zweten de koeien minder. De kans op een luchtweg infectie wordt hierdoor beperkt.
Ook krijgen parasieten minder kans in een geschoren vacht.

Welke veescheermachine voor mijn runderen?

Tijd dus om te scheren. Onze collega legt in bovenstaande video uit wat de voor- en nadelen zijn tussen veescheermachines van de verschillende merken. De besproken scheermachines van Aesculap, Heiniger en Lister zijn op dit moment de beste op de markt. Ook de verschillen tussen het scheren van koeien met accu-scheermachine en koeienscheermachines met snoer komen aan bod.

De keuze voor een scheermachine is persoonlijk

Welke scheermachine je kiest voor het scheren van de runderen is persoonlijk. Vaak krijgen wij de vraag welke veescheermachine het krachtigst is. Maar dit zou niet het enige eigenschap moeten zijn waarnaar wordt gekeken bij de aanschaf van de machine. 
Je moet jezelf afvragen hoeveel koeien je wilt scheren. Scheer je veel runderen achter elkaar? Dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor een wat lichter model. Ook is het slim na te gaan of er op de plek waar je wilt scheren een stopcontact aanwezig is. De snoeren van de besproken veescheermachines zijn allen 5 meter, maar soms komt het voor dat dit niet lang genoeg is of men meer bewegingsruimte wil.
Ook het geluid dat een machine produceert verschilt nogal.

Heb je vragen of wil je graag advies over welke veerscheermachine voor jouw de beste keuze is? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij geven je graag advies.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet