Blog berichten

Wespen, wat kunt je er tegen doen? 11 effectieve tips om wespen te bestrijden

Geschreven op 31 mei 2017 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Spheksofobie is een extreme angst voor wespen. Steeds meer mensen hebben hier last van. De wesp is niet het diersoort die mensen graag om zich heen hebben. Logisch, want ze kunnen zeer agressief zijn en als ze steken kan dit zeer pijnlijk zijn, of zelfs een (ernstige) allergische reactie geven. Gelukkig heeft niet iedereen last van Spheksofobie. Maar het blijft vervelend als je net buiten aan je cola of wijntje zit en er meteen een wesp om je oren vliegt. Of misschien heb je wel wespen in je huis of een wespennest. In dit blog geven we een oplossing voor je wespenprobleem.

Wat is eigenlijk het nut van wespen?

In ons land komen ongeveer 10 soorten wespen voor. De 3 meest voorkomende wespen zijn de:

 • Gewone wesp,
 • Duitse wesp,
 • Saksische wesp.

Mensen en wespen zijn geen goede combinatie. Vrienden zullen we nooit worden, maar we hoeven ook geen vijanden te zijn. Wespen zijn namelijk hele nuttige dieren. Ze vangen en bestrijden bijvoorbeeld andere insecten waar we last van hebben en ruimen ook dode insecten op. Deze insecten voeren ze aan hun larven. Uit onderzoek blijkt dat een nest met 300-400 Duitse wespen, in ongeveer 6 uur tijd, meer dan 2500 vliegen en bijna 700 langpoot- en steekmuggen vangen.

Hoe herken ik een wesp?

Hoe weet je nou zeker dat je last hebt van een wesp en niet van een bij? We geven een korte beschrijving van de verschillen:

  Wesp Bij
Kleur Fel geel met zwart Bruin / geel gestreept
Vorm Zeer slank (wespentaille) Ronde taille, sterk behaard
Nest Wordt gebouwd in de vorm van een cocon, lijkt op grijst perkament Maakt de cellen van was
Wat eten ze                 Zoetigheid: nectar, stuifmeel, zoete etenswaren, fruit. De wesp eet ook andere insecten Een bij is vegetarisch en eet alleen nectar, stuifmeel en honing
Steken Een wesp kan tot wel 10 keer achter elkaar steken Een bij kan maar 1 keer steken en gaat dan dood

Hoe kan ik effectief wespen bestrijden?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of het nodig is om de wespen te bestrijden. Vormen ze echt een bedreiging of een gevaar voor jou of je omgeving? Dan kun je ze op verschillende manieren bestrijden of verjagen. Wij geven je een aantal effectieve voorbeelden.

 1. Wespen verjagen,
  • Zet een bakje water met ammoniak neer,
  • Halveer een citrusvrucht en stop er wat kruidnagel in,
  • Een bakje met azijn,
  • Een schoteltje gesnipperde uien,
  • Wespen houden niet van rook, je kunt bijvoorbeeld wierook aansteken,
  • Zet een schoteltje neer met koffie en steek de koffie aan. Ze blijven gegarandeerd op afstand!
 2. Wespen vangen
  • Je kunt de wespen eenvoudig vangen door de MT-Trap wespenval. Met een lokstof worden ze gelokt naar de val. De wespen zullen de val binnentreden van beneden. Omdat wespen van nature omhoog vliegen als we ergens willen ontsnappen, vliegen ze de collect tray in en kunnen niet meer weg.
  • Je kunt ook een eigen wespenval maken door een plastic fles door te snijden (ongeveer 1/3), waarbij je de bovenkant afknipt en andersom in de onderkant zet. Onderin doe je een beetje zoetigheid zoals ranja. De wesp komt in de vlieg, maar kan niet meer naar buiten. Je kunt ze eventueel ergens anders vrij laten.
 3. Wespen bestrijden
  • Er zijn ook vallen op de markt waarbij wespen het niet overleven. Zoals de RedTop Wespenval. De wespenval bevat een natuurlijke lokstof voor wespen waardoor wespen aangetrokken worden en via de bovenkant in de zak kruipen waar ze vervolgens nooit meer uit kunnen komen.
  • Een spray is ook een effectief middel om wespen te bestrijden. Het middel is bestemd voor bespuiting van kieren, naden en andere plaatsen waar je ze hebt gesignaleerd. Een voorbeeld van een spray is: Sprigone kruipende insecten en wespen. Deze spray is 4-6 weken werkzaam.
  • Wespenpoeder, zoals Permas-D, is uitsluitend toegestaan voor professioneel gebruik als middel ter bestrijding van wespen in nesten in spouwmuren of onder dakbedekking.

Voorkomen is beter dan genezen

De bovenstaande oplossingen zijn voor nu en dan een wesp. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wespen een nest bij jouw huis gaan maken. Wat kun je doen?

 • Onderhoud het hout,
 • Wespen bouwen hun nest in verweerd hout. Zorg dat je het (regelmatig) verft,
 • Houd het schoon,
 • Ze komen af op zoete geuren. Heb je lekker buiten gezeten? Zorg er dan voor dat je etensresten en drinkresten opruimt,
 • Sluit afvalbakken,
 • Gebruik horren voor de ramen en deuren.

Ik heb een wespennest gezien, wat nu?

In de maanden april en mei start de koninginnenwesp met de bouw van haar nest. Ze maakt dit van gekauwd hout. Zodra de werksters uitkomen, nemen zij de bouw van het nest over. Een wespen-nest kan uit duizenden wespen bestaan.

Wespennesten zitten voornamelijk in spouwmuren, onder dakpannen, in de grond, in de struiken/bomen, op zolder of in de garage. Zie je steeds wespen in en uit vliegen? Of heb je wel erg veel wespen in de tuin? Dan zit er hoogst waarschijnlijk een wespennest, tijd voor actie en bel direct een ongediertebestrijding. Houd rekening met het volgende:

 1. Verwijder een wespennest nooit zelf!
  Als wespen gevaar ruiken, dan worden ze agressief. Ze gaan dan herhaaldelijk steken, het gif die een steek met zich meebrengt bevat een lokstof die andere wespen aantrekt.
 2. Maak een wespennest nooit dicht
  Heb je een wespennest in de grond gevonden? Stop dan nooit het gat dicht, want ze blijven net zo lang eten tot ze de weg naar boven hebben gevonden. Dit kan dan gerust in jouw huis zijn.

Wist je dat..

.. Je nooit een wesp moet doden in de buurt van andere wespen? Ze produceren namelijk een lokstof waardoor anderen agressief worden.

.. Een nest bestaat uit mannetjes, werksters en een koningin? Werksters zijn vrouwtjes die on-vruchtbaar zijn en mannetjes bevruchten de koningin, maar gaan vaak na 1 paring al dood.

.. Alleen een koningin overwinterd, ze zal daarna nooit terugkeren naar dezelfde wespennest, maar ergens anders een nieuwe gaan bouwen.

.. Een volgroeid wespennest kan uit wel 5.000 wespen bestaan

.. Aan het einde van de zomer worden er voornamelijk mannetjes en nieuwe koninginnen geboren. De nieuwe koninginnen worden bevrucht en zoeken een plek om te overwinteren.

Hulp nodig?

Bij Macrovet weten we wat voor onrust wespen kunnen veroorzaken. Wij willen je dan ook graag van deze ongewenste bezoekers afhelpen, op welke manier jij je daar prettig bij voelt. Wij hebben jarenlange ervaring in de verkoop en advies van wespen bestrijding. Neem dus gerust contact met ons op!

Marloes van der Sar

Marloes van der Sar