Blog berichten

Wetgeving vliegwerende middelen

Geschreven op 2 juli 2013 / Categorie: Algemeen

Wetgeving vliegwerende middelen

Alle producten om insecten te bestrijden, af te schrikken, onschadelijk te maken of de gevolgen ervan te voorkomen of te verminderen vallen sinds 2013 onder de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De Wet Gewasbeschermingsmiddelen en biociden regelt de toelating, het op de markt brengen en het gebruik van gewasbeschermingmiddelen en biociden.

De vliegwerende producten moeten dus voorzien zijn van een registratienummer anders mogen deze niet meer worden verkocht. Helaas zijn er maar een paar producten welke aan deze eisen voldoen. Een voorbeeld hiervan welke wij verkopen is Veerust super spray in het verleden ook wel veespray genoemd.

Een dazenval is ook een oplossing om de stekende dazen bij uw dieren  weg te houden. De dazenval beschikt over een grote glimmende zwarte bal die veel aantrekkingskracht heeft op dazen, zodra de dazen op de bal terecht komen gaan ze deze verkennen en proberen ze te steken. Wanneer de dazen zonder resultaat weer weg willen vliegen komen ze in de trechter waar zij wel in kunnen, maar nooit meer uit komen. Dazen zijn verticale stijgers en vliegen dus eerst een stuk omhoog.

Het gevolg van deze wet is dat mensen zelf een mengsel gaan maken om op een paarden,koeien te sprayen.  Wat de mensen hierbij vergeten is dat het mengsel een bijtende werking kan hebben of zelfs brandgevaarlijk kan zijn op de huid.

Veranderingen per 1 januari 2014: Europese wetgeving
Er wordt in Europa een Verordening voorbereid over de toelating van biociden. Vanaf 1 januari 2014 dienen biociden voorzien te zijn van een Europees registratienummer. Er zijn diverse insectwerende producten uit andere Europese landen die over een Europese registratie beschikken. Deze zullen na 1 januari 2014 in Nederland aangemeld worden en na goedkeuring door de Nederlandse overheid, verkocht mogen worden.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet