Blog berichten

Winter APK voor scheermachines

Geschreven op 7 november 2018 / Categorie: Scheren van paarden, Tips

De winter komt er aan. Het weer wordt kouder en alle dieren worden voorbereidt op kouder weer. Dit is de tijd dat veel koeien en paarden worden geschoren. Dat betekent voor veel scheermachines dat ze uit hun zomerslaap worden gewekt. Na maanden ergens ver weggestopt te zijn geweest moeten ze weer aan het werk!

Kleine pijntjes

Wanneer je zelf een tijd niet meer hebt gesport en je gaat dan weer direct intensief sporten gaat dit vaak gepaard met kleine pijntjes. Zo zou je het ook voor scheermachines kunnen zien. Daarom is het belangrijk voordat je weer begint met scheren dat je de machine even onder de loep neemt.

Zijn de messen nog wel scherp? (schoon, niet roestig en niet gebruikt)

Wanneer een machine na een winter intensief gebruik wordt weggelegd, letten mensen vaak niet op de staat van hun messen. Logisch, je bent immers blij dat het scheren er op zit. Maar het is wel erg vervelend als je het jaar erop wilt gaan scheren en je messen zijn bot. Laat de messen elk jaar voor je gaat scheren slijpen.
Ook erg belangrijk is het natuurlijk niet alleen voor- en tijdens het scheren goed te oliën. Maar ook wanneer je de messen na het scheren hebt schoongemaakt goed in de olie weg te leggen. De olie voorkomt namelijk dat de messen gaan roesten. Leg je messen, net als de machine, weg op een droge plaats (niet in de stal). Zo kun je het roesten van de messen verminderen/voorkomen .

Doet de scheermachine het nog?

Wanneer je de machine aanzet doet hij het dan nog. Doet hij het maar maakt hij een raar geluid? Probeer het dan eens met andere messen. Vaak doet hij het dan wel zonder en raar geluid en waren de messen bot, of niet goed afgesteld.

Wanneer de machine een raar geluid blijft maken, dan is er meer aan de hand. Je kunt zelf aan de slag of de machine door een professional laten nakijken.  Wanneer je zelf redelijk technisch bent is mogelijk om zelf de machine te repareren. Voor het  bestellen van onderdelen is het belangrijk dat je het merk, type en serienummer van je machine weet en welk onderdeel je nodig hebt. Je kan dan opzoek gaan naar een onderdelentekening. Ook weet je dan precies welke onderdelen je moet hebben en waar welk onderdeel in de scheermachine zit.

Winter APK voor scheermachines

Wij raden echter aan je machine wanneer je niet zeker bent. Te laten controleren door een professional. Onze monteur doet al 35 jaar niets anders dan scheermachines controleren, -repareren en scheermessen slijpen.

Onze monteur haalt bij de onderhoudsbeurt de gehele scheermachine uit elkaar. Zo wordt hij volledig gereinigd en gecontroleerd. Waar nodig vervangt hij onderdelen. Mocht dit boven een vooraf aangegeven bedrag komen, nemen wij eerst even contact met je op.

Maar weten over een Winter APK servicebeurt voor je scheermachine vind je op ons service formulier: https://www.macrovet.nl/media/wysiwyg/PDF%20bestanden/reparatieformulier.pdf

Wij doen onderhoud aan scheermachines van de merken Aesculap, Hauptner, Heiniger, Duitse Liscop

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet