Blog berichten

Zelf je Shih Tzu scheren, wat heb je er voor nodig?

Geschreven op 25 oktober 2018 / Categorie: Algemeen, Scheren van honden

De Shih Tzu is een lieve kleine hond die van spelen houdt. Deze honden hebben een zachte, lange dubbele vacht. De vacht van de Shih Tzu vraagt regelmatig onderhoud. Eigenlijk zou deze vacht dagelijks gekamd moeten worden. Door hier al van jongs af aan mee te beginnen zal het hondje dit sneller accepteren. Door regelmatig te kammen zal de Shih Tzu het ook leuk blijven vinden. Er zullen dan geen klitten in het haar komen zodat het kammen eigenlijk vanzelf gaat. 

Wanneer er wel klitten in het haar zijn gekomen zal het hondje het minder fijn vinden wanneer je kamt. Maar zeg nu zelf; wie vind het wel een fijn gevoel om door klitten in het haar gekamd te worden?

Kort Kapsel Shih Tzu vraagt minder onderhoud

Veel mensen maken de keuze tussen het lang laten van de vacht en het scheren. Vaak wordt ervoor een kortere vacht gekozen omdat deze niet elke dag gekamd hoeft te worden. De Shih Tzu kun je laten scheren bij een trimsalon, maar je kunt het ook heel goed zelf scheren.

Wat heb je nodig om zelf je Shih Tzu te scheren?

Uiteraard heb je een tondeuse nodig. Maar welke? De Andis AGC Super 2 Speed hondentondeuse is onze beste tondeuse voor thuisgebruik. Deze heeft genoeg kracht om door de haren en ondervacht van de Shih Tzu te komen. Daarbij ligt hij lekker in de hand en vrij stil. Het handvat en de behuizing van de Andis AGC Super 2 speed zijn gemaakt van een onbreekbaar materiaal. Mocht je per ongeluk de tondeuse laten vallen blijft de behuizing heel. Ideaal als je Shih Tzu speels of nerveus is en daardoor extra bewegelijk kan zijn.
Een andere maar iets duurdere machine die vaak door trimsalons wordt gebruikt is de Aesculap Favorita 2. Dit is de allerbeste machine op de markt. Maar als je alleen je eigzelf je shih tzu scherenen Shih Tzu wilt scheren voldoet de Andis AGC super 2 speed meer dan goed. Uiteraard kun je ook voor een andere tondeuse kiezen met verwisselbaar koppen-systeem.

Welke scheerkop moet ik gebruiken voor mijn Shih Tzu?

Alle hondentondeuses met verwisselbare koppen systeem worden standaard geleverd met scheerkop nummer 10. Echter is deze niet het meest geschikt voor het scheren van de vacht en ondervacht van de Shih Tzu. Elke vacht is natuurlijk anders. Maar over het algemeen is de vacht van een Shih Tzu wat dikker. Je weet dat je hond een dikke vacht heeft wanneer je er met een fijne kam (bijvoorbeeld een vlooienkam) lastig doorheen komt.
In dat geval biedt de Skiptooth scheerkop voor dikke vachten uitkomst. De tandjes van het ondermes van de Skiptooth scheerkoppen staan iets verder uit elkaar zodat hij de dikkere haren van de Shih Tzu makkelijk meepakt.

Skiptooth scheerkoppen voor dikkere vachten

De Skiptooth scheerkoppen voor dikke vachten zijn alleen geschikt voor scheermachines met een verwisselbaar koppen systeem. Deze scheerkoppen zijn er in diverse lengtes. Dit omdat er geen opzetkammen op kunnen. De afstand die bij de scheerkoppen aangegeven staat is de afstand waarop de vacht vanaf de huid wordt geschoren. Dit is wanneer er tegen de haren in wordt geschoren. Scheer je met de haren mee? Dan blijven de haren ongeveer een keer zo lang. 
Als voorbeeld: Wanneer er staat dat een kopje op 6.3 mm scheert. Scheert dit kopje wanneer je met de haren mee scheert op ongeveer 12 mm vanaf de huid.
(tekst gaat verder onder het filmpje)

Poedelscheerkopjes voor aesculap machines

De Aesculap Favorita heeft haar eigen scheerkoppen systeem. Ook dit merk heeft haar eigen kopjes voor dikkere vachten. In dit geval heb je een poedel-scheerkopje nodig. Ook de tandjes van deze scheerkop staan iets verder uit elkaar zodat de dikkere haren van je Shih Tzu gemakkelijk mee gepakt kunnen worden. Hiervoor geldt ook dat de millimeters die bij de scheerkop genoteerd staat de afstand tussen de huid en scheerpositie wanneer er tegen de haarrichting in wordt geschoren is.

De scheerkop langer mee laten gaan

De tondeuse en scheerkoppen scheren met gemak door de haren van je hondje heen. Om dit zo te houden is het belangrijk de scheerkop goed te onderhouden. Zo gaat de kop langer mee voordat hij bot wordt. Door goed te oliën kan dit worden voorkomen. Ook kunnen hierdoor de haren van je Shih Tzu beter afgevoerd worden. Bij alle tondeuses wordt standaard een kleine tube scheermachineolie geleverd. Het is belangrijk dat je voor- en na dat je scheert de scheerkop goed van olie voorziet. Ook tijdens het scheren is het slim om het kopje elke 5 minuten een paar druppeltjes olie te geven.
Ook helpt het wanneer je de Shih Tzu een dag voor het scheren even goed wast. Zo voorkom je dat zand of ander vuil het scheerkopje bot maken. Mocht het na een tijdje toch gebeuren dat je scheerkopje bot is kunnen wij het scheerkopje ook voor je slijpen.

Uitdunkam

Naast een goede tondeuse kan je ook gebruik maken van een uitdunkam. Hiermee kun je gemakkelijk dode ondervacht en klitten losmaken. Waardoor de vacht van de Shih Tzu beter geschoren kan worden.

Wil je meer informatie of persoonlijk advies over het scheren van je Shih Tzu? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag.

 

 

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet