Blog berichten

Zelf mijn Australian Cobberdog scheren

Geschreven op 5 juni 2020 / Categorie: Scheren van honden

Je hebt een lieve Australian Cobberdog en wilt hem graag scheren. Wat heb je hier voor nodig?

De vacht van je Cobberdog

De vacht van een Australian Cobberdog is vaak wat dikker soms met wat meer fleece en soms wat krullen. Daarbij is de vacht ook nog eens hyperallergeen waardoor mensen met astmatische klachten of mensen met allergie ook van deze honden kunnen genieten.

Wij bestempelen de vacht van deze honden dikwijls als een wat dikkere vacht. Je kunt dat zelf ook bepalen door met een fijne kam (zoals een vlooienkam) door de vacht te gaan. Kamt deze kam lastig door de vacht? Dan heeft hij volgens deze vuistregel een dikkere vacht.

Wat heb ik nodig om de vacht van mijn Australian Cobberdog te scheren?

Voor het scheren voor de dikkere vacht van je Cobberdog heb je een hondentondeuse die genoeg kracht heeft nodig. Wij raden veelal de Andis AGCB super 2 speed tondeuse aan. Dit is onze beste tondeuse voor thuisgebruik en is krachtig genoeg om door de vacht van je Cobberdog te komen... met de juiste messen.

Welke messen heb ik nodig om mijn Australische Cobberdog te scheren?

De messen zijn het allerbelangrijkste als je jouw Cobberdog wilt scheren. De tondeuse levert de kracht, maar de scheerkop (welke bestaat uit een onder- en bovenmes) is het onderdeel wat het zware werk moet doen.
De tondeuse kan alleen zijn werk doen met de juiste scheerkop. Een te fijne scheerkop blijft namelijk in de vacht van je Cobberdog hangen. Ook opzetkammen zijn wat minder geschikt voor een dikke vacht.

Skiptooth scheerkop voor de dikke vacht van je Cobberdog

Met de standaard scheerkop die bij de tondeuse wordt geleverd kan je sowieso door de vacht van je hond komen. Deze scheert met zijn 1,5 mm alleen wat kort. Het is sowieso beter de vacht van je hond niet te kort te scheren.
Als je de vacht wat langer wilt laten kun je het best een Skiptooth scheerkop voor dikke vachten gebruiken voor de vacht van jouw Cobberdog. De tandjes van het ondermes van deze scheerkop verspringen waardoor hij minder snel in de dikke haren blijft hangen en de haren beter mee pakt.
Deze scheerkop is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Daardoor kun je de Skiptooth scheerkop zien als vervanging voor opzetkammen.
De lengte die er bij de verschillende scheerkoppen staat is de haarlengte die overblijft wanneer er tegen de haarrichting in wordt geschoren. Het is echter het best om met de haarrichting mee te scheren. Dit geeft het mooiste effect en is het fijnst voor je hond.
Wanneer je met de haarrichting mee scheert blijven de haren ongeveer een keer zo lang als dat er op/bij de scheerkop aangegeven staat. Staat er bijvoorbeeld 6,3mm dan blijft er als je met de haarrichting van je Cobberdog mee scheert ongeveer 12mm staan.

Klitten of vilt in de vacht van je hond

Heeft je Australische Cobberdog last van veel klitten of vilt? Dan is de standaard scheerkop die bij de scheermachine zit in eerste instantie de beste keuze. Je gebruikt deze scheerkop om onder de klitten en vilt door te scheren. Zo blijft hij er niet in hangen.
Skiptooth scheerkoppen kunnen in het geval van extreme klitten of vilt in de vacht blijven hangen. Dat komt door de bouw van de scheerkop. Het onderste mes kamt de haren zodat het bovenste mes de haren afsnijd. Het ondermes gaat dus al het ware voor het bovenmes uit. Hierdoor kan hij in klitten blijven hangen. Het bovenmes krijgt in dat geval niet eens de kans om de klitten of het vilt kapot te snijden.

Scheerkoppen onderhouden ook heel belangrijk

Om te zorgen dat je jouw Cobberdog vaker met dezelfde scheerkop kunt scheren is onderhoud heel belangrijk. Zoals net al beschreven zijn de scheerkoppen essentieel omdat ze het zware werk doen. Daar moeten ze ook voor beloond worden.
Het is slim je scheerkop van je tondeuse regelmatig van scheermachine olie te voorzien. Zodat hij soepel heen en weer kan gaan. Ook tijdens het scheren moet er geolied worden. Een flesje scheermachine olie is naast de tondeuse en skiptooth scheerkop dus geen overbodig luxe.

Boodschappenlijstje voor het scheren van jouw Australische Cobberdog

Nu weet je precies wat je nodig hebt en vooral waarom. Hieronder nog een kleine opsomming zodat je de producten gemakkelijk kunt vinden. Dit heb je nodig:

 
 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet