Blog berichten

Ben je ook helemaal klaar met al die duiven(poep)? 11 Tips om ze te verjagen!

Geschreven op 3 maart 2021 / Categorie: Algemeen, Info over ongediertebestrijding

Wereldwijd zijn er ruim 500 miljoen verwilderde (stads)duiven. Het aantal duiven zal de komende jaren niet afnemen, omdat ze genoeg plekken hebben voor nesten en er genoeg te eten is voor ze.

Duiven kunnen voor veel overlast zorgen in bijvoorbeeld je tuin of op je balkon. In onze blog geven we je 11 effectieve tips om duiven (diervriendelijk) te verjagen.

Wanneer wordt de meeste duivenoverlast ervaren?

Waar komen al die duiven vandaan?

Er zijn enorm veel duivensoorten op de wereld. Van de meeste duiven heb je eigenlijk helemaal geen last, behalve van de stadsduif. Deze duif komt in grote getale voor in steden en dorpen.

De stadsduif stamt af van de verwilderde rotsduif, dit zijn oorspronkelijk postduiven. Ze worden al eeuwen gefokt en gedurende de Tweede Wereldoorlog veelvuldig losgelaten. Velen zijn nooit meer teruggekomen naar hun oorspronkelijke nest. Dit is 1 van de redenen dat ze in veel landen te vinden zijn.

De duiven leggen gemiddeld 20 eieren per jaar op droge, harde plaatsen zoals dakgoten, vensterbanken en balkons. Ze leggen 2 eieren per keer. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de eieren uitkomen. Na 4 weken vliegen ze het nest uit.

Als een duif 5 maanden oud is, is hij/zij vruchtbaar. Ze zijn niet veeleisend wat betreft hun eten of de kwaliteit van hun nest, daarnaast broeden ze het hele jaar door. Daarom is de duivenpopulatie zo groot.

Wanneer wordt de meeste duivenoverlast ervaren?

Duiven zorgen vaak het jaar rond voor overlast. Maar wanneer het ongedierte van de lucht gaat nestelen neemt de overlast alleen maar toe.
Dit begint vaak al in maart wanneer de duiven een plek zoeken om hun nest te bouwen.

Er wordt dan een plek gekozen waar veiligheid, eten en water is. Ja, de vogels lijken meer op ons dan we denken.

Duiven keren, net als vrijwel alle andere vogels in Nederland, vaak terug naar de plek waar ze het jaar ervoor een nest hebben gebouwd.

Wanneer ze eenmaal hun nest hebben gebouwd en er eieren zijn gelegd begint de overlast pas echt. De poep, het lawaai en extra ongedierte. 

Er wordt dan ook een piek in overlast gemeten in de maanden dat de dieren aan het broeden zijn en wanneer de jongen net geboren zijn. De overlast duurt vaak tot het einde van de zomer.

Maar juist tijdens de broedperiode laten de duiven zich niet verjagen. Ze zullen er alles aan doen hun jongen te beschermen. Net als wij zelf zouden doen.

Heb je vorige jaar overlast van duiven gehad? Dan is verstandig op tijd te beginnen met preventief verjagen!

De overlast die duiven veroorzakenProducten om duiven te verjagen

Duiven kunnen voor veel overlast zorgen.

Zo kan bijvoorbeeld je terras of je balkon constant onder de poep zitten. Niet zo gek, want een duif produceert bijna 14 kilo poep per jaar. Deze uitwerpselen kunnen de verf aantasten van je huis of auto, ernstige ziektes overbrengen (E-Coli, Salmonella, Listeria) en alles enorm vervuilen.

Naast de uitwerpselen, brengen duiven een hoop ongedierte met zich mee zoals bijvoorbeeld: mijten, vlooien, teken, motten, kevers of vliegen. Ervaar je deze overlast door duiven? Dan is het tijd voor actie!

Hoe kom ik van al die duiven af?

De natuurlijke vijanden van deze beesten zijn bijvoorbeeld roofvogels, ratten en wezels. We begrijpen dat je deze dieren liever niet in huis haalt om het duivenprobleem op te lossen.

Er zijn ook andere manieren om duiven te verjagen. De eerste tip is om in ieder geval op tijd te beginnen met verjagen. 

Wat de beste oplossing is hangt een beetje af van de situatie. Hieronder lichten we een aantal situaties uit:

 1. Duivenpinnen

  Er zijn verschillende soorten duivenpinnen zoals de Avipoint vogelwering.
  Deze vogelwerende pinnen zijn ideaal voor het weghouden van vogels op pijpen, daken of smalle randen.
  Dit is een zeer voordelige en effectieve oplossing. De pinnen zijn vrijwel onzichtbaar, weerbestendig, duurzaam en past op elk oppervlak, door de slechts 20 mm brede basis. De paalden zijn gemaakt van roestvrij staal en hebben een stompe spits om schade aan de dieren te voorkomen.
   

 2. BirdGo Gelcups

  Heb je duivenoverlast op je balkon of in de dakgoot? Dan zijn UV-Gelcups wellicht de uitkomst. Deze cups plaats je op de plekken waar de beesten graag zitten.
  Het netvlies van duiven is veel dunner dan dat van mensen. Deze cups stralen UV-licht uit waardoor de plek voor duiven in brand lijkt te staan

 3. Platinum Gold

  Nog een oplossing voor op het balkon, dakgoot en andere randen van het gebouw; Platinum Gold.
  Plaats deze kit op de plekken waar de duiven zitten en het is over met de pret. De vogels gaan er niet meer zitten omdat Platinum Gold niet fijn voelt onder hun pootjes.
  Ze zullen zodoende een andere plek gaan zoeken.

 4. BirdGard Pro vogelverjager met geluid

  De BirdGard pro is een apparaat dat de geluiden van de natuurlijke vijanden van verschillende ongewenste vogels reproduceert. Hierdoor blijven ongewenste vogels op afstand en op de lange termijn helemaal weg.
  De geluiden komen uit een speaker welke een bereik heeft tot 6000 m2. Niet heel geschikt in een woonwijk dus. Maar wel bijvoorbeeld op het platteland of op een bedrijventerrein. Er zijn verschillende geluidskaarten aanwezig voor verschillende vogelgroepen. 

 5. Dier- en vogelverjager met licht en geluid

  Weer een verjager met geluid. Ditmaal ultrasoon. Helaas is ook deze verjager niet heel geschikt voor het verjagen van duiven in stedelijke gebieden.
  Dit doordat duiven die in deze gebieden leven vaak al gewend zijn aan allerlei geluiden. Zij zullen zodoende meestal niet onder de indruk zijn.
  In minder verstedelijkte gebieden kan dit wel een erg goede oplossing zijn.

 6. Potten en Pannen

  Ja, je leest het goed. Waar duiven in stedelijke gebieden niet onder de indruk zijn van ultrasoon geluid kan het slaan met een pollepel op een pan uitkomst bieden.
  Doe dit bijvoorbeeld wanneer duiven in een boom zitten. Wanneer je dan na zonsondergang een paar minuten op de pan slaat zullen de duiven na een dag of twee weg zijn.

  duivenpoep

 7. Scare Eyes

  Met Scare Eyes verjaag je gemakkelijk ongewenste vogels uit huizen, tuinen, van balkons, bomen, jachthavens, schuren, restaurants en nog vele andere plekken. Hang de scare eye ballonnen (1 ballon per 6 vierkante meter) op de plek waar de ongewenste vogels zich bevinden. De ballon met holografische ogen en felle kleuren beweegt in de wind en dit schrikt de vogels af. 

 8. CD schijfjes ophangen

  De reflecties van de zon op de schijfjes zullen de duiven doen afschrikken.

 9. Roofvogel vlieger

  Een roofvogel vlieger zoals bijvoorbeeld de Hawk Kite black of brown is eigenlijk de beste duivenverjager die er is. 
  De Hawk Kite vogelverjager beweegt, klimt en duikt als een echte valk, gaat automatisch vliegen, al bij een klein beetje wind. De Hawk Kite is handgemaakt en hoog in de lucht nauwelijks te onderscheiden van een echte valk. 

 10. Draad spannen

  Je kunt een draad spannen langs de plek waar de duiven zitten. Zo kunnen ze niet meer landen.

 11. De duiven laten vangen / verjagen

  Ben je ten einde raad en helpt niks meer? Dan kun je een professioneel bedrijf laten komen om de duiven te vangen of te verjagen.

Hoeveel weet je eigenlijk van duiven?

Duiven zijn interessante en intelligente dieren. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • Dat de vogels tot wel 100 kilometer per uur kunnen vliegen?
 • Duiven blijven voor altijd samen! Romantisch hé?
 • Duiven zijn alleseters, ze kunnen zich prima redden met afval op straat.
 • Ze vinden de weg naar huis door het ijzer in hun snavel. Dit werkt als een kompas. Door de snavel, geur en stand van de zon weten ze de weg naar huis.
 • Witte duiven staan symbool voor vrede
 • De beesten kunnen beter tegen koud weer dan tegen warm weer
 • Een postduif kan wel 25 jaar worden!

Hulp nodig?

Bij Macrovet weten we wat voor overlast duiven kunnen veroorzaken. Wij willen je dan ook graag van deze ongewenste bezoekers afhelpen. Wij hebben jarenlange ervaring in de verkoop en advies van vogelverschrikkers. Neem dus gerust contact met ons op!

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet