Blog berichten

Ben je ook helemaal klaar met al die duiven(poep)? 7 Tips om ze te verjagen!

Geschreven op 3 juni 2017 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Algemeen

Wereldwijd zijn er ruim 500 miljoen verwilderde (stads)duiven. Het aantal duiven zal de komende jaren niet afnemen, omdat ze genoeg plekken hebben voor nesten en er genoeg te eten is voor ze. Duiven kunnen voor veel overlast zorgen in bijvoorbeeld je tuin of op je balkon. In onze blog geven we je 7 effectieve tips om duiven (diervriendelijk) te verjagen.

Waar komen al die duiven vandaan?

Er zijn enorm veel duivensoorten op de wereld. Van de meeste duiven heb je eigenlijk helemaal geen last, behalve van de stadsduif. Deze duif komt in grote getale voor in steden en dorpen. De stadsduif stamt af van de verwilderde rotsduif, dit zijn oorspronkelijk postduiven. Ze worden al eeuwen gefokt en gedurende de Tweede Wereldoorlog veelvuldig losgelaten. Velen zijn nooit meer teruggekomen naar hun oorspronkelijke nest, dit is 1 van de redenen dat ze in veel landen te vinden zijn.

Duiven leggen gemiddeld 20 eieren per jaar op droge, harde plaatsen zoals dakgoten, vensterbanken en balkons. Ze leggen 2 eieren per keer. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de eieren uitkomen, en na 4 weken vliegen ze het nest uit. Als een duif 5 maanden oud is, is hij/zij vruchtbaar. Ze zijn niet veeleisend wat betreft hun eten of de kwaliteit van hun nest, daarnaast broeden ze het hele jaar door. Daarom is de duivenpopulatie zo groot.

De overlast die duiven veroorzakenProducten om duiven te verjagen

Duiven kunnen voor veel overlast zorgen. Zo kan bijvoorbeeld je terras of je balkon constant onder de poep zitten. Niet zo gek, want een duif produceert bijna 14 kilo poep per jaar. Deze uitwerpselen kunnen de verf aantasten van je huis of auto, ernstige ziektes overbrengen (E-Coli, Salmonella, Listeria) en alles enorm vervuilen.

Naast de uitwerpselen, brengen duiven een hoop ongedierte met zich mee zoals bijvoorbeeld: mijten, vlooien, teken, motten, kevers of vliegen. Ervaar je deze overlast door duiven? Tijd voor actie!

Hoe kom ik van al die duiven af?

De natuurlijke vijanden van duiven zijn bijvoorbeeld roofvogels, ratten en wezels. We begrijpen dat je deze dieren liever niet in huis haalt om het duivenprobleem op te lossen. Er zijn ook andere manieren om duiven te verjagen. Een aantal oplossingen zijn:

 1. Duivenpinnen zoals bijvoorbeeld de Avipoint vogelwering. Deze vogelwerende pinnen zijn ideaal voor het weghouden van vogels op pijpen, daken of smalle randen. Dit is een zeer voordelige en effectieve oplossing. De pinnen zijn vrijwel onzichtbaar, weerbestendig, duurzaam en past op elk oppervlak, door de slechts 20 mm brede basis. De paalden zijn gemaakt van roestvrij staal en hebben een stompe spits om schade aan de duiven te voorkomen. 
 2. BirdGard Pro vogelverjager met geluid De BirdGard pro is een apparaat dat de geluiden van de natuurlijke vijanden van verschillende ongewenste vogels reproduceert. Hierdoor blijven ongewenste vogels op afstand en op de lange termijn helemaal weg. De geluiden komen uit een speaker welke een bereik heeft tot 6000 m2. Er zijn verschillende geluidskaarten aanwezig voor verschillende vogelgroepen. 
 3. Scare Eyes Met Scare Eyes verjaag je gemakkelijk ongewenste vogels uit huizen, tuinen, van balkons, bomen, jachthavens, schuren, restaurants en nog vele andere plekken. Hang de scare eye ballonnen (1 ballon per 6 vierkante meter) op de plek waar de ongewenste vogels zich bevinden. De ballon met holografische ogen en felle kleuren beweegt in de wind en dit schrikt de vogels af. 
 4. CD schijfjes ophangen.
 5. Vlieger bijvoorbeeld de Hawk Kite black of brown De Hawk Kite vogelverjager beweegt, klimt en duikt als een echte valk, gaat automatisch vliegen, al bij een klein beetje wind. De Hawk Kite is handgemaakt en hoog in de lucht nauwelijks te onderscheiden van een echte valk. 
 6. Draad spannen. Je kunt een draad spannen langs de plek waar de duiven zitten. Zo kunnen ze niet meer landen.
 7. De duiven laten vangen / verjagen. Ben je ten einde raad en helpt niks meer? Dan kun je een professioneel bedrijf laten komen om de duiven te vangen of te verjagen.

Hoeveel weet je eigenlijk van duiven?

Duiven zijn interessante en intelligente dieren. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • Duiven tot wel 100 kilometer per uur kunnen vliegen?
 • Duiven blijven voor altijd samen! Romantisch hé
 • Duiven zijn alleseters, ze kunnen zich prima redden met afval op straat.
 • Ze vinden de weg naar huis door het ijzer in hun snavel. Dit werkt als een kompas. Door de snavel, geur en stand van de zon weten ze de weg naar huis.
 • Witte duiven staan symbool voor vrede
 • Duiven kunnen beter tegen koud weer dan tegen warm weer
 • Een postduif kan wel 25 jaar worden!

Hulp nodig?

Bij Macrovet weten we wat voor overlast duiven kunnen veroorzaken. Wij willen je dan ook graag van deze ongewenste bezoekers afhelpen. Wij hebben jarenlange ervaring in de verkoop en advies van vogelverschrikkers. Neem dus gerust contact met ons op!

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet