Blog berichten

Zorg dat je jouw hond niet kaal hoeft te scheren

Geschreven op 29 juli 2021 / Categorie: Tips, Scheren van honden

De meeste mensen willen hun hondje niet te kort scheren. Dat vinden wij heel begrijpelijk.
Of je hond kort of lang geschoren moet worden heb je als baasje zelf in de hand. Er zijn verschillende manieren om wanneer je gaat scheren de vacht van je hond langer te laten. Als er klitten in het spel zijn werken opzetkammen of langere scheerkoppen echter niet.
Daarom raden wij onze klanten vooral aan voor ze hun hond gaan scheren goed te wassen en te kammen. Dit zodat alle mogelijke klitten of andere obstakels uit de vacht zijn. Zo kan de opzetkam of scheerkop gemakkelijk door de vacht heen.
Trimsalons zijn ook vaak langer dan een uur bezig om de vacht voor te bereiden op een scheerbeurt. Voorkomen is sowieso beter dan genezen.

Voorkom dat je hond kaal geschoren moet worden

Niemand wil dat zijn hond helemaal kaal geschoren moet worden omdat de vacht vol met klitten zit. Om dit te voorkomen is er eigenlijk maar een oplossing; De vacht goed onderhouden!
Zo voorkom je klitten en vilt.

Wanneer je jouw hond op een mooie lengte wilt scheren maar er zitten klitten in de vacht zullen de meeste scheerkoppen en opzetkammen hierin vast blijven zitten. Waardoor er geen haren kunnen worden afgeschoren. De enige oplossing is dan kort scheren.

Zorg dat dit jou niet overkomt!

Checken of er klitten in de vacht van je hond zitten

Om te kijken of de vacht van je hond klit vrij is kun je met een grove kam door de vacht van je hond borstelen. Gaat dit soepel? Dan is de vacht van je hond klitvrij. Gaat dit niet helemaal soepel? Dan kun je beter verder lezen.

Gereedschap om klitten bij je hond te bestrijden en te voorkomen

Om te voorkomen dat er geen klitten meer ontstaan in de vacht van je hond is het belangrijk dat je het juiste gereedschap hebt.

Er zijn verschillende borstels. Van slickerborstels tot pinborstels. Er is echter maar een soort borstels die er echt tussenuit springt en dat zijn de Activet borstels.

Waarom helpt borstelen tegen klitten

Plukborstel voor honden

Het borstelen helpt nier alleen tegen het verharen. Het zorgt ervoor dat losse haren en vuil worden verwijderd zodat er geen klitten ontstaan. Ook verdeel je door te borstelen de huidvetten die vacht en huid beschermen.
Het is daarom belangrijk om wekelijks de vacht schoon te houden en vuil en stof te verwijderen. De huidvetten gelijkmatig over de vacht te verdelen.

Ook al lijkt het logisch om je hond elke dag te kammen om klitten te voorkomen. Beter is het om niet te vaak te borstelen. 1 á 2 keer per week is voldoende. Anders tast je de huid van de hond te veel aan.

Waarom een Activetborstel tegen klitten in de vacht van je hond?

Eigenlijk zijn de Activet borstels de enige borstels die klitten goed kunnen verwijderen en kan onderhouden. Dit komt doordat de pinnetjes precies lang genoeg zijn om bij de huid te komen. Dit is de plek waar de meeste klitten ontstaan.

De kromming van de pinnetjes is precies goed om meer dan voldoende grip op de vacht van jouw hond te hebben.

Hoe kun je jouw hond het best borstelen?

Je wilt dat je hond geen klitten meer krijgt en je hebt een activet borstel. Hoe pak je het vervolgens aan?

Soms kan het borstelen van de vacht van je hond nog best een uitdaging zijn. Sommige honden vinden het niet leuk.
Om de hond toch te laten wennen kun je het best aan de achterzijde van je hond beginnen met borstelen. Begin bij de hielen van je hond en werk langzaam omhoog. Probeer om je hond te laten wennen met de haarrichting mee te scheren. Zo trek je niet te veel aan de haren.

Het is slim een vast stramien te houden. Zodat je nooit een stukje vergeet. Begin je eerst bij de linker achterpoot. Probeer dat de volgende keren dan ook te doen. Werk van achter naar voren.

Het is de bedoeling dat je wanneer je jouw hond kamt dat je de borstel het werk laat doen. Druk dus niet te veel op de borstel. Wanneer je druk geeft op de borstel kun je jouw hond namelijk pijn doen.

Een langere vacht is lastiger te borstelen dan een korte vacht. Knip of scheer de vacht van je hond daarom zeker om de 2 á 3 maanden. Zo verwijder je ook dode punten. Daarbij vinden vuil en parasieten makkelijker hun weg in een lange vacht.

Je kunt het best als je jouw hond gaat borstelen de hond niet op de vloer laten, maar gewoon op de (trim)tafel waar je jouw hond ook op scheert en droog blaast zetten. Hierdoor zorg je dat je overal goed bij kunt komen. Denk hierbij vooral aan de klitgevoelige delen in de vacht van je hond.

Plekken waar vaak klitten ontstaan in de vacht

Klitgevoelige delen van de vacht van je hond verdienen meer aandacht. Dit zijn vooral de delen die bewegen, waar lichaamsdelen tegen elkaar aan komen of delen die nat kunnen worden.  Hieronder vind je een opsomming van de delen die meer aandacht verdienen.

  • Voeten
  • Knieën
  • Begin van de staart
  • De buik (vooral bij de liezen)
  • De oksels
  • Onder de oren
  • Rond de bek van je hond
  • Soms in de nek.

Conclusie: Hoe te voorkomen dat de vacht van je hond kaal geschoren moet worden

Honden worden vaak kaal geschoren omdat er klitten of vilt in de vacht zitten. Het is altijd slim om je hond goed te wassen en kammen voor je gaat scheren. Zodat alle klitten uit de vacht zijn.
Maar ook preventief optreden tegen klitten is belangrijk. Dit kan je doen door je hond 1 á 2 keer per week goed te borstelen met een Activet borstel.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet