9.4 / 10Klantbeoordelingen
media

Veeherkenning

In de categorie koeherkenning en markering vindt u diverse markeersystemen voor uw koeien zoals oormerken, merkspray, kokernummerblokjes, enkelnummers en koe herkenningsbandjes. Oornummers van het merk Alflex en tatoeëer / en koudbrand benodigdheden.

+ meer informatie

In de categorie koe herkenning en markering vindt u diverse markeersystemen voor uw koeien zoals oormerken, merkspray, kokernummerblokjes, enkelnummers en koe herkenningsbandjes. Oor nummers van het merk Alflex en tatoeëer / en koud brand benodigdheden.

Waarom mijn vee herkennen?

Door je vee te herkennen kan je de koeien identificeren. Zo kan je ze uit elkaar houden en goed bijhouden wat er met die koe is en verschillende zaken zoals:

 • De leeftijd van de koe zien zonder hem te hoeven vangen
 • Familie van de koe is ook snel te zien bij een oormerk. Je kan dan snel opzoeken wie de moeder is.
 • Ook kan je door je koeien te laten oormerken beter in de gaten houden wat er nou met de koe was. Je kan dan dingen opslaan zoals: Was er iets fout gegaan bij de geboorte of is er iets met de gezondheid van de koe etc.
 • Verplichting van de overheid.

Welke manieren kan ik mijn koeien herkennen?

Er zijn diverse manieren waarop je jouw koe kan identificeren. Dit maakt het onderhouden van de koeien gemakkelijker en beter, omdat je dan kan bijhouden wat er met welke koe is.

 • Merkspray en merkstiften

Met merkspray en merkstiften kan je jouw koeien snel en gemakkelijk markeren/herkennen. De stiften en merksprays zijn ook beschikbaar voor andere dieren. En blijven van ongeveer 4 tot 8 weken zitten, ze worden niet uitgespoeld door weeromstandigheden. Deze merkstiften en sprays zijn in diverse kleuren beschikbaar.

 • Oormerken

Bij het oormerken van je vee kan je de koeien identificeren op geboortejaar, vader, moeder en nog veel meer. Bij het oormerken worden de genummerde plaatjes in het hoor van de koe gezet met een tang.

 • Herkenning bandjes

Voor het tijdelijk herkennen van jouw koeien zijn de erkenningsbandjes een goedde oplossing. De herkenning bandjes zijn in diverse kleuren beschikbaar. Dit soort vee herkenning is snel en makkelijk te doen, door ze vast te plakken aan de poten van de koe met de klittenband bevestiging.

 • Halsbanden en nekplaatsjes

Voor het gebruik van nekplaatjes heb je nog een koord/touw nodig om het vast te knopen aan de nek van de koe. ook hierbij word er gebruik gemaakt van genummerde nekplaatjes. Dit geld het zelfde voor de halsbanden, hierbij is het nummerplaatje om de halsband zelf heen te schuiven.

Verplichting bij de overheid bij herkenning koeien

Tegenwoordig is het verplicht jouw vee, waaronder ook je koeien te registreren bij de overheid. Dit wordt gedaan, zodat wanneer er bijvoorbeeld een dieren ziekte is de overheid snel kan nagaan waar het vandaan komt en het tegen gaan. Elke koe moet 2 oormerken hiervoor hebben die ook geregisterd staan bij de overheid.

Verplichting van de overheid bij kalveren

Ook de kalfjes moeten geregisterd staan. Dit moet het liefst gebeuren binnen 3 werkdagen na de geboorte. Er zijn uitzonderingen waarbij je dit later kan doen.

 • Wanneer de kalveren bij de moeder koe blijven
 • Wanneer de gemiddelde veebezetting minder dan 0,5 rund per hectare per jaar is. Hierbij gaat het wel alleen bij runderen ouder dan 1 jaar
 • Wanneer de oppervlakte van het natuurgebied minimaal 100 hectare is.

Welke gegevens van mijn runderen wil de overheid kunnen inzien?

De gegevens die ze willen opslaan en gebruiken gebruikt de overheid alleen als identificatie middel, de gegevens die ze willen zijn dan het land waarin de koe woont/geboren is, levensnummer, werknummer, barcode, verantwoordelijke organisatie en het controle getal.

media

Vooral in de beginjaren van onze handel toen de koehandel nog het meeste via de lokale en landelijke veemarkten door handjeklap voltrok, waren dwangmiddelen zoals veedrijvers, keuringshalsters, stierenringen de voornaamste handel. Tegenwoordig is het wat minder en zijn bijvoorbeeld keuringshalsters uitsluitend nog in trek bij de fanatieke boeren. Neusringen en veedrijvers zijn hedendaags steeds meer wat omstreden maar blijven vaak onmisbaar. In deze moderne tijd van de robots is er wel steeds meer vraag naar halsriemen voor de transponders.

Meer over ons