9.4 / 10Klantbeoordelingen

Hoefverzorging

Hoefaandoeningen kunnen de gezondheid en het welzijn van schapen aantasten. Deze hebben tevens een negatief effect op de productiviteit. De hoeven mo…
Lees meer

Hoefaandoeningen kunnen de gezondheid en het welzijn van schapen aantasten. Deze hebben tevens een negatief effect op de productiviteit. De hoeven moeten regelmatig worden gecontroleerd op ziekten en overmatige groei.

Bekappen van de hoeven

De groei van de hoeven wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder ras, bodemvochtigheid, management en voeding.

Op stal gehouden schapen moeten bijvoorbeeld doorgaans vaker hoefverzorging dan dieren die op de weide worden gehouden. Schapen die een hoger voedingsniveau hebben, moeten vaker hun hoeven laten bekappen.

Een schapenhoefschaar of een hoefmes is essentieel om het werk goed te kunnen doen.

Bekappen

Voor het bekappen van de hoeven is een scherp mes nodig. Het bekappen van de schapenhoeven kan slopend werk zijn als er veel tegelijk moeten worden bekapt. Zorg er daarom voor om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken bij deze vorm van hoefverzorging.

Vermijd het afknippen van grote stukken hoef. Stop bij het eerste teken van rozigheid. Een roze kleur betekent dat je dicht bij de bloedtoevoer van de voet komt.
De hoef moet van de hiel tot de teen worden bekapt om overtollige groei van het "hoorn" gedeelte van de hoef te verwijderen.

Om te leren hoe een goed getrimde hoef eruit ziet, bestudeer de voeten van een pasgeboren lam.

Vermijd bij het bekappen van de hoeven stressvolle periodes zoals warm weer of bij een late dracht.

Het is een goed idee om de hoefverzorging van jouw schapen te combineren met andere verzorgingstaken, zoals scheren of vaccineren.

Het is gemakkelijker om hoeven te bekappen die zacht zijn door zware dauw of regen.