•  

Colostrum refractometer - biest kwaliteit controleren

  • Makkelijk meten kwaliteit biest
  • Voor runderen, schapen, geiten
  • Nauwkeurige afmeting
 
72,-
Nog 3 in voorraad
Prijs excl. BTW:59,50

Controleer de biestkwaliteit met een refractometer

Een colostrum Refractometer is een zeer accuraat instrument voor het meten van de kwaliteit van de biest.

De concentratie antistoffen IgH (immunoglobulinen) in colostrum (biest) is van levensbelang voor een optimale start van kalveren en lammeren. Controleer de biest daarom regelmatig met een Colosturm of Refractometer. De eerste melk na het afkalven/lammerenvan een moederdier (biest of colostrum) bevat belangrijke antistoffen welke overgegeven (moeten) worden aan het jonge dier. Het doel van deze biest is het jonge dier voorzien van belangrijke antistoffen (IgH) welke onmisbaar is voor de verdere opfok.

Aan de hand van de dichtheid bepaling van de biest wordt de kwaliteit van de biest bepaald. Hoe groter de dichtheid, hoe meer antistoffen (IgG Immmunoglobuline) er in de biest aanwezig zijn. Een goede kwaliteit biest wordt hygiënisch verkregen. Biest moet schoon gemolken worden, geen vuil beatten, en zeker geen vermenging van vuil en stof. Kwaliteit van biest is direct gekoppeld aan het gehalte van de droge stof. Hoe meer droge stof, hoe beter de kwaliteit (hoe meer antistoffen). Gewone koemelk bevat circa 12,5% droge stof en verse biest het liefst meer dan 25%.

Met deze Refractometer meet je de dichtheid van de biest door middel van het licht dat door de oplossing schijnt, het getal wat hier uitkomt noemen we brix. De mate van het doorlaten van het licht is gekoppeld aan de hoeveelheid droge stof in de oplossing. He meer meer droge stof hoe hoger de brixwaarde.

In het geval van melk is de relatie tussen brix en droge stof ongeveer 1:1. Dat betekent dat bijvoorbeeld 15% brix staat voor ongeveer 15% droge stof. Daarnaast is een droge stofgehalte van boven 19% gekoppeld aan de hoeveelheid antistoffen (IgG). Wanneer we spreken van een brix waarde tussen de 17-22% spreken we van een slechte kwaliteit biest. Een waarde boven de 23% wordt gezien als een goede kwaliteit. Waardes boven de 26% worden gezien als zeer goed. Kortom hoe hoger de waarde hoe meer antistoffen hoe beter de biest.

Advies nodig?

Bij vragen over een product staan wij u graag persoonlijk te woord!

Bel 0222 761770 voor onze klantenservice, of stuur een bericht via:
men
Productbeoordelingen Colostrum refractometer - biest kwaliteit controleren
Schrijf de eerste beoordeling

Specificaties Colostrum refractometer - biest kwaliteit controleren

  • Artikelnummer404070
  • EAN Code8719566008857
  • KleurBLAUW GRIJS