Draminski Mastitis Detector

 • Snel melk per kwartier meten
 • Binnen enkele seconden resultaat
 • Duidelijk leesbaar display
 

vanaf 335,-

Productnaam

Prijs

Aantal

Draminski Mastitis Detector 1Q

335,- Excl. BTW: 276,86
Nog 1 in voorraad

Binnen enkele seconden de gezondheid van uier en kwartieren meten

Waarom heb je dit apparaat nodig als melkveehouder?

 • Draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat waarmee melk van topkwaliteit kan worden geproduceerd
 • Helpt bij het detecteren van een vroeg stadium van ziekte zonder zichtbare symptomen (Mastitis)
 • Detecteert de medische toestand voor elk afzonderlijk kwartier en toont het verschil tussen de kwartieren en wijst naar degene met het grootste risico op Mastitis
 • Zorgt voor snelle preventie door snelle monitoring van de uierconditie
 • Versnelt de beslissing over de behandeling en verkort de respijtperiode
 • Verminderd de kosten om de veestapel in goede gezondheid te houden
 • Verminderd financiële verliezen in verband met de productie van melk
 • Vereist geen chemicaliën
 • Jarenlang onderzoek en hoge investeringen voorziet in een betrouwbaar apparaat.

Werkingsprincipe van de Draminski mastitisdetector

De Draminski mastitis detector meet veranderingen in de elektrische weerstand van melk, omdat de ontwikkeling van subklinische mastitis (asymptomatische fase) gepaard gaat met een toename van het zoutgehalte in melk, wat een verandering in de weerstand inhoudt. Deze regel wordt beschouwd als de meest betrouwbare indirecte test bij het diagnosticeren van Mastitis Subclinica.

De test is heel snel en eenvoudig

 • Melk het eerste portie melk in de maatbeker
 • Druk op de knop en lees het resultaat.

De Draminski mastitis detector in 2 verschillende uitvoeringen

Draminski 1Q, een kwartier tegelijk

De goedkoopste variant is de 1Q versie waarmee je per kwartier afzonderlijk meet. De Draminski 1Q variant heeft 1 groot display en meet 1 kwartier per keer. Na het meten spoel je hem af en meet je het volgende kwartier. Je noteert de resultaten in een boekje waarbij je per koe de metingen bijhoudt.

Draminski 4x4Q alle kwartieren in een keer

Met de Dramisnki 4x4Q meet je alle 4 de kwartieren in een keer. 4 losse melkbekers welke allemaal afzonderlijk gemeten worden en afzonderlijk afgelezen kunnen worden op het display. Na het meten noteer je de 4 resultaten en spoel je hem goed af met water.

Belangrijk om rekening mee te houden

Wanneer je de kwartieren gaat meten, of dit nu met de Q1 of de Q4 is, zul je zeer consequent te werk moeten gaan. Meet bijvoorbeeld altijd aan de linker zijde van de koe. Nummer de de spenen in een boekje van 1-4 waarbij 1 links achter is, nummer 2 rechtsachter, nummer 3 linksvoor, en nummer 4 rechtsvoor. Per koe noteer je ook de koeidentificatie zodat je niet verschillende koeien door elkaar haalt. Doe consequent altijd op de zelfde wijze. Zo kun je de metingen goed documenteren en de voortgang of de achteruitgang goed monitoren.

Hoe geeft de mastitisdetector van Draminski de waarde weer?

De Mastitisdetector geeft op zijn display altijd een waarde van 3 cijfers weer, waarbij een laag getal lager dan 250 een slechte gezondheid van het kwartier weergeeft en een hoog getal hoger dan 300 een gezond kwartier aangeeft. Dit is precies andersom dan bij de normale celgetalmetingen.

Vergelijking Draminski meetindicatie tegenover traditioneel celgetal metingen

 • Vaars = Lager dan 250 = Acute aandoening van een kwartier of uier vergelijkbaar hoger dan 150.000 cellen per ml
 • Koe = Lager dan 250 = Acute aandoening van een kwartier of uier vergelijkbaar hoger dan 250.000 cellen per ml
 • Tussen 250 en 300 duid op een verdacht kwartier of uier vergelijkbaar hoger dan 100.000 cellen per ml
 • Hoger dan 300 duid op een gezond kwartier of uier vergelijkbaar lager dan 100.000 cellen per ml

Wel moet er rekening gehouden tussen grote verschillen tussen de kwartieren. Een verschil van 40-50 tussen het laagste en hoogste meetgetal van een uier kan aanwijzingen geven van een beginnende ontsteking. Is het verschil van een kwartier hoger dan 50 is er vrijwel sprake van een ontsteking.

Interpretatie van de meetgegevens

Ons advies voor een goede reactie op de gemeten waarden is als volgt:

 • Bij een acute aandoening van een kwartier of uier, of grote verschillen tussen de kwartieren het uier behandelen met Mammicurine 880 mastitis injector en de koe spuiten met Mammicurine injector. De volgende melkbeurt opnieuw meten en de behandeling herhalen. en bij weer een volgende melkbeurt nogmaals meten en de behandeling met Mammicurine wederom herhalen tot en met 4 melkbeurten. Treed er een verbetering op is het verstandig om de Mammicurine behandelingen te herhalen tot dat de waarde weer op gezond niveau zijn. De melk kan tijdens deze behandeling met Mammicurine gewoon de melktank in. Er zullen geen residuen aangetroffen worden.

  Treed er na 4 melkbeurten en behandeling met Mammicurine geen verbetering op moet je direct starten met een antibiotica behandeling en maak deze behandeling af volgens de bijsluiter. Uiteraard mag de melk niet geleverd worden. Na een behandeling met antibiotica kun je de melk testen met delvo test op residuen van de antibiotica zodat je precies weet wanneer het weer veilig is om de melk te leveren.
 • Bij een verdacht kwartier of uier uit voorzorg een behandeling starten met Mammicurine 880 injector voor in het kwartier in combinatie met Mammicurine injectie. Herhaal deze behandeling gedurende 4 melkbeurten en blijf ondertussen de kwartieren meten. In veel gevallen komen de waarde na een behandeling vanMammicurine weer op gezond niveau. Treed er toch enorme verslechtering op is een behandeling met Antibiotica niet uitgesloten.
 • Bij gezonde meetwaarden Is er geen behandeling nodig, hygiënisch werken samen met goede uierverzorging is voldoende. Wel is het verstandig om met enige regelmaat de kwartieren te blijven testen.

Meten is weten, het kost misschien meer tijd, maar je weet waar je aan toe bent en kunt daar goed op anticiperen en de juiste keuzes maken met meer winst als gevolg.

Advies nodig?

Bij vragen over een product staan wij u graag persoonlijk te woord!

Bel 0222 761770 voor onze klantenservice, of stuur een bericht via:
men
Productbeoordelingen Draminski Mastitis Detector

werkt snel, makkelijk. is handig als je het met 2 mensen bent..

We hebben t even moeten uitzoeken van de werking van het apparaat. Maar tot nog toe zijn we tevreden. Nu maar hopen dat goed gewerkt heeft, door de koeien nu selectief droog te zetten. En we daardoor minder antibiotica gaan gebruiken. Werken met zn 2 kan de 1 schrijven en meten, Want we doen het uitvoorzorg eerst in ander kannetje melken, dan over gieten en meten. Dit om bij evt trappen van de koe het apparaat niet kapot geschopt wordt.

Datum: 28 december 2020 Door: Yfke

Specificaties Draminski Mastitis Detector

 • Artikelnummerdraminski