9.4 / 10Klantbeoordelingen

Houtwormen

Hoe herken je een houtworm in huis? De gemakkelijkste manier om houtwormen te herkennen is aan de gaatjes in hout. Larven van sommige kevers boren ga…
Lees meer

Hoe herken je een houtworm in huis?

De gemakkelijkste manier om houtwormen te herkennen is aan de gaatjes in hout. Larven van sommige kevers boren gangen in het hout van bijvoorbeeld jouw huis (als voedsel). De houtsoort kan per kever verschillen. Jammer genoeg weet je dan nog niet of de houtworm daadwerkelijk nog in jouw hout zit. Wellicht zijn de wormen alweer uitgevlogen.

Echter is het gemakkelijk te zeggen of er nog een houtworm actief is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld vellen wit papier onder het hout te leggen. Wanneer er binnen een week zaagsel op de vellen ligt weet je dat de houtworm actief is. Het zaagsel is boormeel, uitwerpselen van de larven. Wanneer er geen boormeel op het papier komt is de houtworm waarschijnlijk al gevlogen.

Soorten houtwormen

Houtworm is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal insecten die hout aantasten. De larven van deze insecten leggen eitjes in het nog niet bewerkte hout. Deze larven worden wel houtworm genoemd, zij eten gaten in het hout.

De kenmerken van de meest voorkomende houtwormen leggen wij kort uit:

  • De gewone houtwormkever: houdt van zacht hout, de grote houtkever van hout wat door schimmel is aangetast en de huisboktor nestelt zich het liefst in naaldhout. De gewone houtwormkever herkent u aan boorgaatjes met een grootte van 0.5 mm. Deze gewone houtwormkever tast niet alleen constructiehout aan, ook (houten) meubelen, kisten en manden zijn gewild voer voor deze kevers.
  • De grote houtkever: leeft in door schimmel aangetast hout. Deze grote houtkever maakt wat grotere gaatjes met een doorsnede van 2.5 tot 4 mm.
  • De huisboktor: maakt de grootste gaten met maar liefst 6 tot 9 mm. Vooral bij draagbalken brengt deze soort naar verloop van tijd grote problemen met zich mee.

Hoe voorkom je dat houtwormen je hout aantasten?

Zodra er een houtworm in het hout zit is het eigenlijk al te laat. Het is vaak zo dat er al meerdere generaties in het hout zitten voordat je de houtworm constateert. Daarom is ook bij houtworm: Voorkomen beter dan genezen. Dit kun je doen door het hout te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Het hout van een laklaag te voorzien
  • Het hout met beits of een was te behandelen.

Ook is het van belang wanneer je hout aankoopt dit van te voren al even goed te inspecteren op houtworm. Dit voorkomt later gedoe.

Houtworm bestrijden

Als je de houtworm niet hebt kunnen voorkomen in huis en hebt geconstateerd dat ze actief zijn is het belangrijk deze zo snel mogelijk te bestrijden. Als je dit namelijk niet doet kan het hout minder stevig worden. Hierdoor kan het minder druk hebben en kan het kapot gaan.

Houtworm bestrijden is een lastige klus. Dit moet op een effectieve manier gebeuren want als de houtworm in leven blijft, is de kans groot dat de houten constructies verder zullen worden aangetast. Daarbij kunnen ze ook ander hout aantasten. Het is dus essentieel de houtworm grondig te bestrijden. Bij extreme hoeveelheid houtworm raden wij aan een bestrijder in de arm te nemen.

Een houtworm kan op verschillende manieren bestreden worden:

Invriezen

Houtworm zelf behandelen kan je milieuvriendelijk uitvoeren met invriezen. Als je last hebt van de beestjes in kleine voorwerpen hoeven er geen chemicaliën aan te pas te komen. Je kunt de voorwerpen dan gewoonweg in de vriezer stoppen; 2 weken op -18 graden. Houtwormen overleven deze grote daling in temperatuur niet.

Gespecialiseerde bedrijven kunnen hetzelfde uitvoeren maar dan voor grote voorwerpen (meubels bijvoorbeeld). Deze worden in een container milieuvriendelijk behandelt.

Met chemische bestrijdingsmiddelen

De chemische bestrijdingsmiddelen mogen alleen door professionals gebruikt worden. Deze middelen zijn bedoeld om behandelingen binnenshuis uit te voeren of in afgesloten containers. Deze spuitvloeistoffen of gas dringen diep door tot in het hout en de ruimte mag dan 48 uur lang niet worden betreden. De kosten door het uitbesteden van houtworm bestrijden vallen natuurlijk hoger uit dan zelf houtworm te bestrijden.

Permethrin

Een andere manier om de wormen zeer effectief te bestrijden is met een houtbestrijdingsmiddel op basis van Permethrin. Bijvoorbeeld Perfacs Houtworm bestrijding. Dit kun je aanbrengen met een kwast of bespuiten onder lage druk, ongeveer 250ml per m2. Dit middel is in verschillende verpakkingen verkrijgbaar. Wil je oude meubeltjes behandelen dan kun je kiezen voor de Perfacs kant en klaar in een klein verpakking van 500ml of een liter. Gaat het echter om grote oppervlakten zoals het dak van een huis of de spanten van een oude schuur, dan kun je beter gaan voor een grootverpakking.

Vergeet niet, nadat je het hout hebt behandeld en de houtworm hebt gedood, preventieve maatregelen te treffen. Dit kan door het hout in een beits of lak te zetten.

Twijfel je bij de juiste keuze? Wij staan je graag te woord via onze klantenservice.