9.4 / 10Klantbeoordelingen

Mieren

Mieren zelf bestrijden Mieren in huis of net buiten huis zijn heel makkelijk zelf te bestrijden. Hiervoor kun je de bekende `oma weet raadt` oplossin…
Lees meer

Mieren zelf bestrijden

Mieren in huis of net buiten huis zijn heel makkelijk zelf te bestrijden. Hiervoor kun je de bekende `oma weet raadt` oplossingen gebruiken. Of een mierenbestrijder inhuren is een optie, maar een vrij dure voor je portemonnee.

Echter voor een snelle, makkelijke oplossing zijn mierenbestrijdingsmiddelen een zeer betrouwbare manier op van mieren af te komen. Lees ons complete advies op deze pagina om zo een goede keuze te maken voor de beste bestrijding tegen mieren.

Heb ik last van mieren?

Buiten zijn mierennesten vaak te herkennen aan de grote hopen zand, mieren hebben het zand zelf versjouwt, mieren zijn dan ook sterke dieren in verhouding tot hun grootte. Vaak zichtbaar vlakbij huis nesten ze zich in tegelpaden en op het terras.

Meestal zie je 1 of een aantal mieren binnen lopen, dit zijn de verkenners. Zij gaan voorop in de optocht binnen in je huis.

Mieren zijn er eigenlijk altijd wel. Echter in de winter houdt de kolonie rust en vanaf het voorjaar als het warmer wordt begint de ei-afzetting. Meestal bestaat er 1 koningin per mierennest. Om een vervelende mierenplaag tegen te gaan moet ervoor gezorgd worden om de koningin van het nest te verdelgen, dan verdwijnt haar nest met alle mieren ook namelijk.

Waarom heb ik mieren in huis?

Mieren zijn slimme, sterke kruipende insecten. Ze zijn druk met het bouwen en uitbreiden van hun nest. Mieren voeden zichzelf en de larven met honingdauw (enorm zoete poep van bladluizen). Het zijn namelijk echte snoepkonten en ze zijn altijd op zoek naar meer zoetigheid. Zo ook in jouw huis. Hebben de eerder genoemde verkenners iets gevonden? Dan roepen ze meteen hun vrienden erbij en in een optocht trekken ze door je huis.

De verkenners maken met de achterkant van hun lichaam een geurspoor. Alle mieren uit hetzelfde nest, hebben dezelfde geur en zullen het spoor volgen. Als je 1 mier uitschakelt, zijn de geursporen nog niet uit jouw huis verdwenen. Die geursporen zal je moeten verwijderen om te voorkomen dat de rest van de kolonie niet volgt. Je kunt dit doen door grondig te dweilen en op de plekken waar je de mieren hebt gezien, kun je water met azijn spuiten.

Mieren eten van achterbleven kruimels door het huis van fruit, vlees, brood, suikerhoudende, zoete voedingsmiddelen. Vaak na het koken of bij het opeten van voedsel blijven er kruimels in huis liggen.

Wat te doen tegen mieren?

Mieren in huis wil je natuurlijk het liefst voorkomen of bestrijden als de mieren zich hebben weten door te dringen in huis. Tijd voor actie! Maar hoe?

Mieren voorkomen

Hoe kun je zelf overlast van mieren voorkomen:

  • Dicht naden en kieren buiten huis goed af met bijvoorbeeld fijnmazig insectengaas of kit.
  • Ruim kruimels na het koken en bij het eten meteen op.
  • Was de vieze vaat direct af of zet het in de vaatwasser en sluit goed af.
  • Zorg dat je niet morst of ruim het direct op.
  • Pak regelmatig de stofzuiger.
  • Bewaar levensmiddelen in goed afgesloten potten of bussen.
  • Leeg je prullenbak regelmatig en zorg dat afvallenzakken goed afgesloten in de container zitten.

Mierenbestrijding

Het kan gebeuren dat de hierboven genoemde adviezen niet genoeg zijn. De mieren zijn toch je huis binnen gekomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van de mieren af te komen.

    • Hoe zijn de mieren binnengekomen. Het is belangrijk om als eerste de looproute van de mieren op te zoeken. Hiervoor kun je het beste de mieren volgen waar ze vandaan komen. Vandaar uit zie je vaak ook waar ze van buiten naar binnen komen.
    • Verwijder mierensporen. Een eerste actie is om de mierensporen te verwijderen. De reukspoor zal je moeten verwijderen om te voorkomen dat de rest van de kolonie niet volgt. Dit doe je door grondig te dweilen over het spoor. Daarnaast kun je op de plekken waar je mieren hebt gezien, water met (schoonmaak)azijn spuiten. De insecten houden niet van de geur van azijn.
    • Huis, tuin en keuken weetjes

De zoals eerder genoemde `oma weet raadt` oplossingen kunnen ingezet worden om mieren te bestrijden. Mieren hebben, naast het houden van zoete geuren, ook een hekel aan sommige geuren:

      • Chloor (niet geschikt met huisdieren of kleine kinderen).
      • Stuivers inzetten, op het looppad neerleggen. Mieren zullen nooit over koper gaan.
      • Talkpoeder of krijt.
      • Gepureerde knoflook met water.
      • Afwasmiddel met citroen (pas op met huisdieren of kleine kinderen).
      • Kaneel, peper of nootmuskaat. Gebruik kaneelstokjes of strooi wat nootmuskaat of peper vers uit het potje op plekken waar de beestjes je huis binnen dringen.
      • Koffiedik. Je kunt wat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen strooien.
      • Schoonmaakazijn. Zoals eerder genoemd in te zetten bij het verwijderen van de looproute. Ook te gebruiken bij het goed schoonmaken van het aanrecht en andere oppervlakken. Meng ook hier het schoonmaakazijn met water.
      • Kokend water. In de nestopening gieten.

Mierengif, mierenlokdoosjes, mierenspray

Wil je liever direct actie zien en wel goedkoper uit zijn dan het inschakelen van een ongediertebestrijder, kies dan voor middelen tegen mieren met bijvoorbeeld de werkzame stof deltamethrine om de mieren te verdelgen. Er bestaan verschillende vormen van deze mieren bestrijding; gif welke in poedervorm is, speciale lokdozen of in sprayvorm.

Met een mierenlokdoos lok je de mieren naar binnen in het doosje waar ze de lokstof opnemen en meebrengen naar het nest. Ook al zitten de mieren in huis, `s nachts gaan ze weer terug naar hun nest. Zet de lokdoos bij de looppaden van de mieren voor de meest effectieve manier om mieren te bestrijden. Zowel binnen als buiten is de mierenlokdoos te gebruiken.

Wat echt helpt tegen mieren is mierengif in poedervorm. Strooi de mierenpoeder in de nestopeningen en looppaden buitenshuis waar de mieren lopen. De lokstof wordt meegenomen naar het mierennest en de gehele mierenkolonie wordt in het nest bestreden. Zowel bij mieren in huis als buitenhuis te gebruiken. De mieren gaan na 3-4 dagen dood.

Een andere middel om mieren te bestrijden is een spuitbus tegen mieren. De spuitbus heeft een handige spuitlans, waarmee gericht in het mierennest kan worden gespoten. Ook in kieren en naden te bespuiten.

Tot slot kun je ook gebruiken maken van insectenlijm. Als je bij je fruitboom last van mieren hebt, kun je deze lijm inzetten om te zorgen dat de insecten niet via de stam omhoog kunnen kruipen.

Erg belangrijk bij het gebruik van deze middelen: zorg altijd dat als je de werkzame stof gebruikt je je aan de voorschriften op de verpakking houdt.

Professioneel mieren bestrijden

Voor het bestrijden van mieren in bijvoorbeeld grote gebouwen kun je professionele mierengif gebruiken. Bij het professioneel bestrijden van mieren gebruik je een insecticide, een vloeibaar mierenbestrijdingsmiddel.

Last van mieren buiten

Ook buiten kun je overlast van mieren ervaren. Met name last van mieren in de tuin kan als zeer vervelend worden ervaren. Mieren kunnen zelfs zorgen voor verzakking van je terras, doordat ze enorme bergen zand verplaatsen onder de tegels. In principe kun je alle mieren bestrijding zoals hierboven genoemd ook voor buiten inzetten. Bij onze pagina`s met productinformatie staat altijd vermeld of het product binnen- en/of buitenshuis gebruikt mag worden.

Vliegende mieren

Zomaar uit het niets op een warme, zwoele avond zie je zandgaatjes tussen de stenen op de grond. Deze gaatjes komen af van de mannetjes mieren en de nog onbevruchte koninginnen. Zij maken samen een zogenaamde bruidsvlucht. Hierbij bevruchten grote mannetjes de koninginnen, beide soorten mieren hebben in deze periode vleugels vandaar dat ze vliegen. De mannetjes sterven na de bruidsvlucht, de bevruchte koninginnen werpen de vleugels af en stichten een nieuwe nesten. Uit de gelegde eieren komen weer werksters.

Als je last van vliegende mieren ondervindt kun je deze direct bestrijden met een mierenlokdoos.

Tips voor het bestrijden van mieren

  • Gebruik het bestrijdingsmiddel tegen de avond want dan gaan mieren hun nestje in en werkt het sneller.
  • Blijf altijd alert op mieren in huis. Vaak komen ze na een tijdje weer terug. Ga dan weer vlot te werk met het bestrijden van de mieren.

Waarom is Macrovet de specialist op het gebied van Mieren bestrijden

  • Ruim 50 jaar ervaring in de verkoop en advies
  • Werken alleen met bewezen goedwerkende merken zoals Compo en BSI
  • Bij ons kunt u rekenen op de beste service en vakkundig advies
  • Alles in voorraad, vandaag besteld morgen in huis.