Opzetkammen

Professionele tondeuse opzetkammen

Een tondeuse opzetkam is een opzetstuk wat je over het scheerkopje plaats om op een bepaalde lengte te kunnen scheren. Met een opzetkam verhoog je als het ware de scheerkop waardoor je verder van de huid van uw hond gaat scheren.

Verschillende systemen

Er zijn verschillende soorten scheerkoppen /...

Ervaar meer over Opzetkammen
1 artikel(en)
meer informatie
 • Opzetkammen per stuk
 • RVS tanden, kunststof body
 • Stalen clip bevestiging
Va. 12,95
In voorraad
1 artikel(en)

Opzetkammen

Een tondeuse opzetkam is een opzetstuk wat je over het scheerkopje plaats om op een bepaalde lengte te kunnen scheren. Met een opzetkam verhoog je als het ware de scheerkop waardoor je verder van de huid van uw hond gaat scheren.

Verschillende systemen

Er zijn verschillende soorten scheerkoppen / messen dus ook verschillende opzetkamsystemen. Lees daarom even verder om te bepalen welk soort opzetkam u nodig heeft.

Opzetkammen voor Snap-On scheerkoppen systeem

De meeste professionele tondeuses zijn voorzien van het Snap-On scheerkoppensysteem. Vaak worden deze machines geleverd met scheerkop nummer 10. Op deze scheerkop kun je opzetkammen gebruiken net als op scheerkop nummer 30 en 40.

Opzetkammen voor Favorita style scheerkoppen

De Aesculap Favorita en Ehmann tondeuses hebben een geheel eigen scheerkoppensysteem. Sommige favorita kopjes kunnen gebruikt worden in combinatie met de Aesculap GT170 opzetkammenset.

Opzetkammen voor verstelbare Adjusta messensysteem

Vaak zijn de goedkopere hondentondeuses voorzien van een Adjusta messensysteem. Dit messensysteem bestaat uit een los bovenmesje (snijmes) en een los ondermes (kam) welke met twee schroeven vast op de machine gemonteerd zitten. Deze mesjes zijn meestal verstelbaar van bijvoorbeeld 1 – 3 mm. De tondeuses met het adjustable messensysteem zijn vaak te herkennen aan een hendeltje aan de zijkant van de scheerkop waarmee je de messen versteld. Voor het adjusta messensysteem heb je adjusta opzetkammen nodig.

Opzetkammen specifiek voor merk en type

Sommige specifieke modellen van verschillende merken hebben een eigen soort scheerkopje welke wel of niet van de machine gedemonteerd kan worden. Vaak hebben deze modellen ook een specifiek type opzetkam nodig.

Verschillende merken tondeuse opzetkammen

Er zijn heel veel tondeuse fabrikanten welke allemaal opzetkammen maken. Wij hebben een aantal A-merken opzetkammen in ons assortiment welke in de meeste gevallen onderling uitwisselbaar zijn. Een Andis opzetkam past bijvoorbeeld ook op een Oster tondeuse en een Wahl opzetkam past weer op een Andis tondeuse. Welk scheermeessen systeem bepaald welk type opzetstuk je het beste kunt gebruiken.

Andis opzetkammen

Bij ons kun je veel verschillende Andis opzetkammen kopen voor je andis tondeuse met Snap-On scheerkoppen. Deze andis opzetkam past ook op andere merken zoals Wahl, Moser, Oster en sommige Aesculap tondeuses welke ook gebruik maken van het Snap-On systemen.

Oster opzetkammen

Oster is net als Andis een Amerikaanse fabrikant van tondeuses welke wij importeren. Bij ons kun je dus ook Oster opzetkammen kopen. De Oster opzetkam past net als de Andis op verschillende tondeuse merken welke ook gebruik maken van het snap-on scheerkoppensysteem. Een Oster opzetstuk voor een tondeuse is over het algemeen van top kwaliteit.

Wahl opzetkammen

Ook de verschillende Wahl opzetkammen kun je bij ons bestellen. Van Wahl hebben we de Snap-On scheerkop opzetkammen en de Adjusta opzetkammen. Beide opzetkammen passen ook op andere merken die van hetzelfde soort messen systeem gebruik maken.

Moser opzetkammen

Moser is het budget merk van Wahl. De opzetkammen van Moser zijn dus hetzelfde als die van Moser. Wil je dus Moser opzetkammen kopen? Bestel dan die van Wahl, alleen de opdruk is anders.

Alternatief voor een opzetkam

Binnen het professionele Snap-On scheerkoppen systeem of het Favorita scheerkoppensysteem heb je ook een alternatief voor een opzetkam. Namelijk een Snap-On scheerkop of Favorita style scheerkop welke al op een gewenste lengte scheert. Vooral voor hele dikke en/of moeilijke vachten is het zeker aan te raden om hier even in te verdiepen.

Wanneer wel of juist niet met opzetkammen scheren

Elke vacht en zelfs elke hond is verschillend. Je zou dus zelf moeten uitzoeken of het mogelijk is je hond met een opzetkam te scheren. De vraag die wij dan altijd stellen is: Kun je de vacht van je hond makkelijk met een fijne kam (richting vlooienkam) kammen. Zo ja, dan zou het maar zo kunnen dat het scheren met opzetkammen prima gaat.

Is het kammen met een fijne kam haast onmogelijk, ook nadat je de hond gewassen en goed geborsteld hebt raden wij het gebruik van opzetkammen af. Je kunt dan beter een scheerkop kiezen voor de gewenste lengte met wat grovere vertanding zoals een Skiptooth scheerkop voor dikke vachten. Ook wanneer de hond heel veel klitten of viltplekken heeft is het niet aan te raden om met opzetkammen te werken.

Waarom komen opzetkammen niet door elke vacht?

Even een korte uitleg. Een opzetkam is een opzetstuk wat je over een scheerkop heen plaatst. De scheerkoppen waar ze op passen hebben van zichzelf een redelijk fijne vertanding. De scheerkop zelf is dus niet geschikt voor een dikke en/of moeilijke vacht. Met een opzetkam er op heb je nog meer weerstand om door de vacht te komen en wordt het dus nog moeilijker.

Een opzetkam of een scheerkop met de juiste lengte?

Het is altijd beter en fijner om te werken zonder opzetkammen. Bijvoorbeeld door een scheerkop te kiezen die van zichzelf al een bepaalde scheerlengte heeft. Echter is dat wel een duurdere oplossing. Dit komt voornamelijk doordat de opzetkam extra weerstand geeft wanneer je door de vacht moet kammen. Eerst kamt de opzetkam door de vacht en dan de kam van de scheerkop voordat de haren door het snijmes afgeschoren worden.

Voordelen tondeuse opzetkammen

  • Relatief goedkope oplossing om de gewenste lengte te scheren
  • Wanneer je meerdere hebt kun je snel wisselen tussen verschillende lengtes.

Nadelen tondeuse opzetkammen

   • Extra weerstand om door de vacht te kammen tijdens het scheren
   • Goedkope opzetkammen kunnen van de scheerkop afschieten tijdens het scheren
   • Goedkope opzetkammen welke geheel van plastic zijn geven nog meer weerstand om door de vacht te komen
   • Opzetkammen zijn voor veel vachten niet geschikt.

RVS (metalen) opzetkammen of geheel kunststof opzetkammen

RVS opzetkammen zijn altijd een betere keuze. Deze zijn een stuk sterker, de kans dat er een tand van afbreekt als je ergens tegen aanstoot of laat vallen is een stuk kleiner dan bij volledig kunststof opzetkammen. Een ander voordeel van een stalen opzetkam is dat de tanden een stuk dunner zijn dan bij plastic opzetkammen. Zodoende hebben ze minder weerstand en glijden ze makkelijker door de vacht. Echter zijn de opzetkammen met RvS (stalen) tanden wel een stuk duurder.

Wat is een goed bevestigingssysteem van een opzetkam voor Snap-On koppen

Er zijn in principe 3 systemen:

   • De hele goedkope varianten hebben vaak een plastic of klein metalen clipje wat over de achterkant van de scheerkop klikt. Dit systeem kan wel eens losschieten, maar is wel heel makkelijk er op te klikken.
   • Een ander systeem is de Magnetic bevestigingssysteem. Andis heeft opzetkammen die hier gebruik van maken. In de bevestigingsplaat van het opzetstuk zit een sterke magneet. Deze magneet kleeft vast aan de metalen scheerkop en blijft heel goed zitten. Een voordeel van het magnetic systeem is het snel kunnen verwisselen van de opzetkam. Een nadeel is dat deze er wel iets makkelijker af kunnen schieten als een metalen beugel met veer.
   • De beste bevestiging is een opzetkam met een metalen beugeltje welke door middel van een veertje heen en weer kan bewegen. Deze beugel valt over de achterkant van de scheerkop heen en blijft heel stevig zitten. De opzetkammen met dit systeem schieten er nooit van zelf af. Het verwisselen gaat iets lastiger, maar met een beetje oefenen is het zo voor elkaar.
   • De Adjusta messen hebben een opzetkammensysteem wat over het onderste mesje wordt geschoven. Bij licht werk blijft dit redelijk zitten.

Een set opzetkammen of een losse opzetkam

Weet je exact welke lengte je nodig hebt dan kun je een losse opzetkam bestellen voor je tondeuse. Maar ben je nog zoekende of wil je op verschillende lengtes scheren, of in de winter langer dan in de zomer? Bestel dan een opzetkammenset met meerdere maten.

Wat is het nut van verschillende kleuren opzetkammen

Bij de professionele sets zie je vaak dat elke opzetkam zijn eigen kleur heeft. En dat is reuze handig. Het kost namelijk minder energie om een bepaalde kleur te onthouden voor de juiste maat, dan telkens alle opzetkammen na te moeten kijken welk nummer of maat er op staat. Opzetkammen met kleurcodes in een mooie opbergbox is daarom de uitkomst. Je pakt de gewenste maat er zo uit.

Zijn deze opzetkammen ook voor mensen te scheren

Ja deze opzetkammen zijn zeker geschikt om ook mensen te scheren. Omdat ze voor dieren ontworpen zijn wil dat niet zeggen dat ze niet voor mensen te gebruiken zijn. Ze zijn juist super degelijk, vooral voor een kapsalon is het een verstandige keuze om deze systemen te gebruiken omdat deze veel degelijker zijn dan de kammen die voor de goedkopere mensen tondeuses gemaakt zijn. Wel moet je de juiste kam kiezen die bij jouw messensysteem past.

Vragen over opzetkammen of meer weten over het gebruik ervan

Ben je na het lezen van al het bovenstaande er nog steeds niet zeker van welke je moet bestellen. Start dan de chat of stuur een mail. Het is handig als u de tondeuse wel bij de hand heeft. Of mail even een foto van de tondeuse, met name van het scheerkoppensysteem.

Handige links