Uiersmet of uierrot bij melkvee

Uiersmet ook wel uierrot genoemd is een relatief nieuwe aandoening van de laatste 10 jaar. Volgens onderzoek op 20 melkveebedrijven bleek op 85% van de bedrijven uiersmet voor te komen. Gemiddeld was 0% - 18% van de koeien op deze bedrijven besmet met deze aandoening.

Uiersmet - uierrot bij rundvee

Wat is uiersmet

Uiersmet is een vochtige huidaandoening van de huid tussen de voorkwartieren of tussen de voorkwartieren en de buikwand. Het lijkt een beetje op eczeem met een vieze ontstekingslucht. 

Milde vorm van uiersmet

 • De huid kleurt rood
 • Extra talg / Huidvet
 • Vaak wordt het niet eens opgemerkt

Ernstige vorm van uiersmet

 • Huid vertoont scheuren
 • Vaak afwijkende doordringende geur
 • Verschillende grootte en diepte

Wat zijn de risicofactoren van uiersmet

 • Hoge melkproductie
 • Slechte hygiëne
 • Uierdiepte
 • Afmetingen (lengte) van de ligboxen
 • Oudere koeien (> 3 kalfjes)

Hoe ontstaat uiersmet

Er is op dit moment nog niet heel erg veel bekend over de achtergrond van uiersmet en het ontstaan ervan. Wel wordt waargenomen dat het meer voorkomt bij oudere koeien welke meer dan 3x gekalfd hebben. Er is een relatie van de sterkte van de vooraanhechting van het uier en de diepte van de plooi tussen de uierhelften. In de diepe plooi ontstaat makkelijker een vochtige leefomgeving voor bacteriën. Verder is er een relatie gevonden met schurft, aanwezigheid van Mortelaro en met situaties van mineralen tekort.

Hoe kan ik uiersmet het beste behandelen

Stel u heeft uiersmet aangetroffen op uw bedrijf dan is het noodzaak om deze snel te behandelen om ernstige gevallen te voorkomen. Begin daarom op tijd met het verzorgen van de huid. Zorg dat deze zo droog mogelijk wordt zodat de leefomgeving minder interessant wordt voor bacteriën. Helaas is er nog maar weinig bekend wat de beste behandelmethode zou zijn. In ieder geval goed ontsmetten en drooghouden zou al veel moeten helpen.

Verband tussen Mortelaro en Uiersmet

Op diverse forums op internet wordt er door veel boeren een verband gelegd tussen uierrot en mortelaro, de aandoening lijkt veel op elkaar en stinkt haast hetzelfde. Er zijn dan ook boeren die de wonden behandelen met een Mortelaro gel zoals bijvoorbeeld de Hoof-Fit gel.

Vagizan voor de behandeling van uiersmet

Vagizan is een redelijk nieuw middel wat speciaal voor uiersmet achtige ontstekingen is ontwikkeld. VAGIZAN® is een speciale spray schuim met extracten van calendula en menthol voor actuele huidverzorging voor de uier en de binnenkant van de dijen. De goudsbloem wordt gewaardeerd om zijn anti-inflammatoire en regenererende werking in huidverzorgingsproducten. Menthol verkoelt geïrriteerde delen van de huid. Met zijn schuimformulering, de toepassing van VAGIZAN® is eenvoudig, zacht en hygiënisch. De huid ademen, maar niet uitdroogt. Inclusief 5 canules. Meer info over vagizan.

Afdekken en ontsmetten met een spray

Met een poederspray kun je een laagje leggen over de wond waardoor deze afgedekt wordt en bacteriën minder kans hebben om de wond binnen te treden. Goede poedersprays zijn de Agrapharm poederspray of de Aluspray. Ook wordt Acedermspray veel gebruikt voor een goede ontsmetting.

Hoewel er nog steeds geen perfect middel is gevonden kunnen bovenstaande middelen ingezet worden, ze geven allemaal resultaat, maar geen garantie.

Goede stalhygiëne

Om problemen met uierrot te voorkomen kunt u ervoor zorgen dat de ligboxen een betere hygëne hebben door dagelijks Mistral stalpoeder te strooien. Mistral zorgt voor een droge omgeving waardoor bacteriën minder kansen krijgen en uiteindelijk de ziekte druk verder omlaag gaat. Mistral is een heel goed product en wordt al jaren in heel Europa ingezet.

Zou uierrot / uiersmet ontstaan kunnen zijn doordat er steeds meer koeien het jaar rond op stal staan?

Op internet wordt er veel gespeculeerd over uierrot. Sommige denken dat het zou kunnen komen omdat op steeds meer bedrijven de koeien het hele jaar rond op stal staan en hierdoor de infectiedruk groter is omdat de stallen minder schoongemaakt worden. Er zit wel wat logica in deze gedachten omdat de ziekte pas van de laatste 10 jaar is zou dit er misschien wel mee te maken hebben. Onderzoeken in de toekomst zouden dit kunnen uitwijzen.

Meer interesante artikelen lezen over de veehouderij

Vliegenbestrijding in de veehouderij