9.4 / 10Klantbeoordelingen

Ontwormen kat

Bijna alle katten hebben regelmatig last van wormen. Met name zijn dit spoelwormen en lintwormen. Voorkom en bestrijdt wormen door uw kat regelmatig…
Lees meer

Bijna alle katten hebben regelmatig last van wormen. Met name zijn dit spoelwormen en lintwormen. Voorkom en bestrijdt wormen door uw kat regelmatig te ontwormen met een wormenkuur. Naast uitleg over onze producten geven wij u graag ook wat meer informatie over het ontstaan van wormen bij katten, de klachten die katten kunnen krijgen bij wormen en welke soorten ontwormingsmiddelen er bestaan.

Hoe komt mijn kat aan wormen?

De soorten wormen die uw kat kan oplopen zijn: de lintworm, spoelworm, hartworm en haakworm. Een kat kan besmet raken met wormen doordat het eitjes opeet. Dit kan doordat de kat eitjes van besmette dieren binnenkrijgt buiten bij het rondsnuffelen in het gras. Ook kunnen er eitjes in de maag terecht komen als de kat besmette dieren opeet, zoals de muis of rat of in aanraking komt met ontlasting van besmette katten. Wormen kunnen ook worden overgebracht doordat de kat zijn vacht wast en besmette vlooien binnenkrijgt.

Symptomen wormen kat

Het is zeer belangrijk om te ontwormen omdat een wormbesmetting invloed kan hebben op de algehele gezondheid van de kat. Vaak worden wormen niets eens opgemerkt bij een kat dan gaat het om een laag aantal wormen. Toch heeft de kat dan al een infectie opgelopen. Bij een ernstige vorm kunnen er verschillende symptomen bij uw hond te zien zijn.

Aantoonbare klachten bij uw kat kunnen zijn:

  • braken
  • bloedarmoede
  • doffe vacht
  • verstopping
  • dikke, opgezette `wormbuik`
  • gewichtsverlies
  • diarree (met bloed).

Hoe vaak kat ontwormen?

Het begint al bij de kittens, zij zullen bij de geboorte via het innemen van besmet moedermelk ook besmet kunnen raken. Ontworm kittens op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken oud; vervolgens maandelijks tot een half jaar. Daarna geldt de algemene richtlijn om minimaal vier keer per jaar te ontwormen.

Tips om wormen te voorkomen

Naast het regelmatig ontwormen is het belangrijk dat u vlooien bestrijdt om te voorkomen dat uw kat via vlooien een lintwormbesmetting oploopt. Belangrijk is het ook om ontlasting van uw kat op te ruimen om verspreiding van wormen te voorkomen. Dek zandbakken af en was regelmatig uw handen om besmetting bij uzelf of kinderen te voorkomen.

Soorten ontwormingsmiddel kat

U kunt katten ontwormen met een wormenkuur in de vorm van ontwormingstabletten, een ontwormingspasta of granulaat. In tabletvorm kunt u bijvoorbeeld Beaphar Milquestra en Strantel wormtablet gebruiken. Beaphar Wormgranulaat is een granulaat welke door de fijne korrelvorm makkelijk door het voer te mengen is.