9.4 / 10Klantbeoordelingen

Bij het afkalven is een goede hygiëne zeer belangrijk. Zorg dat je de verloshulpmiddelen klaar hebt staan in een schone emmer. Spullen die nodig zijn bij het verlossen zijn veeverlostouwtjes, ontsmettingsmiddel, handschoenen.

In sommige bevallingen is een keizersnede nodig. Voor het hechten van de schede gebruik je hechtmateriaal.

Op 1 juli 2015 is een wet in werking getreden omtrent de veel gebruikte veeverlosser. Volgens deze wet mag uitsluitend nog een veeverlosser gebruikt worden wanneer het een koe niet zelf lukt om een normale geboorte tot stand te brengen maar wanneer het nog wel mogelijk is door gebruik te maken van een veeverlosser om het kalf via het geboortekanaal geboren te laten worden, om zo de koe en het kalf te redden en een mogelijke keizersnede te voorkomen.

Er zijn wel voorwaarden gesteld aan een veeverlosser:

  • De veeverlosser is te stabiliseren tegen de achterhand van een staande of liggende koe
  • De veeverlosser beschikt over een flexibele tweedelige beugel die om de achterhand van de koe past
  • De bevestiging van de stang aan de beugel maakt variatie in trekrichting mogelijk
  • De lengte van de stang bedraagt 1,8 tot 2 meter
  • De trekkracht van de stang is tijdelijk te verminderen zonder afkoppelen of afglijden van het toestel
  • De veeverlosser is eenvoudig te reinigen en te desinfecteren
  • De veeverlosser bevat een trekkrachtindicator.

Sinds 2015 mogen oude veeverlossers die wel voldoen aan bovenstaande eigenschappen maar alleen niet beschikken over krachtmeting niet meer gebruikt worden.

Geboortekrik

Een veevelosser wordt ook wel eens een geboortekrik genoemd, echter is dit een beetje een foute naam. Geboortekrik klinkt wat gevaarlijk terwijl veeverlosser veel vriendelijker is, je verlost de koe namelijk van haar kalf en de pijn die met de bevalling samen gaat. In werkelijkheid zullen de problemen met een geboorte zonder veeverlosser vele malen groter zijn dan wanneer deze niet gebruikt mag worden. 

Wel is het natuurlijk belangrijk om goed te weten waar u als boer mee bezig bent en voornamelijk de koe het meeste werk te laten doen en de geboortekrik te gebruiken als een hulpmiddel om de koe te verlossen van haar kalf.