Veeverlosser met krachtmeting welke voldoet aan de Nederlandse wet

Op 1 juli 2015 gaat er een nieuwe wet in werking omtrent de veel gebruikte veeverlosser. Volgens de nieuwe wet mag uitsluitend nog een veeverlosser gebruikt worden wanneer het een koe niet zelf lukt om een normale geboorte tot stand te brengen maar wanneer het nog wel mogelijk is door gebruik te maken...

Ervaar meer over Veeverlosser
4 artikel(en)
4 artikel(en)

Veeverlosser

Op 1 juli 2015 gaat er een nieuwe wet in werking omtrent de veel gebruikte veeverlosser. Volgens de nieuwe wet mag uitsluitend nog een veeverlosser gebruikt worden wanneer het een koe niet zelf lukt om een normale geboorte tot stand te brengen maar wanneer het nog wel mogelijk is door gebruik te maken van een veeverlosser om het kalf via het geboortekanaal geboren te laten worden, om zo de koe en het kalf te redden en een mogelijke keizersnede te voorkomen.

Er zijn wel voorwaarden gesteld aan een veeverlosser:

  • De veeverlosser is te stabiliseren tegen de achterhand van een staande of liggende koe
  • De veeverlosser beschikt over een flexibele tweedelige beugel die om de achterhand van de koe past
  • De bevestiging van de stang aan de beugel maakt variatie in trekrichting mogelijk
  • De lengte van de stang bedraagt 1,8 tot 2 meter
  • De trekkracht van de stang is tijdelijk te verminderen zonder afkoppelen of afglijden van het toestel
  • De veeverlosser is eenvoudig te reinigen en te desinfecteren
  • De veeverlosser bevat een trekkrachtindicator.

Oude veeverlossers die wel voldoen aan bovenstaande eigenschappen maar alleen niet beschikken over krachtmeting mogen nog gebruikt worden tot 2015.

Geboortekrik

Een veevelosser wordt ook wel eens een geboortekrik genoemd, echter is dit een beetje een foute naam. Geboortekrik klinkt wat gevaarlijk terwijl veeverlosser veel vriendelijker is, je verlost de koe namelijk van haar kalf en de pijn die met de bevalling samen gaat. In werkelijkheid zullen de problemen met een geboorte zonder veeverlosser vele malen groter zijn dan wanneer deze niet gebruikt mag worden. Wel is het natuurlijk belangrijk om goed te weten waar u als boer mee bezig bent en voornamelijk de koe het meeste werk te laten doen en de geboortekrik te gebruiken als een hulpmiddel om de koe te verlossen van haar kalf.