Blog berichten

Alles over het verbod op muizengif per 1-1-2023 {update december 2022}

Geschreven op 20 december 2022 / Categorie: Info over ongediertebestrijding

Vanaf 1 januari 2023 gaat er op het gebied van de aankoop van muizengif wat veranderen. In dit artikel leggen we uit wat dit muizengif verbod en de nieuwe regelgeving voor u gaat betekenen.

Verandering aankoop muizengif door particulieren

De toelating van muizengif (ofwel rodenticiden) op basis van anticoagulantia voor particulieren vervalt per 1 januari 2023. Op voorraad zijnde verpakkingen met oude etikettering mag uitverkocht worden tot 29 juni 2023. Een particulier mag de middelen dan nog inzetten tot 26 december 2023.

Anticoagulantia zorgt ervoor dat het bloed van de muis niet stolt en de muis droogt uiteindelijk uit. De werkzame stoffen Brodifacoum, Difenacoum en Difethialon werken als zo`n bloedverdunner. Muizengif met deze werkzame stoffen en middelen op basis van cholecalciferol mogen over een half jaar niet meer verkocht worden aan consumenten.

Bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof Alfachloralose mag nog wel door particulieren gekocht worden per 1 januari. Deze stof zorgt ervoor dat een muis snel in slaap valt bij een voldoende grote dosis. In 2018 werd in eerste instantie aangegegeven dat alle rodenticiden verboden zouden worden.

Verandering aankoop muizengif door boeren, tuinders en andere beroepen

Voor bedrijven die rodenticiden op basis van anticoalgulantia willen blijven gebruiken wordt met de nieuwe Knaagdierbeheersingswet verplicht een Knaagdierbeheersing opleiding te volgen als zij zelf de beheersing van ratten en muizen willen aanpakken met rodenticiden. Er zijn diverse aanbieders die deze cursus inclusief examen geven in Nederland. Een andere optie is het inhuren van een professionele plaagdierbeheerser.

Waarom deze nieuwe wet

In 2017 is al de eerste verdere stap gezet met het IPM-systeem. IPM betekent Integrated Pest Management ofwel geïntegreerd dierplaagbeheer. Het systeem kijkt, in tegenstelling tot de traditionele bestrijding, naar het gehele ecosysteem waar de plaagdieren zich bevinden. Ook wordt gekeken naar dierplagen in de omgeving van de mens (huizen, bedrijven enz.). Toen werd het beheersen van ongewenste ratten buiten aan banden gelegd.

In 2023 gaat het IPM-systeem nog verder: bestrijdingsmiddelen tegen ratten en muizen zowel buiten als binnen mogen alleen ingezet worden als het echt noodzakelijk is. De nadruk komt te liggen op het weren van ratten en muizen. Dit houdt in: Opruimen van voedsel, weghalen van nestelplaatsen en doorgangen, monitoren van populatie, inzet van klemmen en vallen. Alles om een muizen- of rattenplaag te voorkomen.


Léčba refluxní choroby https://platforma-reset.cz/ manažer katastrof

Alleen gecertificeerde IPM-plaagdierbeheersers mogen bestrijdingsmiddelen gaan inzetten. Dit houdt in dat in eerste instantie ingezet wordt op preventie tegen muizen- of rattenplagen. Mocht er toch een plaag komen dan blijven anticoagulantia en rodenticiden op basis van cholecalciferol beschikbaar, als uiterste maatregel. Ze blijven toelaatbaar maar onder strikte voorwaarden.

Goede alternatieven voor muizengif

Welke alternatieven voor het bestrijden van muizen en ratten zijn er dan nog, nu over half jaar de nieuwe wet in werking gaat?:

  • Het inzetten van muizengif op basis van alfachloralose, zoals eerder vermeld.
  • Zelf bestrijden met het gebruik van een klem of (elektrische) val eventueel met de inzet van een lokmiddel. Voor buiten kun je een Goodnature val inzetten. Deze automatische val werkt met Co2 patronen, de muis of rat wordt met lokaas aangetrokken, val wordt geactiveerd en het ongedierte is binnen een seconde doodt.
  • Het bestrijden uit besteden: Het inschakelen van een professionele plaagdierbeheerser.

Lees ook onze tips om ongedierte te voorkomen in dit adviesartikel.

Veranderingen knaagdierbeheersing

Nog even alle punten in het kort op een rij:

  • Per 1 januari 2023, met een uitloop tot 29 juni 2023, gaat de nieuwe wet in werking welke het gebruik van muizengif verandert.
  • Welke muizengif blijft wel beschikbaar voor particulieren? : rodenticiden met de werkzame stof Alfachloralose.
  • Wat verandert er voor particulieren?: Rodenticiden (muizengif en rattengif) met de werkzame stof Brodifacoum, Difenacoum of Difethialon worden verboden.
  • Wat verandert er voor agrariërs, tuinders en andere beroepsgroepen?: Het gebruik van rodenticiden op basis van anticoagulantia mag alleen nog als daarvoor een aparte geaccrediteerde opleiding (cursus met examen) is gevolgd met een certificering op zak.
  • De nadruk komt te liggen op preventie maatregelen om een muizen- of rattenplaag te voorkomen.
Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet